-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Borec proti korupciji v zdravstvu ortoped Danijel Bešič Loredan razkril, da ga je predsednica SAB Alenka Bratušek poskušala utišati

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Predsednica stranke SAB Alenke Bratušek rada v javnosti razglaša, da ji gre za poštenje, med drugim, da ima ničelno toleranco do korupcije. Očitno pa so eno besede, drugo pa dejanja. Še posebej, če sklepamo po besedah znanega slovenskega zdravnika, ortopeda, Danijela Bešiča Loredana, ki je v javnosti znan kot velik borec proti korupciji v slovenskem zdravstvu. Ta je namreč v oddaji Ena na ena pri Urošu Slaku izdal, da je tedaj izvedel, da je Alenka Bratušek tista političarka, ki ga je poskušala utišati za vsako ceno.

Pred skoraj desetletjem je ortoped Danijel Bešič Loredan z namenom boja proti korupciji z Erikom Brecljem ustanovil iniciativo zdravnikov. V pogovoru je tako spomnil na dogajanje leta 2013, ko se je na kupu zbralo kar nekaj zdravnikov z namenom, da se prereže krila korupciji v zdravstvu. “Takrat je bilo zanimivo. Jaz sem takrat neskončno ur presedel na protikorupcijski komisiji in nacionalnem preiskovalnem uradu,” je zatrdil in izdal, da naj bi mu direktor NPU tedaj zagotovil, da se nima česa bati, ker pazijo nanj. “Takrat je do mene prišla informacija, da je takratna predsednica vlade Alenka Bratušek za vsako ceno rekla: “Dajte Breclja in Bešiča utišati, to je nesprejemljivo, kar se dogaja,” je razkril in po poročanju Slovenskih novic dodal, da sta vendarle kasneje odnehala, saj da sta v prvi vrsti kirurga, ne pa politika.

Bratuškova navedbe Bešič Loredana zanika
Na izpoved priznanega ortopeda, kjer je še med drugim razkril, da je botrov, ki vlečejo niti in praznijo zdravstveno blagajno v Sloveniji, več, se je na Facebooku odzvala Alenka Bratušek, ki je zanikala navedbe in uvodoma zapisala naslednje: “Gospoda Breclja in Bešič Loredana cenim, saj imata enak pogled na pregon korupcije v zdravstvu in državnih podjetjih. Iz tega razloga sem v času, ko sem vodila vlado, gospoda Bešiča povabila na razgovor, da bi postal minister za zdravje in mi pri tej nalogi pomagal. Na žalost se je takrat naše delo na vladi predčasno zaključilo in do realizacije tega predloga ni prišlo.”

V nadaljevanju je Bratuškova zatrdila, da bo na enak način ravnala po naslednjih volitvah. “Če stranka SAB prevzame vodenje vlade, bom tako g. Breclja kot g. Bešiča povabila, da aktivno pripomoreta k pregonu korupcije v zdravstvu, lahko tudi v obliki svetovanja. Verjamem, da lahko slabe prakse prekinemo s skupnimi javnimi naročili medicinske opreme in z boljšim upravljanjem bolnišnic.” Pravi, da ko je izvedela, da je g. Bešič “od nekoga” slišal, kaj naj bi zahtevala, je bila presenečena, da dejstev ni preveril pri njej. “Glede na to, da sem ga kot predsednica vlade k sebi povabila kot kandidata za ministra, ki bi vodil pregon korupcije v zdravstvu, je verjetno vsem jasno, da gre za neresnico. Predal mu jo je nekdo z namenom očrniti mene in našo vlado ter da se načrt pregona korupcije takrat ne bi uresničil. Imam ničelno toleranco do aneksov in korupcije tako v zdravstvu kot v gradbeništvu in drugje. Moje bitke poznate in ste z njimi seznanjeni,” je še dodala.

Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek (Vir: zajem zaslona)

Medtem ko Bratuškova govori, da ji je boj proti korupciji v zdravstvu pomemben, aktualna vlada to tudi uresničuje v praksi. Z 42 glasovi za in 11 proti je bil prejšnji teden sprejet dolgo pričakovan zakon o javnem naročanju, s katerim se bo končno pristriglo peruti zaslužkarjem na še posebej občutljivem področju nabave medicinske opreme. Z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen se bo preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale med seboj. Na koncu dneva seveda štejejo le dejanja. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine