-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Bolje je biti Luka Dončić kot Bogdan Biščak na državnih jaslih

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

“V narobe svetu, v katerem nogometaš in košarkar zaslužita 100-krat več kot izumitelj cepiva zoper COVID, je navdušenje nad podpisom sto milijonskih pogodb sicer razumljivo, a zato nič manj izraz tega narobe sveta,” se je zapisalo nekdanjemu generalnemu sekretarju LDS in sodelavcu Gregorja Golobiča, Bogdanu Biščaku. Ta pozablja, da slovenski vrhunski športniki zaradi grabežljivih elit in katastrofalno urejene davčne politike raje bežijo v ugodnejše davčne destinacije. Tako se je odločil ob koncu leta 2019 Primož Roglič, ko je Slovenijo zamenjal za Monako. V Sloveniji bi mu ostalo le 50 odstotkov celotnega zaslužka, medtem ko v kneževini plača le osem odstotkov davka. Biščak, eden ključnih ideologov trdega jedra tranzicijske levice, je pozabil dodati tudi to, da si je Luka Dončič vse zaslužil z lastnim delom in brez državnih subvencij. Tega ne moremo trditi za Biščaka, ki je s podjetjem In.Medica, kjer je bil dolgoletni direktor, naredil državi za 400 tisoč evrov minusa. Le od države, v času levih vlad pa je prejel skoraj pet milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev za In.Medica, ki je že nekaj časa v stečaju.

Slovenskemu športniku, košarkarju Luki Dončiću, je uspel še en mejnik v karieri. S svojim moštvom iz lige NBA, Dallas Mavericks, je podpisal petletno pogodbo v višini 207 milijonov dolarjev. Na podpisu pogodbe v Ljubljani so bili prisotni lastnik moštva Mark Cuban, direktor košarkarskih operacij Nic Harrison, trener Jason Kidd ter klubski legendi, sedaj svetovalca Dirk Nowitzki in Michael Finley.

Zgodba Luke Dončića je kot zgodba iz filma. Že v zgodnji mladosti so prvi trenerji Dončića odkrili njegov neverjetni talent. Ključna odločitev do njegovega košarkarskega preporoda je bila, da se je s 13 leti preselil v Real Madrid v Španijo. S 15 leti je že debitiral za člansko ekipo, pri 17 letih je bil že eden izmed nosilcev ekipe. Sledili so neverjetni dosežki. Leta 2017 je osvojil naslov evropskega prvaka s Slovenijo, leta 2018 naslov evropskega klubskega prvaka z Realom. Postal pa je tudi najboljši igralec tekmovanja. Sledila je selitev v NBA k moštvu Dallasa. Čudežni deček si je v treh letih s svojimi igrami pokoril konkurenco. Med resnimi košarkarskimi strokovnjaki velja za enega najboljših košarkarjev, velikokrat imenovan za najboljšega košarkarja na svetu. Zato je vsak dolar, ki si ga je prislužil Dončić, prigaran s trdim delom. Dončiću pa bo od celotnega zneska po plačilih vseh davčnih dajatev ostalo slabih 125 milijonov dolarjev neto v petih letih. V primeru, da bi podpisal za klub iz Kalifornije, bi mu zaradi višje davčne stopnje ostalo veliko manj kot pa v Teksasu.

Luka Dončić jezi pripadnike skrajne levice zaradi podpisane pogodbe z Dallasom. Tudi Bogdana Biščaka, nekdanjega generalnega sekretarja LDS in Golobičevega Zaresa.  (foto: EPA)

Dončić si je denar prigaral sam, Biščaku pa davkoplačevalci
Večinski del slovenske javnosti je Dončiću privoščil, da mu je uspelo podpisati pogodbo ter bo postal najbolje plačani slovenski športnik. Spet se pojavljajo polemike, ali je upravičen do tako visoke pogodbe. To je zmotilo tudi operativca Gregorja Golobiča, Bogdana Biščaka. V moralističnem tonu se je spraševal, da živimo v narobe svetu, kjer nogometaš in košarkar zaslužita stokrat več kot izumitelj cepiva zoper covid. Za Biščaka je navdušenje nad tem razumljivo, a zato nič manj izraz tega narobe sveta. Nič novega, še enkrat se je izkazalo, da ljubiteljem demokratičnega socializma ni jasno, da živimo v kapitalističnem sistemu, kjer ceno določa trg. Glede na to, da je bil Biščak v preteklosti vrhunski alpinist, bi hitro prepričal koga iz Hollywooda, da bi posnel film po Biščakovih gorskih podvigih.

Skrajnim levičarjem  spet ne ustreza, da Slovenec nekaj zasluži. Za dolgoletnega Golobičevega političnega vojaka je bolje, da molči, kot pa predava o zaslužkih. Glede njegovih zaslužkov ga je v lanskem letu razkril novinar Bojan Požar. Tako je bil Biščak nekaj časa direktor podjetja IN.Medica, podjetja za inovativne medicinske rešitve, d. o. o. To podjetje je imelo do FURSA kar 400 tisoč evrov dolga. Čeprav je Bišćak izkoristil priložnost za posel s takratno Golobičevo ministrico za gospodarstvo Darjo Radič. Ta je junija 2011, nekaj mesecev pred sestopom Pahorjeve vlade, Biščakovemu podjetju namenila dober milijon in pol evrov subvencij. Vse skupaj so jih prejeli kar  4.889.467,50 EUR. Sedaj je podjetje že nekaj časa v stečaju, država pa se lahko obriše pod nosom za izgubljenimi sredstvi.

Ob podpisu Dončićeve pogodbe se problematizira višina zneska. Enako se je dogajalo ob koncu leta 2019, ko so nekateri levičarski aktivisti problematizirali, da se je kolesar Primož Roglič preselil uradno v Monako zaradi davčne politike. V Sloveniji bi moral zaradi svojih zaslužkov kar polovico dati državi, v Monaku le 8 odstotkov. Previsoka obdavčitev tako v ugodnejša davčna okolja odganja nadpovprečne Slovence.

Primož Roglič je po znanih podatkih kot profesionalec le z letno pogodbo pri kolesarski ekipi Jumbo Visma zaslužil dober milijon – in to brez vseh nagrad, ki si jih je prislužil v preteklih letih na prestižnih dirkah v Italiji, Franciji, Španiji in drugod. Zaradi slovenske zakonodaje na področju davčne politike mora Roglič kljub odrekanju in nečloveškim naporom državi plačati 50-odstotni davek. S tem denarjem pa se nato mastijo elite, ki v življenju ne počno drugega, kot da se okoriščajo z zaslugami drugih. Prav na ta prigarani denar se zelo radi usedejo posamezniki tranzicijskega omrežja. Tudi Bogdan Biščak.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine