17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Boki 13, ki mu je sodišče podaljšalo pripor, grozi Zaevu: Izpusti me iz pripora ali pa bom razkril, kako s Haradinajem kradeš milijone!

Bokiju 13, ki je bil v okviru izsiljevalske afere aretiran na grški meji 15. julija, je zdaj sodišče podaljšalo pripor za nadaljnjih 30 dni. Ta v priporu očitno izgublja živce, pričakoval je namreč, da bo makedonski premier Zoran Zaev takoj uredil njegovo izpustitev, a tega ne more, saj je afera postala prevelika. Mediji so namreč že objavili tudi videoposnetek sprejemanja podkupnine, Boki 13 pa je pričel s stopnjevanjem groženj Zaevu. Zdaj grozi, da bo razkril, kako ta z nekdanjim kosovskim premierjem Ramušem Haradinajem krade milijone. Boki 13, Zaev in Haradinaj naj bi bili skupaj vpleteni tudi v tihotapljenje srbskih izdelkov na Kosovo in v trgovanje z orožjem.

 

Makedonski televizijski voditelj Bojan Jovanovski, bolje znan kot Boki 13, ki je bil že pred mesecem priprt zaradi sodelovanja pri izsiljevanju tajkuna Jordana Kamčeva in korupciji, očitno v priporu izgublja živce. Kot poroča srbski Kurir, je iz pripora prek odvetnikov in sodelavcev zdaj koruptivnemu makedonskemu premierju Zoranu Zaevu sporočil, naj uredi, da ga izpustijo iz pripora, sicer bo objavil dokaze o njegovih kriminalnih povezavah z nekdanjim kosovskim premierjem Ramušem Haradinajem. Ta je 19. julija letos odstopil, saj ga je čakalo zaslišanje v Haagu.

Boki 13 je pričakoval, da bo Zaev takoj uredil izpustitev iz zapora, a je afera postala prevelika

Boki 13 je po aretaciji na grški meji 15. julija pričakoval, da bo pripor hitro zapustil in se bo lahko branil iz svobode in prepričan je bil, da bo zadeva ostala zamolčana. A Zaev zdaj tega ne more urediti, saj je afera enostavno prevelika. Bokiju 13 in poslovnežu Zoranu Milevskemu, ki je bil prav tako vpleten v izsiljevalsko afero, je sodišče podaljšalo pripor še za 13 dni.

Zoran Zaev in Boki 13 (Foto: posnetek zaslona)

Boki 13, Zaev in Haradinaj naj bi skupaj tihotapili srbske izdelke na Kosovo in preprodajali orožje

Nekateri makedonski mediji špekulirajo, da ima Boki 13 dokaze o tem, da je z Zaevem izsiljeval še nekatere druge tajkune in kosovske Albance. Nekateri trdijo tudi, da naj bi bil Boki 13 skupaj z Zaevim in Haradinajem po kosovskih vzpostavitvi 100-odstotnih carin na srbske izdelke vpleten v tihotapljenje izdelkov v Srbije, po vsej verjetnosti pa naj bi bila trojica vpletena tudi v trgovino z orožjem.

Zoran Zaev in Ramuš Haradinaj (Foto. Facebook)

Zaev bi lahko odstopil že v naslednjih dneh

Makedonski portal Plamen ob dogajanju špekulira, da bi Zaev lahko odstopil s funkcije že v prihajajočih dneh, pri čemer se sklicuje na dobro obveščene vire iz vladne stranke SDSM. Na funkciji bi ga lahko nasledil notranji minister Oliver Spasovski, s katerim bi Zaev lahko oblikoval tehnično vlado, da bi odložil izvedbo volitev na november 2020, po popisu prebivalstva.

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Bokija 13 pri sprejemanju podkupnine ujela kamera

Kot smo že poročali, je italijanski časopis La Verità prejšnji teden objavil videoposnetek, na katerem lahko vidimo, kako Boki 13 odhaja iz hiše Kamčeva s torbo, polno denarja. Ločen zvočni posnetek razkriva še, da je Boki 13 Kamčevu zagotavljal, da makedonska specialna javna tožilka Katica Janeva ne bo uporabila pravnih možnosti, ki jih ima proti Kamčevu, in mu bo dovolila, da izstopi iz hišnega pripora. Posnetek je dokazno gradivo proti tožilki Janevi in potrjuje, da je Kamčev plačal veliko podkupnino Bokiju 13, tesnemu sodelavcu tožilke Janeve, in v zameno pričakoval, da bo ugodno obravnavan v primeru pranja denarja, ki ga je zoper njega sprožil specialni tožilec.

Videoposnetek dokazuje vpletenost posebne tožilke Janeve v zadevo

Video prikazuje torbo z denarjem, s paketi bankovcev za 500 in 50 evrov in Bokija 13 ter njegovega sostorilca Milevskega, kako zapuščata Kamčevo hišo s torbo denarja v roki. Nadaljnji posnetki razkrivajo dva, ki se sprehajata do svojega avtomobila. Zvočni posnetki, ki jih je objavila La Verità, potrjujejo obtožbe zoper Bokija 13 in Kicheeca, ki sta bila aretirana pred tremi tedni zaradi suma, da sta od poslovneža skupaj vzela 1,5 milijona evrov podkupnine – očitno od Kamčeva. Glede na obtožbe so Kamčevu obljubili, da bo Boki 13 uporabil svoje zveze s Janevo, da Kančevu omili kazen v obtožnici glede pranja denarja v vrednosti 11 milijonov evrov, ki jo je Janeva sprožila novembra 2018.

Zoran Zaev in George Soros (Foto: Facebook)

Zaeva na oblast družno nastavila Soros in Merklova

Pri vsem tem je ironično, da lahko politična kriza, ki so jo sprožili videoposnetek in prisluhi povzroči, da Zaev odide na enak način, na kakršnega je prišel na oblast. S skupnimi močmi sta ga namreč nastavila Angela Merkel in George Soros. Merklova je s pomočjo lokalnega hčerinskega podjetja Deutsche Telekom prestregla na tisoče ur telefonske komunikacije med člani tedanje konservativne vlade VMRO-DPMNE, transkripte pa je predala direktno v roke Zaeva, da bi mu omogočila vzpon na oblast, nato pa bi z njim manipulirala, kot bi želela. Laris Gaiser je pri La Verità navedel, da je bilo to usklajeno z dejanji Sorosa, ki je v tistem času financiral proteste proti konservativni vladi. Stranka VMRO-DPMNE je vseskozi izpodbijala verodostojnost transkriptov zvočnih posnetkov, ki jih je posedoval Zaev in metod, s kakršnimi so jih pridobili.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine