15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

Bojan Veselinović bi se zdaj z vlado pogajal o financiranju STA

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

STA predlaga vladi, naj pokrije 80 odstotkov že zapadlih obveznosti in zagotovi tudi akontativno tekoče financiranje v enakem odstotku, in sicer vse do podpisa končne pogodbe, v kateri bi se skupaj z Ukomom dogovorili o vseh podrobnostih, so sporočili iz vodstva Slovenske tiskovne agencije po tem, ko smo že včeraj poročali, da je vlada direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, da Slovenski tiskovni agenciji, takoj ko se bo seznanil z njenim finančnim poslovanjem, nakaže predujem v višini 845 tisoč evrov. 

Dodali so tudi, da STA ne nasprotuje izvedbi posebne revizije za minulih deset let poslovanja, a  da vse skupaj spominja na novi manever zavlačevanja, saj se štetje treh dni, po katerih naj bi STA dobila na račun sredstva v obliki predujma, s tem lahko oddalji najmanj v jesen. “Svoj čas bo namreč terjal tako izbor revizijske hiše, ki naj bi ga opravila vlada, kot tudi sama izvedba revizije poslovanja desetletnega obdobja,” so opozorili. No, o tem je direktor Bojan Veselinović lahko razmišljal že od lanskega oktobra, ko je Ukom zaprosil za dokumentacijo, a očitno mu je šele zdaj začela voda teči v grlo, saj pred tem nad predajo dokumentacije ni bil najbolj navdušen. V sredo je vlada na dopisni seji sprejela še sklep o imenovanju posebnega revizorja, ki bo preveril izvajanje zakonskih in drugih predpisanih obveznosti v poslovanju Slovenske tiskovne agencije, so sporočili iz Ukoma. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo izveden postopek izbire in imenovanja posebnega revizorja izmed pooblaščenih revizijskih družb.

Na STA so ob tem so navedli, da Veselinović odločno zavrača insinuacije o dvojnem zaračunavanju storitev STA. “Dejstvo je, da smo z bogatim naborom tržnih storitev v minulem obdobju zagotovili tudi pokritje stroškov javne službe, ki so bili večji od nadomestila zanjo. Država je tako vseskozi plačevala manj, kot bi morala,” je med drugim navedel. Po kakšnih oziroma čigavih kriterijih naj bi država plačevala manj kot bi morala, ni navedel. Spomnimo, direktor Ukoma Uroš Urbanija je med drugim navedel, da je Ukom po pregledu ugotovil, da STA ne opravlja vseh zakonsko predpisanih dolžnosti, ena izmed njih je na primer fotografski servis, torej fotografiranje najpomembnejših dogodkov. Ukom je leta in leta plačeval za te fotografije, te iste fotografije pa je nato Veselinović še enkrat prodajal na prostem trgu, kar je seveda nedopustno.

V sporočilu za javnost STA navaja tudi besede Marka Hočevarja, nekdanjega in prvega predsednika nadzornega sveta STA ter profesorja na Ekonomski fakulteti, sicer pa strokovnjaka za stroškovno računovodstvo, da “sumničenje, da gre za napačno evidentiranje stroškov javne in tržne dejavnosti STA, nima nikakršne podlage v realnosti“. “Produkti STA so zvečine enoviti in sodijo tako med njeno javno kot tržno dejavnost. In čista neumnost je model, ki ga vsiljuje Ukom, saj novinar, ki odide na nek dogodek, ne gre nanj z enim avtomobilom, ki bi bil namenjen opravljanju javne službe, in z drugim, ki bi sodil v stroškovno polje tržne dejavnosti. Novico tudi piše na računalnik, katerega stroške je treba razdeliti tako na tržno kot javno dejavnost,” je ilustriral.

Spomnimo, na težave z razmejitvijo med javnim in tržnim, so opozorili tudi zaposleni na STA v svojem pismu: “Nerazumljivo je tudi Veselinovičevo nasprotovanje uredbi, s katero želi država razmejiti med opravljanjem javne službe in tržno dejavnostjo STA. Takšno razmejitev zahteva že sama zakonodaja, pripomogla bi k večji verodostojnosti STA,” so zapisali in poudarili, da je vsem znano, da trenutno v njihovem servisu pogosto ni mogoče ločiti med vsebinami iz tržne in javne dejavnosti, čeprav to zahteva tudi novinarski kodeks. Prav tako novinarji, ki so plačani za opravljanje javne dejavnosti, pogosto opravljajo naloge iz tržne dejavnosti, ne da bi za to dobili dodatno plačilo. “Na ta način trpi javna služba, pa tudi zunanji videz objektivnosti,” so pojasnili, na kakšen način se zaposlenim na STA godi krivica, poleg tega pa so še opozorili, da so jim v zadnjih 10 letih nalagali vedno nove naloge, tudi iz tržne dejavnosti, plače pa se niso spremenile in so ostale sramotno nizke. Skratka, medtem ko je direktor Veselinović po ugotovitvah Ukoma za nekatere storitve zaračunaval dvakrat, tega zaposleni žal niso občutili pri svojih plačah.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine