23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Bogovič: Na komisiji ne rabimo Timmermansa in njegovih odločitev

Piše: Tanja Brkić (nova24tv.si)

Evropsko komisijo zapušča njen izvršni podpredsednik Frans Timmermans, odgovorna oseba za zeleni dogovor EU in po mnenju evropskega poslanca Franca Bogoviča celo vplivnejša oseba kot sama predsednica Komisije, Ursula Von der Leyen. Evropsko komisijo zapušča, da bi se potegoval za vodstvo združenih laburistov in zelene levice na novembrskih nizozemskih državnih volitvah, poročajo tuji mediji.

“Mislim, da je za Evropsko unijo zelo koristno, da Frans Timmermans predčasno zapušča Evropsko komisijo, ocenjujem, da je naredil veliko škode,” je odhod Fransa Timmermansa komentiral evropski poslanec Franc Bogovič. Timmermans je bil eden izmed največjih proponentov klimatske pravičnosti v Evropski uniji. Bogovič meni, da je imel velik vpliv na evropsko politiko, ki je sprejela številne politike z ideološkim predznakom levice.

“Mislim, da je za Evropsko unijo zelo koristno, da Timmermans predčasno zapušča evropsko komisijo, ocenjujem, da je naredil veliko škode. Ne zato, ker je pripeljal zeleni dogovor EU, ampak, ker je ta njegov način izvajanja zelenega dogovora tak, da je želel vse zadeve centralno urejati iz Bruslja, določati tehnologije, recimo pri električni energiji vztraja na obnovljivih virih energije, zato ne dopušča enakovrednosti jedrske energije in nizkoogljične energije,” je bil kritičen Bogovič. “Kar naenkrat je recimo več vreden vodik, proizveden v Nemčiji iz obnovljivih virov, kot pa vodik v Franciji iz jedrske energije, čeprav je ogljični odtis pri proizvodnji električne energije v Franciji desetkrat nižji kot v Nemčiji”.

Bogovič meni, da je bil enak problem tudi na področju kmetijstva, kjer se skuša zmanjšati količina gnojil in pesticidov ter vpliv na okolje: tudi ti cilji bodo verjetno tudi doseženi. “Vse to želijo doseči z uredbami, kjer bi iz Bruslja določili, kakšno bo kmetovanje na Malti, Finskem, v Sloveniji, Španiji,” je dejal evropski poslanec, ki je velik nasprotnik tega centralnega odločanja in meni, da bi morala imeti vsaka država svoje pristojnosti in lastno odločanje, “za to prav nič ne rabimo Timmermansa in njegovih odločitev na komisiji“, je dodal in poudaril, da je “zelo v redu, da se zelena ideologija iz nekih ideoloških sfer premesti v sfere, kjer bodo zadeve prepuščene znanosti, trgu in številkam”.

62-letni Timmermans je podpredsednik evropske komisije in je odgovoren za zeleni dogovor EU – obsežen sveženj politik o podnebnih spremembah in okolju. Sicer tudi član nizozemske laburistične stranke je komisijo obvestil o svoji odločitvi, kandidaturo na nizozemskih volitvah pa naj bi obelodanil v Maastrichtu.

Neuspešni zeleni dogovor
“Očitno je začutil priložnost na Nizozemskem, kjer so predčasne volitve in prihaja do številnih odstopov politikov, ki so kreirali dosedanji politični prostor na Nizozemskem, in ocenil, da bo lahko v tej navezi socialistov in zelenih dobil neko podporo za zmago na volitvah,” 
je dejal evropski poslanec, ki ne izključuje razloga za njegov odhod v neuspešnosti njegove zelene politike. “Njegov zeleni dogovor v praksi dobiva vedno več nezaupnic, predvsem pa je vojna v Ukrajini te ideološke floskule postavila na realna tla,” je dejal. Bogovič trdi, da se zdaj kaže, da večina zadev, ki so bile zastavljene v letu 2019, zdaj ni možno izpeljati in bodo potrebne spremembe.

Timmermansov odhod pušča odprto vprašanje nasledstva v evropski komisiji, kjer je bil tako komisar, pristojen za podnebno politiko, kot podpredsednik, pristojen za nadzor evropskega zelenega dogovora. Novega komisarja mora zdaj predlagati Nizozemska, pojasnjuje Bogovič, ni pa pričakovati menjave področij. “Vsekakor se mi je zdel Timermans kot prvi izvršni podpredsednik evropske komisije bistveno vplivnejši na celo politiko evropske komisije kot predsednica sama. Prepričan sem, da njegov naslednik te pozicije ne bo imel,” je še dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine