19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Bodo Ljubljančani res spet volili Jankovića, ki ima še vedno na steni Putinovo odlikovanje?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Župan Ljubljane Zoran Janković je včeraj s podpisi občanov vložil kandidaturo za peti mandat. Želi si, da bi na volitve prišlo čim več Ljubljančanov, več kot pred štirimi leti in da bi zmagal v prvem krogu. Vsi mu vztrajno napovedujejo zmago, čeprav protikandidati še niso znani, pa vendarle, kaj to pove o ljubljanskem elektoratu? Ljubljančanke in Ljubljančani si na čelu mestnega politika zavestno želijo, nekoga, ki se obnaša kot mafijec. Kar je tudi vsem znano, a očitno pretehta miselnost “saj vsi kradejo”, a temu ni tako in nevarno je tako izbirati kandidata.

Zoran Janković je župan Ljubljane 16 let in se bo potegoval še za peti mandat. O podpori se je pogovarjal tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, je dejal. Gibanje Svoboda bo o tem odločilo do konca tedna, so sporočili iz stranke. Vprašanje je, ali bodo Ljubljančani tudi tokrat zamižali pred nevarnimi političnimi prijateljstvi, pred afero Stožice, afero Farmacevtka, pred gradnjo kanalizacije na vodonosniku, iz katerega čisto pitno vodo dobi kar 300 tisoč Ljubljančanov, pred spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč v zazidljiva za svoje kolege?

Protikandidatov se ne boji, pravi Janković. Zaenkrat je kandidaturo napovedala le Jasmina Jerant. Rok za oddajo kandidatur pa se sicer izteče 20. oktobra. Predvsem s strani ljubljanskega volilnega telesa je zaskrbljujoče dejstvo, da Jankoviću vsi že zdaj pripisujejo zmago, Janković pa jo tudi pričakuje v prvem krogu in večino v mestnem svetu. “Kajti ta kombinacija liste Zorana Jankovića v mestnem svetu kot večine in mene je pač prinesla vse te nagrade, ki jih dobivamo, in zadovoljstvo naših Ljubljančank in Ljubljančanov,” je dejal.

Ljubljančani podpirajo spolno izsiljevanje?
Pa je res tako? So Ljubljančani zadovoljni, da imajo na čelu lokalnega politika, ki ga bremenijo številne afere, ki niso povezane le z grabljenjem denarja, podkupovanjem, zlorabljanjem položaja, podpiranjem spornih politikov, pač pa je zahteval tudi spolne usluge od farmacevtke, ki se je borila za preživetje. Spomnimo, da  letos marca poročali o novih šokantnih razkritjih v primeru Farmacevtka, ki močno bremenijo ljubljanskega župana Jankovića. V javnosti sta se znašla dva dokumenta (uradna zaznamka), ki sta nastala kot posledica kriminalističnega zaslišanja t. i. farmacevtke, ki je razkrila, da je bila Jankoviću primorana večkrat nuditi spolne usluge v zameno za preživetje, ob čemer se je počutila zlorabljena in osramočena.

Jankovič, afera Farmacevtka. (Foto: Montaža Demokracija, sta)

Ljubljančani podpirajo, da ima njihov župan na steni Putinov red prijateljstva in prijateljuje s politikom, ki odkrito podpira vojno?
V intervjuju za MCC je dejal, da je sicer vojno z Ukrajino obsodil, “imam pa še vedno Putinovo odlikovanje na steni“. Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je namreč pred leti v Moskvi z redom prijateljstva odlikoval Jankovića za njegov prispevek h krepitvi slovensko-ruskih odnosov. Spomnimo, da je bila prav tako odlikovana Anja Kopač Mrak, ki pa je v znak protesta proti vojni vrnila rusko državno odlikovanje. Janković pa podpira tudi srbskega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika, ta pa odkrito podpira invazijo Rusije na Ukrajino. Če pa bo Gibanje Svoboda tudi uradno podprla Jankovića za župana, bo s tem pokazala svoj pravi obraz in neposredno podprla Rusijo, korupcijo in izkoriščanje žensk. In tako je krog sklenjen.

Zoran Janković in ruski predsednik Vladimir Putin. Posnetek je, ko je bil Janković na obisku v Moskvi, objavila mestna občina Ljubljana.

Ljubljančani podpirajo pitje pitne vode v katero se lahko izliva kanalizacija?
Spomnimo se projekta ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ogroža čisto pitno vodo 300 tisoč Ljubljančanov. Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je namreč v izboru najbolj neekološke osebnosti leta na vrh črne liste za leto 2018 uvrstila Mestno občino Ljubljana (MOL) zaradi projekta gradnje kanalizacije velikega pretoka na vodonosniku – projekt kanal C0. Omenjena organizacija je pred časom pripravila precej obširno analizo, v kateri med drugim piše: “Grožnja onesnaževanja vodonosnika iz kanala C0 je objektivno prisotna. Poškodbe kanala C0 in iztekanje nevarnih odpadnih voda v vodonosnik bi oslabilo njegovo funkcijo prečiščevanja vode iz reke Save. Ljubljana bi lahko izgubila ta nenadomestljivi vodni vir in ostala brez pitne vode.”

Nevladne organizacije ob gradnji kanalizacije na zajetju pitne vode v Ljubljani niso protestirale.

Ljubljančani podpirajo prekomerno pozidavo, tudi kmetijskih zemljišč za svoje kolege?
Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala novica, da bo glasbenik Magnifico, ki velja za velikega Jankovićevega podpornika, gradil svoje novo domovanje na zemljišču v Ljubljani, ki je bilo v času nakupa še nezazidljivo. Svojo novo hišo gradil na travniku v Kosezah v bližini koseške cerkve in nasproti soseske Mostec ob Koseškem bajerju. Ko je omenjeno zemljišče kupil, je bilo zemljišče nezazidljivo. Na njegovo “srečo” pa so se mestne oblasti pred leti odločile, da zemljišču spremenijo namembnost. To Magnificu omogoča, da lahko gradi novo hišo. Povrhu pa se mu je s tem še povečala vrednost zemljišča.

Ljubljančani podpirajo afere kot so Stožice?
Spomnimo se tudi Jankovičevega “neslavnega” projekta Stožice. Pred leti je namreč izsilil projekt športnega kompleksa ob ljubljanski obvoznici, ki naj bi po prvotnih načrtih stal že leta 2008. Pozneje pa so ga, nedokončanega seveda, odprli leta 2010. Dovoljenje za obratovanje je bilo izdano v sila nenavadnih in sumljivih okoliščinah, a ker so se jeseni bližale nove županske volitve, je moral Janković vsaj delno upravičiti tisto, kar je obljubil že na prvih županskih volitvah leta 2006. Za ta projekt je bil pripravljen iti tudi prek trupel, in to dobesedno. Neplačana podjetja so propadla, direktorji so si odločili vzeti življenje, ker niso videli poti iz krize. Dela v Stožicah še danes niso končana. Odgovarjal ni še nihče, čeprav vsi vemo, kje iskati odgovorne.

Ljubljanski župan Zorana Janković na sojenju v zadevi Stožice. (Foto: sta)

Ali vse to Ljubljančani podpirajo, se bo pokazalo na volitvah, prav tako ali vse to podpira predsednik vlade Robert Golob, saj naj bi bilo v petek jasno ali ima Janković podporo stranke Gibanje Svoboda. “Ne bom zanikal, da sam župana Jankovića vidim kot najbolj primernega, da na tem mestu nadaljuje še en mandat. Sam se nagibam, da ga stranka podpre,” pa je že avgusta Golob namignil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine