-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Bobnarjeva po prestani interpelaciji ostaja ministrica za notranje zadeve

Piše: C. R., STA

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je včeraj v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Bobnarjeva ostaja na ministrskem položaju.

Interpelacijo so podprli vsi prisotni poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki so jo tudi predlagali. Za je glasovala tudi večina prisotnih poslancev NSi. Ministrico so medtem pri njenem delu podprli vsi prisotni poslanci koalicije in pa poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

Razprava o interpelaciji notranje ministrice je v državnem zboru potekala skoraj 13 ur. Poslanci opozicijskih strank so ministrici med drugim očitali ustvarjanje prepustne meje, ukinitev avtocestne policije in pritiske na policijo v aferi Fotopub. Ministrici so med drugim očitali, da z odstranjevanjem rezilne žice in ograje na južni meji v Slovenijo vabi nezakonite migrante, s tem pa ogroža varnost slovenskih državljanov.

Poslanci koalicije pa so po drugi strani poudarjali, da je interpelacija neutemeljena, nepotrebna, polna laži, opoziciji so očitali tudi, da z njo zavaja javnost. V razpravi so pohvalili delo ministrice in ocenili, da policiji vrača ugled. Po mnenju koalicije je odstranitev odstranitev žice na južni meji tudi velik civilizacijski napredek, ob čemer so pozdravili, da ministrica ustvarja novo paradigmo obravnave beguncev.

Očitke je v razpravi večkrat zavrnila tudi ministrica Tatjana Bobnar. Glede navedb opozicije, da je odločitev o odstranitvi rezilne žice na južni meji povzročila poslabšanje varnostnih razmer na južni meji, je poudarila, da število kaznivih dejanj v obmejnih občinah letos pada, zagotovila je tudi, da se slovenska policija že več let pripravlja na vstop Hrvaške v schengensko območje. V ta namen ima policija pripravljeno strategijo dela po vstopu Hrvaške v schengensko območje, s katero se bo v prihodnjih dneh seznanila tudi vlada.

“Slovenska policija zagotavlja varnost, vse ostalo so manipulacije,” je med drugim poudarila ministrica. Kot neresnične je med drugim označila navedbe, da policija ne preiskuje gospodarskega kriminala. Glede afere Fotopub pa je poudarila, da je zadeva dobila epilog na policiji in da je bilo ob tem vloženih več kazenskih ovadb.

Takšen izid glasovanja je bil seveda pričakovan, saj ima Bobnarjeva trdno podporo koalicije, tako ali tako pa interpelacije uspejo zelo redko.

O ravnanju bobnarjeve kroži kar nekaj tvitov, objavljamo enega izmed njih:

(Foto: posnetek zaslona TW)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine