18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Bo vlada ukrepala glede katastrofalnega epidemiološkega stanja v šolah in vrtcih?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Ali namerava Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport avtonomno in dodatno, ne glede na priporočila stroke, sprejeti ali vsaj predlagati dodatne ukrepe glede na slabo epidemiološko stanje v vrtcih in šolah? Poslanka Alenka Helbl je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Igorja Papiča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z okužbami s COVID-19 v vrtcih in šolah.

Spomnimo se lanskega leta, ko so mediji in takratna opozicija v začetku šolskega leta kritizirali slabo epidemiološko stanje, letos, ko je še slabše, saj smo glede pojavnosti novih okužb najslabši v Evropi, pa o tem ne duha ne sluha.

“Četudi Vlada Republike Slovenije oziroma predsednik vlade in njegovi ministri niste zaskrbljeni glede poteka epidemije koronavirusa, so številke tiste, ki ne lažejo. V domačih in tujih medijih lahko že več dni beremo članke o tem, da je Slovenija glede pojavnosti novih okužb najslabša v Evropi, to dokazujejo tudi podatki na Sledilniku”, je v poslanskem vprašanju navedla Alenka Helbl.

Foto: Veronika Savnik

 

 

Povsem nerazumljivo in nesprejemljivo je, da na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vse zadeve v zvezi z epidemijo COVID-19 prepuščajo stroki oziroma Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Kot najbolj odgovornega za področje izobraževanja bi jih moral skrbeti naslednji podatek: Od začetka meseca, ko so se šolarji in dijaki vrnili v šolske klopi, je najbolj poraslo število okužb v starostni skupini med 5. in 14. letom starosti, je nadaljevala poslanka. “Mnogi starši in učitelji že opozarjajo na razpad sistema v nekaterih vrtcih in šolah: učitelji zbolevajo, zaradi česar se ravnatelji soočajo s težavami pri organizaciji dela; bolni otroci in učenci prihajajo v vrtce in šole, vzgojitelji in učitelji kličejo starše, v nekaterih oddelkih je odsotna že večina otrok in učencev … V kolikor nobene takšne informacije ne pridejo do vas, vam predlagam, da si jih preberete na družabnih omrežjih.”

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bi nedvomno morali vsakodnevno spremljati in beležiti stanje, in sicer koliko otrok je okuženih s COVID-19 oziroma koliko jih je iz tega naslova odsotnih ter koliko zaposlenih je okuženih s COVID-19 oziroma koliko jih je iz tega naslova odsotnih.

Poslanka je postavila še naslednja vprašanja: 
– Ali nameravate na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport avtonomno in dodatno, ne glede na priporočila stroke, sprejeti ali vsaj predlagati dodatne ukrepe glede na slabo epidemiološko stanje v vrtcih in šolah?
– Ali se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ne čutite dolžni ukrepati zaradi slabega epidemiološkega stanja v vrtcih in šolah?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine