14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Bo v Makedoniji korupcijski škandal zrušil vlado prijatelja Tanje Fajon Zorana Zaeva? Boki 13 iz zapora grozi z dokazi proti njemu!

Makedonska afera, v kateri so ujeli tv voditelja Bokija 13 pri sprejemanju podkupnine od milijonarja Kamčeva, dobiva nove razsežnosti. Boki 13 naj bi namreč po svojih besedah posedoval dokaze proti premierju Zaevu. Ta je dober prijatelj Fajonove, na oblast pa sta ga s skupnimi močmi nastavila Soros in Merklova.

Afera s podkupovanjem in izsiljevanjem v Makedoniji dobiva nove in nove razsežnosti. Srbski Kurir tako danes poroča, da naj bi aretirani televizijski voditelj Bojan Jovanovski, znan kot Boki 13, zagrozil, da bo v primeru, da se mu kaj zgodi v zaporu, padla vlada koruptivnega premiera Zorana Zaeva: “Če me obesite in to skušate prikazati kot samomor, če me boste zdaj tukaj pretepali, mučili in ustrahovali, vam takoj lepo povem, da potem ne boste rekli, da niste vedeli, nikomur ne bo prizanešeno!” Po svojih trditvah naj bi imel dokaze proti državnemu vrhu iz prve roke, vsi pa naj bi bili na varnem, na več različnih krajih, med drugim pri njegovi mami.

Videoposnetek ujel Bokija 13 pri sprejemanju podkupnine

Kot smo na Nova24TV že poročali, makedonska posebna tožilka Katica Janeva postaja vse bolj znana tudi zunaj makedonskih meja. Italijanski časopis La Verità je namreč objavil videoposnetek, v katerem lahko vidimo, kako Boki 13 odhaja iz hiše Jordana Kamčeva s torbo, polno denarja. Ločen zvočni posnetek razkriva, da je Boki 13 Kamčevu zagotavljal, da makedonska specialna javna tožilka Katica Janeva ne bo uporabila pravnih možnosti, ki jih ima proti Kamčevu, in mu bo dovolila, da izstopi iz hišnega pripora. Posnetek je dokazno gradivo proti tožilki Janevi in potrjuje, da je Kamčev plačal veliko podkupnino Bokiju 13, tesnemu sodelavcu tožilke Janeve, in v zameno pričakoval, da bo ugodno obravnavan v primeru pranja denarja, ki ga je zoper njega sprožil specialni tožilec.

– V ponedeljek boste svobodni, se sliši Boki 13, ko govori Kamčevu.
– Dobro, odgovori Kamčev.
– Najkasneje v torek, verjetno. Vrhovno sodišče vas bo izpustilo.
– Vrhovno? To ne more priti na vrhovno sodišče do ponedeljka.
– Bo. Specialno tožilstvo ne bo uporabilo izrednih pravnih sredstev, ne bo storilo ničesar.
– In pritožbeno sodišče?
– Seveda, pritožbeno sodišče bo vašo zahtevo zavrnilo. Na to odločitev se boste pritožili, pripravljeni boste. Na vrhovno sodišče se boste pritožili kot na drugostopenjsko sodišče. Svet bo samodejno ukrepal, Katica ne bo uporabila nobenih izrednih pravnih sredstev, ki bi lahko preložili odločitev, do ponedeljka ali torka pa boste prosti, je dobro pripravljen Boki 13 povedal Kamčevu.

V ozadju se sliši še en ženski glas, ki se strinja z razpravljanjem.

Omenjen zvočni posnetek je nastal 20. februarja 2019.

Videoposnetek dokazuje vpletenost posebne tožilke Janeve v zadevo


Video prikazuje torbo z denarjem, s paketi bankovcev za 500 in 50 evrov. Video pokaže tudi Bokija 13 in njegovega sostorilca Zorana Mileskija, znanega kot Zoki Kiceec, ki zapuščata Kamčevo hišo s torbo denarja v roki. Nadaljnji posnetki razkrivajo dva, ki se sprehajata do svojega avtomobila. Zvočni posnetki, ki jih je objavila La Verità, potrjujejo obtožbe zoper Bokija 13 in Kicheeca, ki sta bila aretirana pred tremi tedni zaradi suma, da sta od poslovneža skupaj vzela 1,5 milijona evrov podkupnine – očitno od Kamčeva. Glede na obtožbe so Kamčevu obljubili, da bo Boki 13 uporabil svoje zveze s Janevo, da Kančevu omili kazen v obtožnici glede pranja denarja v vrednosti 11 milijonov evrov, ki jo je Janeva sprožila novembra 2018.

Tožilka Janeva kabinetu predsednika vlade podala ustno odstopno izjavo

Kamčev je bil priprt, nato so mu odredili hišni pripor, Boki 13 pa je obtožen, da je zahteval začetnih osem milijonov evrov, da bi se zadeva zoper njega umaknila. Dogovorjeni znesek je bil nato znižan na 6 milijonov evrov, od tega je bilo 1,5 milijona že plačano. Kamčeva in še nekaj drugih obtožencev je v omenjeni zadevi vrhovno sodišče marca 2019 izpustilo iz hišnega pripora, natančno tako, kot v posnetku napoveduje Boki 13. Ugotoviti bo pa še potrebno, ali je bila ta objava posnetka posledica nedelovanja tožilke Janeve na zadevi, kot pravi Boki 13. Videoposnetek in zvočne posnetke je La Verità dobila nekaj tednov po tem, ko so bili s strani odvetnika žrtve vloženi pri tožilstvu za pregon organiziranega kriminala in so prvič javno dokazali vpletenost Bokija 13 ter sodelovanje posebne tožilke Janeve, po vsej verjetnosti pa je vpleten tudi politični vrh. Pomenljivo je tudi, da je sin Janeve eden izmed vodilnih v dobrodelni organizaciji, ki je registrirana na ime Bokija 13, kar je še poslabšalo njen položaj. Zato je pri kabinetu podala ustno odstopno izjavo, a na svojem položaju naj bi vseeno ostala, dokler  Zaev ne določi zamenjave.

Zaeva na oblast družno nastavila Soros in Merklova

Pri vsem tem je ironično, da lahko politična kriza, ki so jo sprožili videoposnetek in prisluhi povzroči, da Zaev odide na enak način, na kakršnega je prišel na oblast.

S skupnimi močmi sta ga namreč nastavila Angela Merkel in George Soros. Merklova je s pomočjo lokalnega hčerinskega podjetja Deutsche Telekom prestregla na tisoče ur telefonske komunikacije med člani tedanje konservativne vlade VMRO-DPMNE, transkripte pa je predala direktno v roke Zaeva, da bi mu omogočila vzpon na oblast, nato pa bi z njim manipulirala, kot bi želela. Laris Gaiser pri La Verità nadalje navaja, da je bilo to usklajeno z dejanji Sorosa, ki je v tem času financiral proteste proti konservativni vladi. Stranka VMRO-DPMNE je vseskozi izpodbijala verodostojnost transkriptov zvočnih posnetkov, ki jih je posedoval Zaev in metod, s kakršnimi so jih pridobili.

Makedonija pod Zaevovim vodstvom propada

Evropska unija je nato prek svoje visoke predstavnice za zunanje zadeve Federice Mogherini zahtevala vzpostavitev posebnega tožilstva, ki bi se ukvarjalo s temi gradivi in obtožbami, povezanimi z njimi. Na mesto posebne tožilke je bila kot kompromis nastavljena do tedaj javnosti neznana Janeva, kateri je Zaev izročil vso zahtevano dokumentacijo. Janeva je nato pričela s procesi, ki so za zapahe spravili številne politične predstavnike, med drugim nekdanjega vodjo obveščevalne službe Saša Mijakova, ki je bil povezan s predhodno vlado. Po izvolitvi Zaeva za predsednika vlade je sledila sprememba ustave po volji Grkov in Makedonija se je preimenovala v Severno Makedonijo. Da bi izrazil dvom v legitimnost odločitev Zaevove socialistične vlade in političnih zlorab posebnega tožilstva, je predsednik republike Gjorgje Ivanov zavrnil podpis zakonov, ki bi spreminjali ustavo. Aprila je bil nato izvoljen socialistični predsednik Stevo Pendarovski, ki je brez zadržkov pričel podpisovati zakone vladne koalicije, Makedonija pa od takrat dalje pospešeno propada!

Rok Krajnc

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine