18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Bo razvpita Vesna Vuković pojasnila klientelistične pogodbe z Golobovim Gen-I?

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Na dan prihaja vedno več informacij, ki upravičujejo dvom v korektnost poslovanja Roberta Goloba v času vodenja državnega podjetja Gen-I. Samo poslovanje med podjetji seveda ni sporno, v tem primeru pa gre za financiranje dveh konkretnih podjetij, njuna ustanovitelja pa sta prav danes zelo blizu Robertu Golobu. Davkoplačevalski denar je odtekal v nekdanje podjetje Vesne Vuković, ki je danes generalna sekretarka njegove stranke, po zadnjih razkritih informacijah pa so davkoplačevalci posredno financirali tudi podjetje Miloša Njegoslava Milovića, ki Golobu še danes “svetuje” o varovanju. Golob se pojasnilom o vsebinah pogodb izogiba ali jih celo zanika, prav tako molčita tudi Vesna Vuković in Gen-I.

Po skoraj devetih mesecih Vesna Vuković še vedno ni izpolnila svoje obljube, da bo vse pojasnila. 9. avgusta lani so jo namreč ob novici, da bo iz “novinarke” prešla v piarovko Gibanja Svoboda, vprašali, kako lahko pojasni okoliščine, povezane z navedbami o nakazilih podjetja Gen-I njenemu nekdanjemu podjetju. Vukovićeva Novi24TV ni odgovarjala, je pa N1 odgovorila, da bo vse okoliščine pojasnila čez približno dva tedna, ko bo uredila vse potrebno za prestop, danes pa je naokoli skoraj 9 mesecev in odgovora javnost še ni dobila. Gen-I pa se je v njenem in primeru Milovića zavil v molk.

Ko je Vesna Vuković s portala Necenzurirano presedlala v piarovske vode Gibanja Svoboda, smo spomnili na dejstvo, da so bili dobri odnosi Vukovićeve in Roberta Goloba razvidni že iz nakazovanja sredstev – Gen-I je na njeno podjetje SEE M. & C. v več letih nakazal 103 tisoč evrov, zadnje nakazilo v višini 3.660 evrov pa je bilo na račun podjetja nakazano leta 2022. Sama je marca 2019 iz lastništva tega podjetja sicer izstopila, lastnik pa je postal neznani Mitja Zorko, ki živi v isti ulici v Celju kot urednik portala Necenzurirano, dolgoletni prijatelj Vesne Vuković, Primož Cirman, ki je bil tudi zadnji lastnik podjetja. Podjetje je zaprl decembra 2022.

Spomnimo, podjetje Vukovićeve je bilo med drugim tudi na plačilni listi Gorenja, pogodbe so imeli sklenjene v različnih obdobjih od 2017 do 2019. Za koliko denarja je šlo, iz Gorenja niso sporočili, po neuradnih podatkih pa so na podjetje Vukovićeve nakazali 60 tisoč evrov. Pogodbo z Gorenjem (Hisense) naj bi Vesni Vuković uredil Žiga Debeljak, takratni predsednik upravnega odbora DUTB in današnji član nadzornega sveta Gen. Podjetje SEEM M. & C je financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34.000 evrov, 60.000 evrov Gorenje, še 73.000 pa podjetje Adventure Investments.

Ker Vukovićeva ni hotela pojasniti okoliščin omenjenih pogodb in nakazil, se je na Gen-I obrnila informacijska pooblaščenka. Medtem ko družba Gorenje ni imela težav zaradi razkritja informacij o financiranju podjetja SEEM M. & C., je bilo povsem drugače na strani podjetja Gen-I. Slednji so namreč v odzivu dejali, da “družba ne razkriva pogodb in poslov, ki so označeni kot poslovna skrivnost in bili sklenjeni v času, ko družba GEN-I, d. o. o., ni bila poslovni subjekt pod prevladujočim vplivom oseb javnega prava in torej ni bila zavezanec po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ).” Ob tem so še pojasnili, da je podjetje GEN-I zavezanec za ZDIJZ šele od spremembe lastniške strukture v letu 2021. Da pa je denar vendarle kapljal na račun iz GEN-I na račun podjetja SEE M. & C., dokazuje spodnji Erarjev graf, ki razkriva januarsko nakazilo v znesku 3.660 evrov.

Vir: Erar

Golobu je bilo v preteklosti večkrat zastavljeno vprašanje, kako pojasnjuje okoliščine v zvezi z omenjenim financiranjem podjetja Vesne Vuković, vendar je ta že takrat zavlačeval, v eni od izjav je dejal, da on “ne more govoriti v imenu podjetja, da nima pooblastil in naj se obrnemo na upravo”. In tako smo tudi storili, a uprava prav tako ni podala nobenih odgovorov. Še danes, ko se Golobu postavljajo konkretna vprašanja s konkretnimi imeni in dejstvi, se ta odgovorom izogiba ali jih celo zanika. Če tega ne stori sam, je tam vedno generalna sekretarka Vesna Vuković, ki mu dirigira, kaj lahko in česa ne sme povedati, kot je to storila na eni od nedavnih novinarskih konferenc.

Čeprav Gen-I doslej še ni podal nobenega konkretnega komentarja o zadevi pod pretvezo, da mu tega ni treba, smo se znova obrnili nanj z zahtevo do pojasnil, ki so v javnem interesu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine