11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Bo Putin pobesnel: Sestrelili so si drugega Su-35 v tednu

Piše: Peter Jančič (Spletnicasopis.eu)

O že drugem sestreljenem Suhoju 35 (Su-35) v tednu dni, ki je žrtev prijateljskega ognja, so včeraj poročali Ukrajinci iz območij, ki jih je pred letom okupirala ruska vojska. Z ruske strani druge sestrelitve v tednu dni uradno niso potrdili. So pa ruski vojaški blogerji objavili sporočila, da bo pri takšni uspešnosti ruske protizračne obrambe ruska aviacija v kratkem brez letal. Če je informacija točna, bi moral Vladimir Putin v Moskvi pobesneti, ker so si Rusi uspeli v tednu dni uničili toliko najmodernejših lovcev Su-35 kot jih je Ukrajini uspelo v letu in pol.

Letala so v spopadih velika prednost Rusije, z njimi bombardirajo obsežna območja fronte, ko so jim Ukrajinci uničili veliko število topniških sistemov. Praviloma so reaktivce uporabljali z večje razdalje, da bi ostali izven dosega ukrajinske protizračne obrambe. A zdaj so si že drugega sodobnega enosedežnega lovca v nekaj dneh sestrelili Rusi sami. Pri je padel v okolici mesta Tokmak, pilot je umrl, tokrat pa bi se naj zgodilo ob Mariupolu, pilot pa naj bi se še pravočasno izstrelil. Gre za moderne lovce, nadgradnjo Su-27, ki jih ruska vojska uvaja v svoje zračne sile v zadnjem desetletju. Doslej je bilo proizvedenih nekaj več kot 150.

Su-35 je več deset milijonov vreden moderen lovski reaktivec, ki zmore nadzvočno hitrost.

S Su-35 je ruska vojska v zadnjem letu uničila številna ukrajinska letala in helikopterje. Ukrajinci pa so v spopadih doslej s protizračno obrambo sestrelili dva Su-35. Rusi sami so zdaj v dobrem tednu to podvojili. Prvega Su-35 so si Rusi sestrelili pred dobrim tednom, razlog bi naj bil, ker sistem S-300 v bližini mesta Tokmak ni mogel ugotoviti, ali gre za ukrajinsko ali rusko plovilo. Proti Tokmaku poteka ukrajinski napad iz že osvobojenega naselja Robotine, posledica so tudi obsežna obstreljevanja z raketami, ki jih poskuša ustaviti ruska obramba, kjer je zaradi bližine spopadov živčnost verjetno povečana.

Padli lovci kažejo tudi izjemno povečano intenzivnost spopadov, ruska vojska poskuša s protiofenzivami na več območjih ustaviti ukrajinska napredovanja in zavzeti dodatna ozemlja, posledica je veliko število uničenih ruskih oklepnikov, ki jih kaže dnevna statistika, ki jo objavlja ukrajinsko obrambno ministrstvo. O točnosti podatkov je, kot je to v vojnah običajno, veliko pomislekov, a podatki kažejo trende: dvajset uničenih tankov v enem dnevu in trideset drugih oklepnikov je izrazito nadpovprečno in, če so podatki vsaj približno točni, precejšnjo katastrofo.

 

Na veliko razliko v številu uničenih tankov in drugih sredstev pa kažejo tudi zbrani podatki Andrewa Perpetua, ki prikazuje le dogodke dokazane s posnetki. Perpetua sicer že nekaj časa ocenjuje, da premiki ruske logistike kažejo, da bi lahko pripravljali poskus obsežnejše ofenzive.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine