4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Bo napoved džihada v EU streznila politike?

Piše: Mitja Iršič (Nova24TV)

Teroristični masaker nad civilisti je Evropejce naučil predvsem, da azilna politika odprtih vrat ne deluje. Po napadu v prestolnicah EU nismo bili priča svečam in poklonom kot po vsakem terorističnem napadu do zdaj, ampak skrajnim migrantom, ki so mahali s palestinskimi zastavami in praznovali klanje izraelskih dojenčkov. Jasno je, da ti ljudje niso najprej Evropejci, ampak muslimani. Tudi tisti z državljanstvi evropskih držav. Bo sledil globalni džihad?

Nekdanji vodja Hamasa Khaled Meshaal je namreč v petek pozval k protestom po muslimanskem svetu v podporo Palestincem in narodom sosednjih držav, naj se pridružijo boju proti Izraelu.
“[Moramo] se odpraviti na trge in ulice arabskega in islamskega sveta,” je dejal Meshaal, ki trenutno vodi Hamasov urad za diasporo, v posneti izjavi, poslani Reutersu. Meshaal, ki živi v Katarju, je dejal, da imajo vlade in prebivalci Jordanije, Sirije, Libanona in Egipta večjo dolžnost podpirati Palestince.

“Jordanska plemena, jordanski sinovi, jordanski bratje in sestre … To je trenutek resnice in meje so vam blizu, vsi se zavedate svoje odgovornosti,” je dejal Meshaal. Meshaal je bil vodja Hamasa tri leta, in sicer od leta 2014 do 2017. Meshaal živi v izgnanstvu v Katarju od leta 2012, ko ga je Bašar Al Asad pregnal iz Sirije. Kot vodjo Hamasa je leta 2017 nasledil Ismail Hanije.

Pravi, da gre za “trenutek resnice” za arabski svet. “Za vse učenjake, ki poučujejo džihad … za vse, ki poučujejo in se učijo, je to trenutek za uporabo [džihada].”

Protesti po EU, Avstraliji in ZDA
Na drugi strani so svet že šokirale podobe muslimanskih migrantov na ulicah zahodnih mest, ki praznujejo masaker izraelskih civilistov, v Melbournu pa so kričali: “Gas the jews!” (“Zaplinimo Žide!”). Podobe so šokirale celo zahodne levičarje.

Spremembe evropskih migrantskih politik?
Morda gre za prelomni trenutek v migracijski politiki zahodnih, predvsem evropskih držav. Ob vse večji zaskrbljenosti zaradi vzpona skrajne desnice je nemška vlada v sredo (ponovno) obljubila, da bo olajšala izgon prosilcev za azil, ki nimajo pravice do bivanja v državi. Nova zakonodaja bo oblastem omogočila, da preskočijo enomesečno opozorilo za deportacije, prav tako bo omogočila, da se tisti z zavrnjeno prošnjo za azil 28 dni zadržijo v priporu.

Kancler Olaf Scholz, nekdanji minister v vladi Angele Merkel, ki je sprejela več kot milijon migrantov, je v sredo zvečer dejal, da “trenutno prihaja veliko preveč [migrantov],” pri čemer bi lahko letos več kot 300.000 ljudi zaprosilo za azil v Nemčiji. “To je več, kot je mogoče enostavno obvladati,” je dejal in dodal, da so številna okrožja “dosegla svojo mejo.” Kar pomeni, da politike nekdanje kanclerke Angele Merkel “Wir schaffen das” (“zmoremo”) o migracijah, ni več.

Francija je na drugi strani povsem prepovedala proteste v podporo Palestini, ki so se prejšnji teden spremenili predvsem v praznovanje terorizma. Kljub temu se je na stotine protestnikov v četrtek zbralo v središču Pariza v nasprotju s prepovedjo.

Francoska policija in pripadniki žandarmerije so množice razgnali s solzivcem in vodnimi topovi. Prepoved je bila objavljena v začetku dneva, v skladu s sporočilom, ki ga je francoski notranji minister Gerald Darmanin poslal državni policiji, pri čemer je navedel zaskrbljenost glede javnega reda, je poročala mreža CNN.

“Propalestinske demonstracije je treba prepovedati, saj lahko povzročijo motnje v javnem redu,” je dejal minister in dodal, da bo vsaka organizacija takšnih protestov povzročila aretacije.

Darmanin je tudi pozval policijo, naj zaščiti vse lokacije, ki jih obiščejo francoski Judje, kot so sinagoge in šole, in dejal, da bo vsak tujec, ki bo izvajal dejanja antisemitizma na francoskem ozemlju, “takoj izgnan”.

Varnostne sile v vseh zahodnih državah so danes sicer v polni pripravljenosti, kar lepo nakazuje, da se je začela Huntingtonova vojna civilizacij. Vprašanje pa je, če se je zdaj Evropa končno zbudila iz dremeža, v katerega je zapadla pred približno dvajsetimi leti. Če jih globalni džihad ne bo izučil, potem jih nič ne bo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine