0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Bo najbogatejši poslanec res ostal brez poslov z največjo državno družbo?

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Del slovenske javnosti je poročal, da Petrol ne bo več podaljšal pogodbe družinskemu podjetju M & M International poslanca SD Matjaža Hana. Po naših informacijah bo z letošnjim letom potekla pogodba in bo družba Petrol izbrala drugega izvajalca. Spet drugi trdijo, da bo Petrol prenesel Hanove posle na druga povezana podjetja in poslovanje družine vplivnega poslanca bo teklo naprej. Letna pogodba je znašala 100 tisoč evrov bruto. Vznemirila je podpisana pogodba iz leta 2018, ko so podpisali letno pogodbo v višini več kot 250 tisoč evrov. Kot zanimivost lahko zapišemo, da je Hanovo podjetje čistilo zunanjost stavb večjih Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji in na Hrvaškem. Iz drugih virov smo tudi izvedeli, da je podjetje M & M izgubilo posle tudi na Hrvaškem. Enako ni za pričakovati, da bi se med obema stranema sprožil sodni spor. Škarje in platno pa imajo zdaj v rokah posamezniki blizu Darija Južne, saj kar šest nadzornikov pripada poslovnemu omrežju največjega posamičnega lastnika slovenskega energetskega giganta. Poznavalci o Petrolu vedo povedati, da dejanski delež Južne politično in gospodarsko obvladuje Matjaž Han.

Časnik Delo je poročal, da je konec dvajsetletnega poslovnega sodelovanja z družinskim podjetjem Matjaža Hana. To je za Petrol izvajalo naloge čiščenja servisov. Naši viri vedo povedati, da so Hanovi čistilni servisi čistili zunanjost večjih bencinskih servisov v Sloveniji in na Hrvaškem.

Sami smo po objavi novice poslali novinarska vprašanja Petrolu, a so odgovorili, da poslovnih dogovorov s poslovnimi partnerji ne izdajajo. Kasneje smo poslali vprašanja še enkrat Petrolu, ali je mogoče, da je Hanovo podjetje sprožilo sodne postopke zaradi prekinitve pogodbe. Enako smo vprašanja po SMS-u poslali poslancu Hanu, a do konca redakcije ni odgovoril na naša vprašanja. A spet naši poznavalci omenjene zgodbe zagotavljajo, da ne gre za nič takega. Uprava Petrola je predčasno sporočila Hanu, da s pričetkom naslednjega leta njihovo podjetje ne bo več opravljalo čiščenja Petrolovih bencinskih servisov v Sloveniji in tudi na Hrvaškem. Delo pa še poroča, da se je konca pogodbe razveselil tudi eden izmed Hanovih poslanskih kolegov v SD ter mu dal ultimat: politika ali posel, oboje namreč ne gre.

Ali se za Južno skriva tudi Han? 
Petrol že dlje časa vznemirja slovensko poslovno in politično sceno. Naši poznavalci so nam potrdili, da je bil to drobiž, kar je Han s svojim podjetjem M&M International dobil s posli Petrola. Največji posamični delničar Petrola je Dari Južna, ki spada med najmočnejše odločevalce.

Dari Južna in Janez Škrabec. (Foto: STA)

To nam potrdijo tudi naši viri, da je v nadzornem svetu kar šest predstavnikov, ki so blizu poslovnemu krogu Južne. Južna pa po pričevanju naših poznavalcev predstavlja sodeluje tudi s Hanom. Južna po drugi strani igra pretkano igro, saj je že dolgo let v dobrih odnosih z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom.

Najbogatejše državno podjetje prepleteno s kadri SD
V preteklosti je del slovenskih medijev vključno z našim že poročal o t. i. Hanovi poslovni hobotnici v Petrolu. Med njimi je veliko članov ter simpatizerjev stranke SD. Ključni kadri so predstavljali oz. jih še direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta in član SD Matjaž Šifkovič, ki pa naj bi sedaj odšel iz družbe. Prav on naj bi Hanu zagotovil posle za čiščenje bencinskih servisov. Tudi Alen Mihelčič iz SD zaseda mesto direktorja Petrolove prodaje in upravljanja naftnih derivatov, podpisuje pa celo pogodbe, kot je bila maja letos z velenjskim premogovnikom. Kot predstavnik zaposlenih pa zaseda tudi mesto v nadzornem svetu. Mesto komercialista v Petrolu zaseda predsednik črnomaljske sekcije SD in državni svetnik iz vrst SD Samer Khalil.

Matjaž Šifkovič je izboril mesto v Petrolu za svojo sestro Špelo Šifkovič Soklič, ki je prav tako iz vrst SD, saj se je v Kranju pod Socialnimi demokrati potegovala za poslansko mesto, in za svojega sina Janeza Šifkoviča, ki je na oddelku Petrolove biomase. Tanja Bolte, generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor, ki prav tako prihaja iz vrst SD, pa je službo v Petrolu priskrbela tako možu Simonu Boltetu, dela namreč kot komercialist, bil pa je tudi na predlog SD izvoljen v svet krajevne skupnosti Jagnjenica v Radečah, kot tudi sestri Petri Kajič, ki pa jo najdemo na mestu produktne vodje Petrola.

Darko Zevnik, ki je prav tako član Socialnih demokratov in tudi župan Metlike, pa je celotno družino oskrbel s Petrolovimi delovnimi mesti – njegova žena Mojca Stopar Zevnik vodi Petrolovo podporo za veleprodajo, njuna hči Pia Zevnik je zaposlena v Petrolovem energetskem centru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine