11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Bo mirovni posrednik v vojni v Ukrajini sam papež?

Piše: C. R.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes po telefonu govoril s papežem Frančiškom in pozval k posredniški vlogi Vatikana za končanje vojne v Ukrajini. V nagovoru italijanskim poslancem pa je opozoril na človeško trpljenje in številne žrtve ruske invazije ter pozval k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji.

Zelenski se je danes pogovarjal s papežem in dejal, da bi Vatikan lahko imel posredniško vlogo za končanje vojne v Ukrajini. “Posredniška vloga Svetega sedeža za končanje človeškega trpljenja bi bila cenjena,” je Zelenski v zvezi s pogovorom zapisal na Twitterju.

Papežu je tudi poročal o težkih humanitarnih razmerah in ruski blokadi reševalnih koridorjev za evakuacijo civilistov.

Papež me je opogumil v boju za svobodo Ukrajine, je po pogovoru dejal Zelenski. “Odgovoril sem mu: naši ljudje so postali vojska, ko so videli, koliko trpljenja prinaša sovražnik, koliko uničenja pušča za seboj, koliko krvi zahteva,” je sporočil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Zelenski je papeža tudi povabil, naj obišče Ukrajino, je na Twitterju sporočil ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu Andrij Juraš.

Tiskovni urad Svetega sedeža je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa potrdil, da je prišlo do pogovora med papežem in Zelenskim, podrobnosti o vsebini njunega pogovora pa ni želel razkriti.

Zelenski je danes nagovoril tudi poslance obeh domov italijanskega parlamenta. “Smo na robu preživetja vojne,” je dejal prek video povezave iz Kijeva.

Pri tem je navedel, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino ubitih najmanj 117 otrok. “Toda 117 ne bo končna številka,” je posvaril. “Še naprej ubijajo,” je dodal po poročanju dpa.

Zelenski je spomnil na trpljenje ljudi v obleganem pristaniškem mestu Mariupolj, ki ga ruske sile silovito bombardirajo. “Mariupolj je po velikosti podoben Genovi. Predstavljajte si, da bi bila Genova popolnoma uničena,” je ponazoril.

Pozval je k uvedbi nadaljnjih sankcij proti Rusiji, med drugim k prepovedi pristajanja ruskih ladij v tujih pristaniščih. Italijo je pozval, naj zamrzne rusko premoženje in zapleni luksuzno blago, kot so jahte. To je po njegovem prepričanju nujno, da bi ustavili ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Ustaviti morate samo eno osebo, da lahko milijoni preživijo,” je zatrdil.

Nagovoru je sledila razprava v parlamentu. Ukrajina je pokazala “junaški” odpor do ruske invazije, je povedal italijanski premier Mario Draghi.

“Aroganca ruske vlade je trčila v dostojanstvo ukrajinskega ljudstva, ki mu je uspelo zajeziti ekspanzionistične cilje Moskve in naložiti velike stroške zavojevalski vojski,” je še dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine