22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Bo Evropsko sodišče za človekove pravice reševalo vprašanje RTV-ja?

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Po neuradnih informacijah je ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija. Za odpravo naj bi glasovali sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. 

Med večinsko levimi zaposlenimi na RTV trenutno poteka veliko veselje, ker je v javnost prišla vest o odpravi začasnega zadržanja novele zakona o RTV, o kateri je ustavno sodišče ponovno odločalo ta teden. To pomeni avtomatsko prenehanje mandatov programskih svetnikov RTV. Več bo znanega, ko bo objavljena celotna odločitev, poleg tega mora ustavno sodišče odločati o ustavnosti novele na pobudo vlagateljev.

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje zakona, s katerim želi vladna garnitura podrediti RTV, ker je ta izkazoval veliko verjetnost, da je ta neustaven. Zato je odločitev o odpravi zadržanja še toliko bolj nenavadna in v pravni praksi ustavnega sodišča uporabljena zgolj enkrat.

Za odpravo naj bi glasovali sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti je glasoval sodnik Rok Svetlič. Sodnika Klemen Jaklič in Rok Svetlič naj bi se glasovanja vzdržala.

Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec je že pred današnjo odločitvijo izpostavil, da bi ustavno sodišče v primeru razveljavitve zadržanja zagrešilo hudo protiustavnost, saj s tem pobudniki ne bi več imeli ustavnega varstva in bi mandati programskih svetnikov nepovratno prenehali.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine