10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Bo DeSUS, če ga znova prevzame Karl Erjavec, izstopil iz evropskih liberalnih povezav? Poglejte, kaj je zapisal v pismu delegatom

Kot je znano, se Karl Erjavec očitno vrača v politiko po manj kot enem letu »pavze«. Še več, mediji, zlasti Delo, iz njega delajo kot morebitnega novega premierja, »za vsak slučaj«, če bi Jože P. Damijan morda »zatajil«.

 

Erjavčevo pismo delegatom pred skorajšnjim kongresom DeSUS kaže na to, da bi stranka lahko pod novim vodstvom postala precej neprijeten člen vladne koalicije. Češ, vlada se ukvarja z ideološkimi temami, ampak tudi mi smo ideološka stranka, se je pohvalil nekdanji večkratni minister, ki je svojo prvo ministrsko funkcijo opravljal v prvi Janševi vladi. Ob tem je naštel, da DeSUS podpira NOB in ostaja antifašistična stranka. No, ne glede na to, da je celo dr. Jože Dežman Erjavca ironično spomnil na to, da je sam morda potomec fašistov, saj so njegove prednike pobili komunisti.

No, med najbolj zanimivimi Erjavčevimi izjavami iz pisma pa je zagotovo tale: »Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače.« Torej: Erjavec in njegova stranka nasprotujeta liberalnemu kapitalizmu – karkoli že to pomeni. Verjetno je imel na jeziku besedo »neoliberalizem«, pa je ni hotel izreči, vsaj glede na to, da je kakih dobrih petnajst let nazaj Jože P. Damijan veljal za izrazitega neoliberalca.

Zanimivo je, da je pred leti zelo kritično izjavo o liberalnem kapitalizmu izrekel madžarski premier Viktor Orban. Slednjemu sedaj vsa »sorošoidna« falanga očita nič manj kot aliberalnost, ki naj bi bila značilna za srednjeevropske avtoritarne politike v nekdanjih socialističnih državah. Dejansko pa to pomeni, da Erjavec podpira ideje, ki jih sicer podpira Orban, vendar pa ima ob tem Erjavčeva stranka težavo, saj je na evropski ravni članica zveze evropskih liberalnih strank (Alde), ki podpirajo liberalni kapitalizem, torej tisto ideologijo, ki jo Erjavec zavrača. Zato se postavlja vprašanje, ali bo DeSUS zapustila to evropsko politično družino, če se sama smatra za socialistično naravnano stranko. Spomnimo: v vrstah Alde je kot formalni kandidat DeSUS deloval sedaj že nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl.

V zvezi z razpravami o liberalnem kapitalizmu in neoliberalizmu je sicer precej težav v razumevanju izrazoslovja, saj je kapitalizem še vedno prikazan kot nekaj izrazito škodljivega, večina ljudi pa ne razume, v čem je sploh poanta kapitalizma. Znano pa je, da so med drugim tudi fašisti (npr. v Italiji) zaradi svoje socialistične usmeritve zavračali liberalni kapitalizem, Erjavec pa skuša sedaj oponirati obema ideologijama. No, morda mu bo pa v poduk znamenita šala iz nabora radia Erevan, ki postavlja vprašanje, v čem je razlika med kapitalizmom in socializmom: »V kapitalizmu je človek izkoriščal človeka, v socializmu pa je ravno obratno.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine