20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Bo Črna Gora izročila aretiranega kripto podjetnika?

Piše: C. R., STA

ZDA in Južna Koreja sta od Črne gore zahtevali izročitev pobeglega kripto podjetnika Doja Kwona, je danes potrdil črnogorski pravosodni minister Marko Kovač. Kwona, ki so ga v četrtek aretirali v Podgorici, je Seul obtožil milijardnih goljufij pri poslovanju s kriptovalutami, v ZDA pa so ga med drugim obtožili goljufij z vrednostnimi papirji.

“Opravljen je bil sestanek z diplomatskimi predstavniki Južne Koreje, po katerem je Seul posredoval zahtevo za izročitev,” je novinarjem v Podgorici povedal pravosodni minister in dodal, da so izročitev Kwona zahtevale tudi ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Izročitev sta zahtevali dve državi. Videli bomo, ali bo to storila še kakšna druga država,” je dodal. Domneva se, da bi zahtevo za izročitev lahko vložil tudi Singapur. “Pri odločanju glede izročitve bomo upoštevali državljanstvo osebe in druge okoliščine,” je še pojasnil.

Črnogorske oblasti so v četrtek 31-letnega Kwona skupaj s še enim južnokorejskim državljanom aretirale na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenimi dokumenti iz Kostarike želela vkrcati na let za Dubaj. Pri pregledu njune prtljage so našli tudi potne listine iz Belgije, ki so bili prav tako ponarejeni, in Južne Koreje.

Kwon je soustanovitelj in izvršni direktor družbe s področja kriptovalut Terraform Labs, po propadu katere so ga skupaj s še petimi drugimi osebami maja 2022 v domovini obtožili goljufije in implozije digitalnih valut.

Podjetje s sedežem v Singapurju je stalo za kripto kovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta v maju v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kwona izdale septembra lani, in sicer zaradi kaznivega dejanja “hudodelskega združevanja”. Kmalu po prijetju pa so Kwona tudi v ZDA obtožili v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji, blagom, žično goljufijo oziroma finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine