15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Bo brutalno podrejanje medijev sprožilo proteste za vladajoče ali proti njim?

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Predsednik SDS Janez Janša je opozoril, da je policija včeraj zjutraj vdrla v prostore Nove24TV, kjer bi naj zaplenila telefone in računalnike, hišno preiskavo bi naj izvedli tudi pri direktorju Nove24TV Borisu Tomašiču.

Dogaja se tik pred začetkom predčasnih glasovanj na evropskih volitvah v torek prihodnji teden. Ta teden pa je tudi po manj kot letu odstopil predsednik uprave RTVS, ki so ga vladajoči nastavili po čistki celotnega vrha, ki so jo izvedli s spremembo zakona sprejeto po postopku za vojne in naravne katastrofe.

Ker je celoten vrh policije nastavila Svoboda s celo večkratnimi menjavami notranjih ministrov in direktorjev policije, ponavljali so menjave, ko se novi šefi niso strinjali s političnim podrejanjem, menjave pa so izvedli tudi nižje, je precej verjetno, da je namen vplivati na razplet volitev in tudi pridobiti podatke o delovanju tega medije za vladajoče politike. V zadnjih desetletjih podobnih vdorov policije v medije ne bilo.

Na politično ozadje kaže tudi preiskava v parlamentu, ki so jo vladne stranke odredile za nadzor in pregon tega (in še nekaterih drugih) medijev in novinarjev. Med drugim Bojana Požarja. Tudi tam so zamenjali predsednico preiskovalne komisije nekdanjo urednico na TVS Mojco Pašek Šetinc, ker ni bila dovolj “zvesta”.

Za informacije o dogajanju sem prosil policijo. Tako:

“Predsednik SDS Janez Janša je na omrežju X objavil, da poteka preiskava v mediju Nova24TV in pri njenem direktorju Borisu Tomašiču. Prosim vas za informacije o tem, še posebej, ker se dogaja v predvolilnem času in je, se zdi, to sploh prva takšna preiskava, kar imamo demokratično državo.”

Odgovorili so tako: “V okviru varstva osebnih podatkov lahko zgolj potrdimo, da policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete, izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati.”

Na posnetku je direktor Nove24TV Boris Tomašič, ki vodi odmevno redno oddajo “Kdo vam laže”.

Boris Tomašič Foto: P. J.

Nova24TV poroča, da je pod odredbo, ki odreja preiskavo stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter avtomobilov, podpisana sodnica Mojca Kocjančič, sicer nekdanja soproga pravosodnega ministra iz vrst LDS (in tudi sodnika) Aleša Zalarja.

Preiskava bi naj potekala, še poroča Nova24TV, tudi na sedežu Telekoma in pri nekdanjih članih uprave ter zaposlenih: Tomažu Seljaku, Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču, Špeli Fortin, Tomažu Jontesu, Blažu Rantu, Samu Ošini in Petru Jegliču.

Bojan Požar je na to opozoril tako:

Dogaja se pa po tem, ko je po dveh letih državni zbor moral, ob vseh mogočih manevrih Svobode, da bi to preprečila, odrediti preiskavo, kako je Robert Golob iz državnega GEN-I nakazal več kot sto tisoč evrov na vzporedno podjetje novinarke državnega Siol.net (v lasti Telekoma), pozneje pa Necenzuriranih, Vesne Vuković, ki je bila pozneje generalna sekretarka Svobode. V medij Necenzurirano, v katerem je bila v preteklosti Vukovićeva, pogosto “scurljajo” dognanja iz policijskih in drugih preiskav, ki sicer ne bi smela biti izvedena za medijska obračunavanja vladajočih. Novinarje Necenzurirano so v preteklosti po posebni pogodbi plačevali na zasebno podjetje iz Telekoma za tekste objavljene na Siol.net.

Kako deluje propaganda vladajočih tudi tokrat, kaže, ko POP TV povzame Necenzurirano, h kateremu potujejo podatki, ki so zbrani s policijskimi preiskavami, za diskreditiranje opozicije.

 

Vodenje preiskave ravnanj Goloba v preteklosti, tudi plačil takrat novinarki Siol.net Vukovićevi, je, ko je niso uspeli onemogočiti, prevzela Svoboda, ki bo s tem preiskovala sama sebe: ali je bila medijska kampanja zanje plačana z zlorabo državnega denarja.

Preiskava v Novi24TV in pri Tomašiču se dogaja skoraj hkrati, ko je po slabem letu zaradi konfliktov z levičarskim svetom RTVS, ki so si ga določile stranke vladne koalicije s spremembo zakona (sprejeto po postopku za vojne in naravne katastrofe) odstopil politično nastavljen predsednik uprave državne RTVS Zvezdan Martić.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine