-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Bo Bruselj zahteval obvezno delitev zalog od držav članic zaradi energetske krize?

Piše: rodoljub.si

Zadnji Sovjetski voditelj Mihail Gorbačov naj bi nekoč pripomnil, da je Evropska unija le »Sovjetska zveza v zahodnjaških oblačilih«. Glede na vse bolj totalitaren odnos Bruslja predvsem do vzhodno- in srednjeevropskih držav članic se zdi, da se njegove besede na nek način uresničujejo.  

Bruselj se pri tem poslužuje – vsaj zaenkrat – mehkega totalitarizma in prikritega izsiljevanja. Spomnimo se kako so iz Bruslja zagrozili Poljski, da bodo ukinili sredstva tistim občinam, ki so nasprotovale teoriji spola in normalizaciji LGBT ideologije. Prav tako je Bruselj nenehno grozil s sankcijami Madžarski in Poljski, kritičen pa je bil tudi do Slovenije pod prejšnjo vlade, češ da le ta omejuje svobodo tiska.

Sedaj pa je predlog vodje Evropske ljudske stranke in osrednjega politika iz Bruslja, Manfreda Webra, naletel na nove kritike, da spominja na čase komunizma. Zaradi krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, je Weber namreč predlagal, da naj države »delijo« svoje zaloge plina, in sicer preko »obvezujočih mehanizmov«, ki bi rešili energetsko krizo s katero se lahko soočajo Nemčija in druge države. Njegov predlog je med drugim že kritiziral madžarski pravni izvedenec Máté Tóth, ki je mnenja, da takšen načrt močno spominja na zaplenitve v času komunizma in Sovjetske zveze.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine