14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Bizarno! Tanja Fajon bi še kar preganjala fašizem in ukinjala svobodo govora na spletu, medtem ko je njena stranka vpletena v korupcijski škandal!

Te dni v Ljubljani poteka zborovanje evropske parlamentarne skupine S&D, ki je v sklopu kampanje za “Evropo skupaj” organizirala več dogodkov. Med njimi tudi pogovor na temo “Za Evropo brez fašizma”, v katerem je sodelovala tudi Tanja Fajon.

 

“Hitro širjenje laži & propagande, ki ga omogočajo internet & družbena omrežja, je velika nevarnost za demokracijo,” je na Twitterju zapisala evroposlanka Socialnih demokratov Tanja Fajon in dodala, da moramo zagotoviti “pogoje za kakovostno življenje in s tem zmanjšati dovzetnost ljudi za desničarsko pol. sovraštva, ki nikakor ne ponuja rešitev, zgolj dodatne težave”.

Njen tvit je navdihnilo srečanje “progresivnih voditeljev v Ljubljani” v sklopu iniciative Europe Together, ker so organizirali dogodek “Za Evropo brez fašizma”, znotraj katerega naj bi potekal pogovor z mladimi o vedno večji širitvi “politike strahu”. “Zelo sem ponosna, da lahko gostim dogodek (Europe) Together z naslovom ‘Potrebe Evrope’ v moji Ljubljani,” je za S&D povedala Fajonova. “Z državljani želimo odprt dialog o njihovih mislih za našo skupno evropsko prihodnost, in pripravljerni smo prisluhniti odkritim in konstruktivnim komentarjem,” je dodala.

Pravi, da je odprta za kritiko, a ko jo ta doleti, se skrije
Očitno je pozabila, kako je sama na Twitterju blokirala določene posameznike, ki so ji postavljali mučna vprašanja po terorističnem napadu v Strasbourgu in objavi nazornega videoposnetka, ki prikazuje usmrtitev dveh skandinavskih deklet blizu Marakeša. Pri Fajonovi se hitro izkaže, da je pripravljena prisluhniti zgolj tistim, ki jo hvalijo, medtem ko se s kritikami ni pripravljena soočiti. Tako tudi deluje kot predsednica delovne skupine za ekstremizem, populizem, nacionalizem in ksenofobijo.

Ponaša se s preganjanjem ideoloških nasprotnikov, ki jih hitro označi za skrajne desničarje. Tako piše v pamfletu “Evropa in grožnja populistične radikalne desnice: Odziv naprednih sil”, ki ga je izdala njena delovna skupina znotraj S&D, kako je v Evropi prišlo do normalizacije populistične skrajne desnice.

Hvali se, kako je njihov posvet “Musliman v Evropi: Neznane zgodbe o uspehu” Univerza v Leedsu razglasila za primer dobre prakse v boju proti islamofobiji. Lahko se samo vprašamo, primer katere dobre prakse je bil za to isto univerzo posnetek obglavljanja 24-letne Louise Jespersen in 28-letne Norvežanke Maren Ueland. Fajonova se skupaj z S&D raje bori proti fantazmam, ki jih vidijo v evropski parlamentarni skupini Evropa narodov in svobode (ENF). Ta je po pisanju Fajonove kriva skrajnega desničarstva v Evropskem parlamentu. Kaj je tako skrajnega in desnega? Namesto za EU se zavzemajo za svoje lastne narode. Namesto cenzure zagovarjajo svobodo govora. To je skrajnost, ki ni všeč Fajonovi.

Evropske volitve se bližajo
Fajonova pripoveduje pravljice o finančnih nepravilnostih v “skrajno desnih” strankah, a izgleda je pozabila, da se je ravno te dni izkazalo, da so bili njeni lastni Socialni demokrati, tako kot SMC, nadvse “izvirni” pri pridobivanju sredstev za financiranje stranke. A Fajonova te korupcije ne bo osvetlila, raje se posveča “skrajni desnici”. “Strah hodi po Evropi – strah nacionalizma,” če si drznemo parafrazirati samega očeta komunizma Karla Marxa. Kmalu bodo tudi evropske volitve, potem pa bomo lahko primerjali, kako velika je katera skupina v Evropskem parlamentu. Iz nekega razloga si upamo trditi, da bo ENF v naslednji sestavi Evropskega parlamenta še močnejši, S&D po drugi strani pa občutno šibkejši.

“Desničarska politika sovraštva”, kakor priljubljenost strank, ki svoje državljane postavljajo na prvo mesto, imenuje Fajonova, je pričakovan, normalen odziv volivcev. Tu ni nikakršnega sovraštva. Gre za prioritete. Nekaterim je več do lastnih državljanov, drugim je glavna prioriteta enoumje bruseljske elite. Katera skupna je večja in katera bo posledično prevladala, je jasno. Jasno je tudi, zakaj Fajonovo motijo socialna omrežja in informacije, ki se hitro širijo preko spleta. Namreč, internet se je izkazal za najboljše orodje za zagotavljanje transparentnosti vladajočih elit. V demokraciji je tako nepogrešljiv. In napad na splet je napad na demokracijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine