9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Bizarno do fundamenta: slovensko zunanje ministrstvo poziva k odpravi revščine, Cerar je imel kot premier štiri leta časa za to, pa tega ni storil!

Zunanje ministrstvo, ki ga vodi prejšnji premier Miro Cerar, je ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti revščini pozvalo k spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse ljudi, tudi tistih najbolj zapostavljenih, saj je, kot so zapisali, odprava revščine mogoča le ob zagotovitvi enakih možnosti za vse.

 

Kljub napredku pri odpravi revščine živi danes v skrajni revščini 800 milijonov ljudi, še veliko več pa jih trpi zaradi brezposelnosti, konfliktov, neenakosti in negativnih učinkov podnebnih sprememb, kar vodi v revščino, so opozorili na ministrstvu.

Zavzeli so se, da se “skupaj z najbolj zapostavljenimi oblikuje vključujoč svet splošnega spoštovanja človekovih pravic in dostojanstva”.

Zapisali so, da se Slovenija pridružuje mednarodnim prizadevanjem za odpravo revščine in uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja. Z mednarodnim razvojnim sodelovanjem Slovenija prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter prevzema soodgovornost za odpravo revščine, so poudarili.

Za zmanjševanje revščine v svetu si Slovenija prizadeva tudi z razvojnimi in humanitarnimi projekti, ki se nanašajo na ustvarjanje priložnosti, ki ranljivim družbenim skupinam omogočajo vir dohodka, na izboljšanje kmetijskih praks, zmanjševanje neenakosti, dostop do zdravstvenih storitev itd., so še dodali.

Mednarodni dan boja proti revščini je na današnji dan leta 1992 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Gre za obeležitev spomina na dan, ko se je 17. oktobra 1987 na trgu Trocadero v Parizu, kjer je bila 1948 podpisana splošna deklaracija o človekovih pravicah, zbralo čez sto tisoč ljudi, da bi opozorili na žrtve skrajne revščine, nasilja in lakote.

No, zagotovo je takšen poziv hudo sprenevedav, če pomislimo, kaj je za seboj pustila prejšnja vlada, ki jo je vodil Miro Cerar, sedanji zunanji minister. Slednji bi sedaj odpravljal revščino kar po vsem svetu, medtem ko se Slovenija s sedanjo vlado spušča na raven Venezuele. No, verjetno pa Cerarja pri vsem tem podpira Levica, ki si sicer želi enakosti v revščini. Za druge seveda, zase seveda ne …

Zadnje novice

Sorodne vsebine