6.9 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Bizarno: dijake, ki so kršili zakon, najprej podprli profesorji gimnazije Bežigrad, sedaj pa še SVIZ

Piše: C. R.

Glavni odbor šolskega sindikata Sviz se je pridružil mnenju profesorjev na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani, ki so izpostavili izzive aktualnih družbenih razmer in ocenili, da učitelji ne bi smeli ostati tiho. Svizov glavni odbor nagovarja tako svoje člane kot vse druge državljane, naj tudi sami postanejo kritični glas družbe.

Po mnenju profesorjev z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani je pravica do nestrinjanja z vladajočimi, ki je ena od ključnih demokratičnih vrednot, med najbolj ogroženimi. “Namesto s spoštljivim dialogom in iskanjem rešitev, s katerimi bi se poskušali čim bolj približati ideji vključujoče in pravične družbe, se vladajoči odzivajo predvsem z ignoranco, pokroviteljstvom, posmehom in represijo,” so minuli teden ocenili v javnem pismu. Kot zadnji takšen primer je po njihovih besedah kaznovanje dijakov, ki so se zbrali na mirnem protestu, s katerim niso ogrožali nikogar.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije soglaša s kritično oceno profesorjev z omenjene gimnazije, da v družbi primanjkuje demokratičnega dialoga in da se razraščata nestrpnost in izključevanje vsakega z drugačnim mnenjem od tistih, ki imajo vzvode oblasti.

Glavni odbor Sviza s posredovanjem pisma kolegov z bežigrajske gimnazije nagovarja tako svoje člane kot vse druge državljane, naj tudi sami postanejo kritični glas družbe, s svojimi pobudami in dejavnostmi ter povezovanjem med šolami, z drugimi ustanovami in posamezniki iz civilne družbe pa naj se angažirajo v svojih sredinah, da bi se stanje začelo izboljševati, so zapisali v Svizu.

Zanimivo je, da v času prejšnjih vlad Štrukljev SVIZ nikoli ni dijake spodbujal h kritičnemu delovanju. Očitno to počne le takrat, ko je na oblasti “napačna” vlada.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine