7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Bivši generalni direktor policije dr. Olaj dvomi v objektivnost trditev, zapisanih v poročilu

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Ko človek pomisli na čas protivladnih protestov v času epidemije covida-19, se najverjetneje najprej spomni nasilnega protesta iz novembra 2020, ko je bila prestolnica Ljubljana videti kot nekakšno minsko polje. V policiste so namreč protestniki metali goreče pirotehnične izdelke, granitne kocke, enega od policistov je huligan brcnil v hrbet. Tedaj so bili ranjeni še fotograf in novinar. Policisti pa so bili zaradi izbruha nasilja po osmih letih prisiljeni uporabiti vodni top. Protesti so bili v nadaljevanju še večkrat nasilni. Protestniki pa so šli celo tako daleč, da so so zaprli celo severno obvoznico. Kakorkoli, nedavno poročilo, ki je posledica odreditve izrednega nadzora s strani ministrice Tatjane Bobnar, in pokriva delovanje med protesti, po poročanju portala 24ur navaja, da naj bi policisti na protestih zakrivili številne kršitve. Nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj v luči aktualnega političnega dogajanja dvomi v “nepristranskost” v članku 24ur.com predstavljenega vodje nadzora in posledično objektivnost zapisanih trditev v poročilu.

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar, so po poročanju medija 24ur pripravili poročilo o izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov. Iz poročila, ki je dolgo 161 strani, po njihovih besedah izhaja, da je prišlo do “nesorazmerne, neupravičene in nestrokovne uporabe prisilnih sredstev, kjer se najde neupravičena odstranitev mirnih protestnikov in neupravičeno izstreljevanje plinskih sredstev”. Ugotovili naj bi tudi neprimerno komunikacijo policistov in prirejanje vsebine dokumenta o uporabi prisilnih sredstev.

 

“Poleg sistemskih nepravilnosti in pomanjkljivosti so v poročilu navedene še posamezne kršitve, kot so neupravičena privedba oseb, neupravičeno podaljševanje časa privedb oseb, sporno naj bi bilo tudi, da so bili v operativne štabe imenovani policisti, ki niso bili usposobljeni za delo v štabih,” med drugim poročajo glede vsebine poročila in ob tem dodajajo, da naj bi poročilo navajalo tudi obiske najvišjih predstavnikov oblasti v operativnih štabih policije, ki da so “pomenili posebno obremenitev”, zato naj bi v bodoče poskrbeli, da bodo policisti naloge in odločitve izvajali zakonito, strokovno in neodvisno.

Ministrica Bobnarjeva je bila tista, ki je takoj po nastopu mandata odredila izredni nadzor nad delom policije v času protestov v zadnjih dveh letih. Direktorat za policijo in druge varnostne naloge (DPDVN) je s tem po besedah vršilca dolžnosti generalnega direktorja Slavka Koroše izvedla do sedaj najzahtevnejši in najobsežnejši nadzor. “V izrednem nadzoru so zbrali in pregledali obsežno dokumentacijo, jo analizirali ter primerjali z govornimi in slikovnimi posnetki, ki so jih imeli na voljo. Opravili so tudi 38 razgovorov s policisti in drugimi vpletenimi ter ugotavljali, ali je policija na protestih ravnala zakonito, strokovno in sorazmerno,” še poročajo in dodajajo, da je bilo poročilo v ponedeljek poslano tudi na tožilstvo, obstajali naj bi namreč sumi kaznivih dejanj uslužbencev policije. Nadzorna skupina pa naj bi policiji predlagala preučitev primerov, kjer so bile “ugotovljene nepravilnosti, in sprožitev ukrepov za ugotavljanje odgovornosti posameznikov”.

Olaj dvomi v nepristranskost predstavljenega vodje nadzora in objektivnost trditev v poročilu

V luči aktualnega političnega dogajanja nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj dvomi v “nepristranskost” v članku 24ur.com predstavljenega vodje nadzora in posledično objektivnost zapisanih trditev v poročilu. “Upam, da bodo z očitki označeni policisti deležni poštenega (fair) postopka,” je prek Twitterja dodal Olaj. Ob tem je tudi spomnil na vsebino poročila, ki je pokazalo, da so policisti pri obvladovanju javnega reda v letu 2021 odgovorno izkazali veliko mero tolerance, kar je razvidno iz opazno številčnejšega opozarjanja. Pri uporabi prisilnih sredstev pa se je po Olajevih besedah zasledovalo ukrepanje s čim manjšimi posledicami.

Vir: Twitter Anton Olaj

Vodje enot in člani komisij za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev so ocenili, da so policisti 99,6 odstotka prisilnih sredstev uporabili zakonito in strokovno, učinkovito pa so uporabili 95,6 odstotka prisilnih sredstev. To kaže na visoko raven strokovne usposobljenosti policistov na tem področju. Policisti so zoper 3301 posameznika prisilna sredstva uporabili 7391-krat, pri čemer je bilo poškodovanih 41 kršiteljev, kar je najmanj v desetih letih, in 63 policistov.

Levičarski huligani so tako razgrajali po Ljubljani novembra 2020. (Foto: Twitter)

Z vsebino poročila Olaj ni seznanjen

Olaja smo se odločili tudi sami povprašati za odziv. Ta nam je povedal, da z vsebino poročila ministrstva za notranje zadeve ni seznanjen, zato je tudi ne more komentirati. V nadaljevanju je izpostavil, da je o isti zadevi na podlagi tretjega odstavka 133. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije dne 7. 10. 2021 ustanovil komisijo za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev. “Petčlanska komisija policije je dne 24. 11. 2021 izdelala poročilo, ki je bilo dne 25. 11. 2021  v celoti objavljeno na spletni strani Policije, kjer je dostopno še danes. Komisija je ocenila, da so bila v množičnem protestnem shodu 5. oktobra 2021 v Ljubljani prisilna sredstva uporabljena strokovno in zakonito,” je poudaril in dodal, da je strokovna komisija v poročilu opozorila tudi na določene nepravilnosti.

“V luči aktualnega političnega dogajanja me je zmotila predstavitev vodje nadzora, sicer mojega kolega iz kriminalistične policije, ki je bil menda zelo nezadovoljen s prejšnjo oblastjo. Posledično se mi razumno poraja dvom v “nepristranskost”  in posledično objektivnost zapisanih trditev v poročilu,” poudarja Olaj in dodaja, da upa, da bodo z očitki označeni policisti, ki jih ceni in spoštuje, deležni poštenega (fair) postopka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine