15.8 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Bitka za stolčke v SDH: Kadrovanja in čistke Golobove vlade se nadaljujejo

Piše: Sara Kovač / Nova24tv

Golobova vlada nadaljuje s čistkami na vseh pomembnih funkcijah v državi. Potem ko je Gibanje Svoboda počistilo z zakoni Janševe vlade, nadaljuje z nastavljanjem svojih na najpomembnejše gospodarske funkcije. Zamenjal je že nadzorne svete recimo na Elesu, Pošti Slovenije in Gen energiji, zdaj pa je očitno potrebno očistiti Slovenski državni holding.

Slovenski državni holding (SDH) je krovni upravljavec kapitalskih naložb države. Upravlja kapitalske naložbe v več kot 50 družbah, katerih skupna vrednost znaša 10,1 mrd EUR. Lahko si predstavljamo, da znotraj koalicije poteka, ne boj, ampak mesarsko klanje za položaje na vrhu državnega gospodarstva. Pri tem je, kot kaže, krajšo potegnila stranka SD. Ta, kot piše Požareport, zahteva stolček tretjega člana uprave, toda premier Robert Golob ni najbolj navdušen.

Kaže, da Golob ni naklonjen Fajonovi
V upravo SDH si želi poseči stranka SD Tanje Fajon, a zna biti, da Golob na tem mestu raje vidi Janeza Tomšiča, ki prihaja iz kvote NSi in je hkrati predsednik nadzornega odbora Kapitalske družbe (Kad). Ali to pomeni, da se bo novi vladni koaliciji “pridružila” NSi, izpadla pa bo Levica?

Požareport navaja, da je novega predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga Žigo Debeljaka osebno določil Robert Golob. Debeljak bo mandat nastopil s 1. septembrom, s tem pa preneha mandat sedanjemu predsedniku uprave Janezu Žlaku, ki je konec junija z nadzornim svetom SDH sklenil sporazum o predčasnem odhodu.

Je Žiga Debeljak novi Borut Jamnik?
Žigu Debeljaku se pod Golobovo vlado dobro godi. Kot izpostavlja Bojan Požar, se je Debeljaku telefonski klic Golobu, ki ga je opravil pred volitvami, izplačal. Poleg pomembne funkcije vodenja uprave SDH je Debeljak tudi predsednik upravnega odbora DUTB in novopečeni predsednik nadzornega sveta GEN energije. Izračuni kažejo, da mu bo vse skupaj prinašalo skoraj 30 tisoč evrov mesečno. Njuno poznanstvo naj bi bilo dolgo, poznata se namreč še iz časov pred Gen-I jem.

Iz uprave SDH odhaja tudi Peter Drobež. To mesto je zasedel letos marca po zaslugi takratnega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Član uprave pa naj bi ostal Janez Tomšič, ki ga je imenovala NSi.

Žiga Debeljak (Foto: STA)

Spopad med koalicijskima SD in GS
Znotraj vladne koalicije se vnema boj za pomembne položaje na vrhu državnega gospodarstva in financ. Golob najraje kadrira sam in neusmiljeno. Tako je svoje že postavil v nadzorne svete na Elesu, Pošti Slovenije in Gen energiji. Pri tem stranke SD ni upošteval.
Kot piše Požar, naj bi članica uprave SDH postala Barbara Smolnikar, zdaj članica uprave Zavarovalnice Triglav, pa nekdanja bančnica in dolgoletna tesna zaupnica Mateja Narata, člana upravnega odbora Save. Narat, Debeljak in Borut Jamnik sicer že več let skupaj vlečejo niti na vrhu slovenskega gospodarstva.

V primeru, če bi Golob popustil stranki SD, naj bi s tem trčil na Debeljaka. Slednji naj bi se z Markom Pogorevcem iz NSi dogovoril, da Tomšič ostane član uprave SDH. Nova Slovenija pa naj bi v zameno za to, da Janez Tomšič ostane v SDH, v prihodnje poslanske glasove prispevala koaliciji in ne največji opozicijski stranki SDS. Gre za glasove, ki so nujno potrebni za ustanovitev posebne preiskovalne komisije državnega zbora, ki bi preiskovala domnevno sporno financiranje predvolilne kampanje Goloba in Gibanja Svoboda ter sporne povezave z nekaterimi mediji. Ali je morebiti v igri nova koalicija med GS, NSi, SD, brez Levice? Požar piše, da je del teh dogovorov tudi obstanek vidnega politika NSi Valentina Hajdinjaka na funkciji šefa uprave Darsa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine