-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Biščak in Vasle v novem pismu evropski komisarki Jourovi: Vse kaže na to, da želi vladajoča koalicija uničiti opozicijske medije

Piše: Janja Strah

»Meniva, da je preiskovalna komisija namenjena ne le ustrahovanju do oblasti kritičnih medijev, ampak je namenjena tudi njihovemu uničenju. Vprašava vaju: ali je to medijska svoboda?« sta v novem pismu Věri Jourovi, podpredsednici Evropske komisije in komisarki za vrednote, zapisala Jože Biščak in Vinko Vasle.

Nekdanji direktor družbe Nova obzorja Jože Biščak in kolumnist Demokracije Vinko Vasle sta evropsko komisarko Jourovo obvestila, kaj se dogaja v slovenskem medijskem prostoru, predvsem pa o preiskovalni komisiji DZ RS.

Njuno pismo objavljamo v celoti:

»Spoštovana gospa Věra Jourová, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote

Najprej prejmite iskreno opravičilo za najino predrznost, ker vam v tako kratkem času piševa že drugič. Toda glede na to, da ste se za slovenski medijski prostor v času desnosredinske vlade (marec 2020 – maj 2022) zelo zanimali, sva menila, da vas tudi zdaj zanima, kaj se dogaja v Sloveniji. Bova skušala biti čimbolj kratka in jedrnata, piševa vam, gospa Jourová, z vso potrebno spoštljivostjo.

Najprej kratek uvod. Tik pred aprilskimi volitvami je sedanji predsednik vlade gospod Robert Golob izjavil, da bo po volitvah potrebno določene medije ukiniti. Strinjali se boste, da take besede nimajo kaj iskati v svobodnem in demokratičnem svetu, še posebej zato, ker so ti mediji vpisani v razvid medijev in poslujejo v skladu z zakonodajo. Tudi midva sva menila, da gre le za predvolilno retoriko, žal se je izkazalo, da je namera kasnejšega zmagovalca volitev zelo resnična.

Kmalu po konstituiranju novega parlamenta je vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) ustanovila preiskovalno komisijo, ki naj bi preiskovala sume nezakonitega financiranja strank (beri: SDS, ki jo vodi nekdanji premier gospod Janez Janša) in financiranje konservativnih medijev (Nova24TV in revijo Demokracija). Pustimo ob strani, da je nekako skregano z neko logiko, da vladajoča koalicija po svoji premočni zmagi preiskuje opozicijo, bova rekla ideološke in svetovnonazorske nasprotnike, dejstvo je, da se nama poraja povsem upravičen sum, da vladajočo koalicijo sploh ne zanima politična odgovornost, ampak je namenjena k uresničitvi aprilskih besed gospoda Goloba: materialno uničenje opozicijskih medijev. Vsaj jaz, Jože Biščak, vem o čem govorim, saj sem bil v četrtek zaslišan pred to komisijo kot nekdanji direktor Novih obzorij, ki izdaja revijo Demokracija. Kot da bi se znašel pred inkvizicijskim tribunalom, saj ima komisija vlogo tožilca in sodnika.

V zvezi s komisijo morava povedati še, da je predsednica komisija gospa Mojca Pašek Šetinc, danes političarka, sicer nekdanja novinarka RTV Slovenija, medija, katerega usoda vas je tako skrbela. Gospa Pašek Šetinc je bila pogosto tarča kritik revije Demokracija, zato ima očitno zelo zamerljive namene pri vodenju komisije. Strinjali se boste. Čeprav je komisija politični organ, bi morala vsaj na videz dajati vtis nepristranskosti. Tega zdaj ni več mogoče trditi. Poleg tega je strokovni član komisije nekdanji novinar portala Necenzurirano, ki je pisal o tem, kar zdaj preiskuje komisija ter je neposredna konkurenca preiskovanega medija, kar pomeni, da utegne naša konkurenca dobiti neposreden vpogled v poslovanje Novih obzorij. To je škandalozno. Prosiva vaju, da kot evropska avtoriteta malo raziščete zadevo.

Za prvi vtis samo še nekaj. V odredbi za preiskovalno komisijo piše, naj komisija ugotovi okoliščine »financiranja gospodarske družbe (…) Nova obzorja«. Težava je, ker komisija pojem »financiranje gospodarske družbe« razume kot ga je v svojih člankih razumel strokovni sodelavec komisije: če neko podjetje da oglas v revijo, to pomeni financiranje revije. Prepričana sva, da vsaj vi veste, če kupite v trgovini žemljo, to ne pomeni, da financirate trgovskega podjetja. Tak opis financiranja nisem mogel najti v nobenem ekonomskem učbeniki, niti v kakšnem finančnem priročniku. Strinjali se boste, da je termin »financiranje gospodarske družbe« zelo specifičen in se nanaša na vire financiranja podjetja: od dolžnikih in lastniških virov financiranja do nepovratnih sredstev, odprodaje terjatev ali množičnega financiranja. In, ja, stranka SDS je 30-odstotna lastnica družbe nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija. To je njeno premoženje. Tudi druge politične stranke razpolagajo s svojim premoženjem. Premoženje politične stranke po zakonu ni prepovedano, poleg tega je po slovenski zakonodaji politična stranka opredeljena kot »pravni subjekt zasebnega prava«, kar pomeni, da je družba Nova obzorja v 100-odstotni zasebni lasti. Revija Demokracija nikoli ni skrivala svoje ideološke usmerjenosti. Toda družba Nova obzorja ni nikoli financirala stranke SDS, kar je sem jaz, Jože Biščak, na komisiji tudi jasno povedal.

Na komisiji se je tudi razkrilo, da je komisija (najbrž nepooblaščeno) pridobila podatke v vseh transakcijah na računih družbe Nova obzorja, kar pomeni, da je pridobila poimenski seznam naročnikov revije Demokracija. »Mi smo pridobili vaše transakcijske račune,« je na komisiji dejal gospod Lenart Žavbi, poslanec stranke premiera. Novi direktor Novih obzorij Boris Tomašič je že protestiral, vendar se bojiva, da komisija tega ne bo upoštevala, saj je napovedala, da bo vpogledala v transakcije nekaterih zasebnih poslovnih partnerjev. To pomeni neposredno ustrahovanje poslovnih partnerjev in opozorilo: če boste oglaševali v reviji Demokracija, vas bomo uničili. Takih primerov je bilo na komisiji še več, zato meniva, da je preiskovalna komisija namenjena ne le ustrahovanju do oblasti kritičnih medijev, ampak je namenjena tudi njihovemu uničenju. Vprašava vaju: ali je to medijska svoboda?

Spoštovana gospa Jourová, julija ste dejali, da pripravljate akt o medijski svobodi, ki bo zaščitil medijski prostor. Glede na povedano in časovnico dogajanja ste zagotovo imeli v mislih tudi opozicijske medije, kot sta Nova24TV in revija Demokracija, saj ste takrat dejali, da ravno zaradi razmer v Sloveniji razmišljate o zavezujočih pravilih za zaščito medijev v EU. Svoboden medijski prostor mora biti pluralen, konservativni svetovni nazor pa je povsem legitimen, mar ne? S tem se najbrž strinjate?

Spoštovana gospa Jourová, upava, da nisva bila predolga. Če sva bila in sva tratila vaš neprecenljivo dragocen čas, se z vso dolžno ponižnostjo opravičujeva.

S spoštljivimi in odličnimi pozdravi,

Jože Biščak in Vinko Vasle«

Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev in novinar

Vinko Vasle, kolumnist in nekdanji direktor nacionalnega radia (RTV Slovenija)

V Ljubljani, 5. novembra 2022«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine