12.5 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Birokratska tiranija Prelesnikove: NIJZ mora še enkrat vprašati vse, ki so se že prijavili za cepljenje, ali se želijo cepiti!

Piše: Sara Bertoncelj

V začetku aprila je koordinator za cepljenje Jelko Kacin za javno RTV razkril, da informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik zaradi varovanja podatkov zadržuje seznam, kjer so državljani prostovoljno podali željo za cepljenje na portalu eUprava, medtem ko imamo na zalogi cepivo in bi se lahko cepilo tiste, ki so izrazili željo. Prelesnikova je obtožbe zanikala in krivdo zvalila na pomanjkanje cepiva. Včeraj pa je STA poročala, da je informacijski pooblaščenec ustavil postopek zoper NIJZ ter ministrstvi za javno upravo in zdravje zaradi neustreznega informiranja vlagateljev prijave interesa za cepljenje na portalu eUprava. NIJZ naj bi sedaj namreč z ustreznim obvestilom izvršil z začasno odločbo naložene ukrepe in s tem zagotovil pošteno in transparentno obdelavo podatkov. Po vsem sodeč gre še za eno birokratsko “davljenje”, s katerim se preprečuje cepljenje državljanov.

Potem, ko se je veliko državljanov v skrbi za zdravje izrazilo interes za cepljenje, se je marsikdo vprašal, kako to, da poziva na cepljenje s strani zdravstvenega doma še vedno ni. Nedvoumno je na to vprašanje odgovoril nacionalni koordinator za logistični del akcije cepljenja Jelko Kacin, ki je povedal, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na e-Upravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Po besedah Kacina je bila namreč pooblaščenka za informacije javnega značaja Mojca Prelesnik tista, ki je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. Prelesnikova je torej 15. marca letos z “začasno” odločbo, preprečila uporabo podatkov iz prijav interesa za cepljenje. “Škodi, kjer le more. Najprej je preprečevala izdelavo obvezne aplikacije za sledenje okužbam (če bi jo imeli, večine omejitev ne bi rabili), sedaj pa tole,” je takrat glede dogajanja kritično poudaril premier Janez Janša. No, zadeva se sedaj očitno končno premika, Prelesnikova je namreč “uredila”, da mora sedaj NIJZ še enkrat spraševati vse, ki so se že prijavili za cepljenje, ali se želijo cepiti – na kar je opozoril tudi vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik.

“Spoštovani, v prilogi vam posredujemo obvestilo posameznikom glede obdelave osebnih podatkov po 13. členu Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), ki ga niste prejeli ob oddaji vloge za prijavo interesa z cepljenje proti covid-19 na portalu eUprava,” se glasi sms sporočilo tistim, ki so se že tudi decembra prijavili v čakalno vrsto za cepljenje.

Ko uradniško davljenje državljanov preprečuje izvajanje cepljenja
Uporabnica Twitterja je pojasnila, da jih bodo naslednjih dneh še enkrat kontaktirali, da jim bodo posredovali telefonsko številko, ker obveščajo po sms. To pa bo potem šlo v centralni register in k osebnemu zdravniku. Prelesnikova je pred časom Kacinovo izjavo označila kot povsem neprimerno in popolno sprenevedanje ali popolno nepoznavanje problema ter izpostavila, da je problem počasnega cepljenja v državi pomanjkanje zadostne količine cepiva. A več kot očitno pomanjkanje cepiva ni edini problem, saj je sedaj informacijski pooblaščenec ustavil postopek zoper NIJZ ter ministrstvi za javno upravo in zdravje, zaradi neustreznega informiranja vlagateljev prijave interesa za cepljenje na portalu eUprava. NIJZ naj bi namreč z ustreznim obvestilom izvršil z začasno odločbo naložene ukrepe in s tem zagotovil pošteno in transparentno obdelavo podatkov. “Očitno je Črtomirkina naslednica Prelesnikova presodila, da je tajnost naših osebnih podatkov (ime, priimek, datum rojstva) pomembnejša od naših življenj. A kaj si mislim o opravilni sposobnosti vrle Mojce, ki je pred leti presodila, da je Artur Štern dobra partija,” je komentiral uporabnik Twitterja. A resnici na ljubo, od peripetij s Prelesnikovo se je distanciral tudi Štern, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da je svojo nekdanjo dekle videl nazadnje leta 1994.

 

Pri informacijskem pooblaščencu so v sporočilu za javnost obvestili, da noben od treh zavezancev ni želel prevzeti vloge upravljavca in s tem odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov posameznikov, ki so prek eUprave izkazali interes za cepljenje proti covidu-19. “Zavezanci niso znali pojasniti niti namena vloge, obenem pa so predstavniki oblasti ob različnih priložnostih medijem podajali povsem nasprotujoče si izjave,” so navedli. Izpostavili so tudi ugotovitev inšpekcijskega postopka, da decembra 2020 oddane vloge nikoli niso bile namenjene prijavi na cepljenje oz. da je bil namen vloge vmes celo spremenjen. Informacijski pooblaščenec je namreč v javnosti večkrat zasledil trditev, da se lahko posameznik v vrstni red za cepljenje postavi tudi prek vloge na portalu eUprava, vendar pa posameznikom ta namen nikdar ni bil ustrezno sporočen. Zato je sredi marca vsem trem zavezancem izdal začasno odločbo, s katero jim je naložil, da posameznike jasno in nedvoumno seznanijo z informacijami o tem, kdo bo zbrane podatke sploh obdeloval, za katere namene, kako dolgo se bodo zbrani podatki hranili in podobno. Ob tem so izpostavili, da kljub začasni odločbi do zbranih osebnih podatkov vse od začetka zbiranja v decembru 2020 pa do danes še nihče ni dostopal, zato tisti, ki so vlogo že oddali, zaradi ukrepa informacijskega pooblaščenca v ničemer niso v slabšem položaju oz. niso bili prikrajšani za cepljenje. Po njihovem mnenju torej izjava Kacina, češ da zaradi zadržanja podatkov s strani Prelesnikove ne morejo cepiti tistih, ki so po tem izrazili željo, čeprav imajo na zalogi cepivo, ne drži?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine