7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Pozor, to je zdaj uradno: slovenski potni listi tudi za številne družinske člane tujcev z mednarodno zaščito! Koliko jih bo na ta način prišlo v Slovenijo?

V 60. številki letošnjega Uradnega lista RS so bile objavljene spremembe Pravilnika o obrazcu potnega lista za tujca in načinu zajemanja prstnih odtisov, po katerem lahko begunci vložijo “vlogo za izdajo potnega lista za tujca za svojega družinskega člana, ki mu je v Republiki Sloveniji izdano dovoljenje za prebivanje za družinskega člana in nima veljavne potne listine, vloži pri ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve”.

To pravilo bo veljalo le za tiste tujce, ki bodo v Sloveniji pridobili mednarodno zaščito (azil); torej status begunca oz. subsidarno zaščito. Pri tem je tudi zanimiva tudi naslednja določba: “Zajem prstnih odtisov in podpis vloge nista potrebna za izdajo potnega lista za tujca za osebe”. To je pa v nasprotju z Zakonom o potnih listinah, po katerem se morajo državljani podpisati kot tudi privoliti v “odvzem” dveh prstnih odtisov.

Večina tujcev, migrantov, ki pridejo v Slovenijo, je brez ustreznih osebnih dokumentov, s katerimi bi izkazali oz. dokazali svojo identiteto. Zato se lahko vprašamo, zakaj za tujce ne veljajo ista pravila kot za preostale.

Pravilnik sta skupaj spremenila notranje ministrstvo pod vodstvom Vesne Györkös Žnidar in zunanje ministrstvom pod Karlom Erjavcem. Spremembe pravilnika, ki so bile sprejeta v avgustu letos, so vidne na naslednji povezavi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine