22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Bančniški imperij družine Rothschild, ki ima v lasti skoraj vse banke na svetu

Piše: Andrej Sekulović

V 18. stoletju je judovski bankir iz nemškega Frankfurta Mayer Amschel Rothschild ustanovil družinsko bančno dinastijo, ki je danes ena najbolj vplivnih v svetu in nadzoruje skoraj vse banke na planetu. Gre za družino, ki je imela svoje prste vmes v mnogih dogodkih, ki so narekovali potek zgodovine, od vpletenosti v razne vojne in financiranja zgodnje Sovjetske zveze pa do ustanovitve države Izrael. Danes naj bi bila ta družina »vredna« 400 milijard dolarjev.

Začetnik družine je bil Aškenazi Jud Izaak Elchanan Rothschild, rojen leta 1577, ki je prvi uporabljal priimek, ki pomeni »rdeči ščit«, saj so bile v tistih časih hiše označene z barvami, ne s številkami, rdeči ščit pa je krasil njihovo družinsko hišo. Danes pa je v središču grba ene najbolj vplivnih družin na svetu. Družina se je od nekdaj ukvarjala s financami in s posojanjem denarja, njen vzpon pa se je začel z že omenjenim bankirjem Mayer Amschel Rothschildom, katerega oče se je ukvarjal s trgovanjem in z menjavo valut. Med drugim je bil osebni dobavitelj kovancev hessenskega princa, tudi sicer pa je družina poslovala s plemiškimi rodbinami, kar je pripomoglo k njenemu vzponu. Amschel je začel svojo kariero v hanoverski banki Oppenheim, kasneje pa se je osamosvojil in razširil svoje posle predvsem med francosko revolucijo, ko je urejal plačila hessenskih najmeniških vojakov iz Velike Britanije. V začetku 19. stoletja postane pomemben mednarodni bankir in izdaja lastna mednarodna posojila.

Pionirji mednarodnih financ

Vendar pa je talkoval pot do vrha »piramide« mednarodnih elit svoji rodbini predvsem s tem, ko je svojih pet sinov poslal v različne pomembne evropske prestolnice, s čimer se je družinsko bančništvo razširilo po vsej celini. Amschel Mayer mlajši je ostal v Frankfurtu, kjer je skrbel za družinske posle, Salomon Mayer je odšel na Dunaj, Nathan Mayer v London, James Mayer v Pariz in Carl Mayer v Neapelj. Tako so Rothschildi odprli bančne podružnice širom Evrope, s tem pa so odprli pot tudi drugim judovskim financerjem in bančnikom, kot izvemo v Judovski enciklopediji, kjer je bilo leta 1906 zapisano: » Način poslovanja Rothschildov, torej odpiranje več podružnic svojega podjetja v različnih finančnih centrih, so prevzeli tudi drugi judovski finančniki, med njimi Bischoffsheimi, Pereireji, Seligmani, Lazardi in drugi. Ti finančniki so s pomočjo svojih finančnih veščin pridobili kredite, ne le pri svojih judovskih sonarodnjakih, temveč tudi pri drugih bančnikih na splošno. Na ta način so do polovice 19. stoletja imeli judovski finančniki vse večji del mednarodnih financ v svojih rokah«. Med njimi pa seveda Rothschildi veljajo za pionirje mednarodnih financ. Kasneje so se začeli ukvarjati tudi z rudarstvom, zavarovalništvom in z železnicami. Med multinacionalke, ki so jih ustanovili, spadajo zavarovalnica RSA, Eramet in Imerys, Rio Tinto in De Beers.

Vojni dobičkarji

Rothschildi naj bi s svojimi posojili in finančno podporo velikokrat vplivali tudi na poteke različnih vojn. Leta 1849 je vdova takrat že pokojnega »patriarha« družine Mayerja Amschela, Guttle Schnapper celo izjavila: »Če moji sinovi ne bi želili vojn, jih ne bi bilo«. Rothschildi so prišli do velikega bogastva predvsem v času Napoleonovih vojn, ko so bili glavni financerji vojne Britancev proti francoskemu vodji, obenem pa so služili tudi s trgovino, ki je omogočala velike zaslužke zaradi takratne kontinentalne blokade. Britancem naj bi takrat izdali posojila v skupni vrednosti 7, 4 milijard evrov v današnjih časih. Nathan Mayer in ostala družina so nadzirali tudi Banko Anglije. Leta 1815 je Nathan Mayer izjavil: » Vseeno mi je katera lutka sedi na angleškem prestolu, ki vlada imperiju v katerem sonce nikoli ne zaide. Kdor nadzoruje oskrbo z denarjem, nadzoruje Britanski imperij in jaz nadzorujem oskrbo z denarjem«. Bratje Rothschild so v letih 1815 in 1816 postali tudi plemiči, ko so prejeli nazive Barona.

Vpliv na potek zgodovine

Rothschildi so kot mednarodni finančniki in financerji različnih prevratniških gibanj in strani v vojnih spopadih pustili svoj pečat na svetovni zgodovini, ki jo krojijo v skladu z lastnimi interesi in z interesi svojega »plemena«. Kot mogočni judovski bankirji so skrbeli tudi za interese »mednarodnega judovstva«, v tem pogledu pa so precejšnjo vlogo odigrali tudi pri ustanovitvi države Izrael. V času prve svetovne vojne je leta 1917 britanski zunanji minister Arthur James Balfour takratnemu predstavniku judovske skupnosti v Angliji Walterju Rothschildu izročil Balfourjevo deklaracijo, v kateri mu je zagotovil, da britanska krona podpira judovske »sionistične« ambicije ustvarjanja judovske domovine na področju Palestine, ter da bo Britanski imperij v bodoče pripomogel k uresničitvi tega cilja. Na koncu deklaracije pa najdemo tudi ministrovo prošnjo: »Bil bi vam hvaležen, če bi to deklaracijo posredovali Sionistični federaciji«. V zameno za podporo Britancev, so Rothschildi in ostali vplivni Judje »lobirali« pri ZDA, da se vključi v vojno in s tem preobrne njen potek.

Kot mogočni predstavniki mednarodnih globalističnih elit in judovske skupnosti so Rothschildi podpirali različna gibanja in ideje, ki so koristile njihovim ciljem ustvarjanja »svetovne države« in združevanja človeštva v državljane sveta brez nacionalnih identitet. Med drugim so podpirali tudi Panevropsko gibanje Richarda von Coudenhove-Kalergija, zagovornika evropskih integracij in idejnega očeta EU, ki je nekoč zapisal, da bo »človek prihodnosti mešane rase«. Ravno baron Louis Rothschild je povezal Kalergija z judovskimi bankirji iz Wall Streeta kot so bili brata Warburg, Jacob Schilf in Bernard Baruch. Paul Warburg in Jacob Schif sta imela ključno vlogo pri ustanavljanju Ameriške centralne banke, Schif pa je finančno podpiral tudi oktobrsko revolucijo v Rusiji in je s svojo denarno podporo omogočil Trockemu vrnitev v Rusijo. Rothschildi in drugi globalisti so tako podpirali vsa gibanja, ki bi lahko povzročila prevrate in pospešila prihod »novega svetovnega reda«, ne glede na to ali je šlo za Kalergija, ki se je vsaj navidezno zavzemal za demokracijo, ali pa za boljševiške fanatike.

Na vrhu piramide

Eden vidnejših članov Rothschildov je danes Nathaniel Charles Jacob Rothschild, celotna družina pa je ena najmočnejših na svetu, saj nadzira skoraj vse banke. Dve »megabanki« ki posojata denar vsem državam na svetu, sta Svetovna banka in IMF. Prva je v lastništvu več bančniških družin, med katerimi so Rothschildi pri vrhu, druga pa je popolnoma v lasti Rothschildov. Po nekaterih podatkih naj bi Rothschildi, katerih vpliv in moč se nista zmanjšala v zadnjih dvestotih letih, podpirali tudi zloglasnega globalista Sorosa in njegove projekte.

foto: Demokracija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine