8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Bahmut: Ukrajinske sile so še vedno na položajih in o umiku ni govora!

Piše: C.R., UNIAN

Do te ugotovitve so v novem poročilu prišli analitiki Inštituta za preučevanje vojne (ISW). Ugotavljajo, da so si ruske sile zagotovili zadostno položajno prednost, da lahko na nekaterih območjih Bahmuta izvajajo določene manevre proti ukrajinskim branilcem. Vendar mesto ne bo kmalu obkoljeno, ukrajinski branilci ostajajo na svojih položajih v Bahmutu.

Analitiki so potrdili, da so ruske enote včeraj izvedle eno omejeno potrjeno ofenzivo v bližini Bahmuta.

Čeprav je ISW 3. marca nakazal, da se ukrajinske sile verjetno pripravljajo na umik iz Bahmuta, še vedno ni jasno, ali je ukrajinsko poveljstvo sprejelo takšno odločitev.

Analitiki ugotavljajo, da ruske sile v Bahmutu napredujejo počasi. Ni razloga za domnevo, da bo mesto v bližnji prihodnosti obkoljeno ali da ga bodo okupatorji lahko zavzeli s frontalnimi napadi.

Hkrati so rusi verjetno napredovali dovolj blizu kritičnih kopenskih komunikacij s severovzhoda, da lahko s klasičnim obratom ogrozijo ukrajinske poti pobega.

Analitiki ugibajo, da so ruske sile nameravale obkoliti ukrajinske sile v Bahmutu, vendar je poveljstvo AFU izjavilo, da je bolj verjetno, da bo ukazalo umik, kot da bi tvegalo obkolitev. Tudi v primeru umika lahko Ukrajinci še vedno lahko ohranijo svoje položaje v Bahmutu, če se bi odločili.

Boj za Bahmut: najnovejše novice

Bahmut je že več mesecev eno najtežjih območij na fronti. Rusi skušajo mesto obkoliti, potekajo srditi boji, okolica pa je posejana s trupli okupatorjev. Po besedah ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova Rusija v bližini Bahmuta dnevno izgubi 500 vojakov.

Pred nekaj dnevi je Wagnerjev vodja Jevgenij Prigožin sporočil, da je mesto skoraj popolnoma obkoljeno in da je za AFU ostala le še ena prosta cesta. Med to izjavo je bilo le eni od enot taktičnega zračnega izvidništva ukazano, naj zapusti Bahmut.

Po podatkih SNN so ruske enote v noči na 3. marec v bližini Bahmuta razstrelile pomemben transportni objekt. Vendar so ukrajinske sile še vedno na položajih in o umiku ni govora, poroča ukrajinska tiskovna agencija UNIAN.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine