8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Bahmut je Putinova vojska zravnala z zemljo, a ukrajinski branilci vztrajajo! V Odesi so medtem še vedno brez elekrtike

Piše: G. K. (Nova24tv)

Ruska vojska stopnjuje nasilje v vzhodnih in južnih regijah Ukrajine. Posebej pod udarom je ukrajinsko mesto Bahmut in vas Maksimilianivka, vzhodno od okupiranega Donetska, obstreljevanje ukrajinskih položajev pa se vrši tudi v samem Donetsku, Lugansku, Hersonu, Mikolajevu in Sumiju. V Bahmunut sicer že dva meseca potekajo intenzivni spopadi, ki so mesto spremenili v kup ruševin. To je potrdil tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je v svojem dnevnem nagovoru dejal, da so ruske sile efektivno uničile. Posebej hudo je tudi v mestu Odesa, kjer je brez elektrike ostalo 1,5 milijona ljudi. 

Iz generalštaba ukrajinske vojske tudi sporočajo, da Rusija očitno pospešuje mobilizacijske postopke v okupiranih regijah z namenom utrditve obrambnih položajev v okolici Severodonetska – eni zadnjih ukrajinskih trdnjav v regiji, preden je padla v ruske roke v začetku julija. Ruske oblasti so bile v masovno mobilizacijo primorane, saj je bilo (po podatkih ukrajinske vojske) iz spopadov izločenih približno 94 tisoč rusov. Število vsebuje tako tiste, ki so bili v spopadih ubiti, kot ranjence, pogrešane in prebežnike.

Tudi škoda na bojni opremi naj bi bila nepričakovano visoka. Rusija naj bi izgubila 2942 tankov, 5920 oklepnih bojnih vozil, 1928 artilerijskih sistemov, 397 raketnih sistemov, 211 sistemov protizračne obrambe, 264 helikopterjev, 281 letal, 1613 brezpilotnih letalnikov in 16 ladij.

Kljub zavidljivim uspehom ukrajinske vojske in visoki ceni, ki jo je do te točke prizadejala ruski vojski, pa je mesto Odesa ostalo brez elektrike. Izpad so povzročila ruska brezpilotna letala (iranske izdelave), ki so načrtno targetirala električno infrastrukturo. Ukrajinski predsednik je ob tem priznal, da popravila ne bodo trajala nekaj dni, temveč dlje. “Po predhodnih napovedih bo obnova energetskih objektov v regiji Odesa trajala veliko dlje kot po prejšnjih napadih. Ne govorimo o dnevih, ampak o tednih in morda dveh do treh mesecih,” je na Facebook profilu zapisala regionalna uprava.

 

O škodi poročajo tudi drugod po Ukrajini. Regionalna oblast Kharkiv na severovzhodu države sporoča, da je zaradi bombardiranja mesta moral poiskati zdravniško pomoč 60 let stari civilist, ki je v kritičnem stanju. V regiji Dnepropetrovksem je rusko obstreljevanje poškodovalo hiše civilistov in energetske infrastrukture v mestu Nikopol, v bližini katerega stoji znana jedrska elektrarna Zaporižje, ki je še vedno v ruskih rokah. Prebivalci regije so ostali brez elektrike, a bodo to hitro dobili nazaj, saj so popravila že v teku.

 

Iz južnega Herosna poročajo, da so ruske sile samo včeraj 45-krat obstreljevale regijo s topništvom, raketnimi sistemi, tanki in minometi. Pri tem sta umrla dva civilista, pet je bilo ranjenih. Rusi so v isti regiji zadeli in poškodovali porodnišnico, kavarno, infrastrukturna poslopja. Do obstreljevanja je prišlo tudi v Mikolajevu in Sumiju, a o žrtvah niso poročali, piše Kyiv Independent

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine