3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Avanti Ragazzi di Roma (Naprej fantje iz Rima)

Piše: Álvaro Peñas

Prišel je dan. Danes, v nedeljo, bodo Italijani odločali o 400 predstavnikih v poslanski zbornici in 200 v senatu. Po vseh anketah bi desnosredinski blok, ki ga vodijo Fratelli d’Italia s 27 % predvidenih glasov, La Lega z 12 % in Forza Italia s 7 %, dobil absolutno večino v obeh domovih. Italijanski volilni sistem, ki se je začel uporabljati leta 2018 in ga je poslanec Demokratske stranke Eltore Rosato, ki je predlagal reformo, poimenoval Rosatellum, temelji na mešanem postopku, ki daje prednost oblikovanju blokov in koristi strankam z večjo ozemeljsko razširjenostjo. V tem primeru, ko je desna sredina združena, levica pa razdeljena, je očitno v korist bloka Giorgie Meloni. Šestintrideset odstotkov sedežev (147 poslancev in 33 senatorjev) je izvoljenih z večinskim glasovanjem v volilnih enotah, 62 odstotkov (245 poslancev in 122 senatorjev) pa s proporcionalnim glasovanjem na strankarskih listah. Preostala dva odstotka (8 poslancev in 4 senatorje) predstavljajo glasovi Italijanov, ki živijo v tujini. Zaradi tega sistema, ki ga je spodbujala levica, je desna sredina lahko dosegla dvotretjinsko ustavno večino.

Vendar to ni novost. Ne gre za pojav, kot trdijo nekateri, ki je posledica padca Draghijeve vlade, nenadne radikalizacije italijanskega volilnega telesa ali ruskega vmešavanja. Trend v anketah v korist desnosredinske večine se v zadnjih letih ni spremenil, vsota FdI in La Lega pa je dosegla 40 % volilnih namer, zato so te volitve trajale tako dolgo. Razlika je v tem, da je bila stranka Mattea Salvinija včasih prva v koaliciji, zdaj pa to mesto zaseda Giorgia Meloni. Zaradi odločitve Fratelli d’Italia, da ne bo sodelovala v vladni koncentraciji Maria Draghija, je Melonijeva stranka postala edina opozicijska sila, kar pojasnjuje njen porast volilnih namer na škodo stranke La Lega.

Kakšen je bil odziv levice na ta premik na desno? Kot ne bi moglo biti drugače, se italijanska levica ni bila sposobna poenotiti ali pripraviti predlogov za reševanje perečih problemov italijanske družbe. Odgovor levice je bil, da je sprožila sovražno kampanjo proti desnici in zaigrala na “Mussolinijevo karto”. Vse je dovoljeno, od uporabe izjav Giorgie Meloni, ko je bila stara sedemnajst let, do označevanja za “fašistko”, “patriarhalno”, “seksistično”, “reakcionarno” in tako naprej. Guverner Apulije Michele Emiliano iz Demokratske stranke je trdil, da bo njegova regija postala Stalingrad v Italiji: “Ne bodo šli mimo, karkoli se bo zgodilo, prisilili jih bomo, da bodo pljuvali kri”. To sovraštvo je imelo posledice, ki pa običajno ne pridejo v medije. V Milanu in drugih mestih so skrajno levičarske skupine nasilno napadle politične stojnice FdI, med kampanjo pa je bilo napadenih najmanj 50 aktivistov La Lige, nekateri so bili celo hospitalizirani. Vendar tega ni v novicah.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine