18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(AUDIO) Sindikalna voditeljica ne zna pojasniti, zakaj je proti povišanju neto plač

Piše: J. S.  

Novela zakona o dohodnini, ki jo je v parlamentarni postopek vložila vlada, bo v prihodnosti pripomogla k temu, da se bo zmanjšala davčna obremenitev bruto plač, kar pomeni, da se bodo razlike med bruto in neto plačami zmanjšale. To pa tudi pomeni, da bo obremenitev za delodajalce manjša in bodo lahko zaposlenim izplačevali realno višje plače.  

Je pa znano, da ta novost prav nič ni všeč večini sindikatov, ki so preko svojih političnih izpostav v DZ že nekajkrat minirali zakonske rešitve, ki bi olajšale življenje državljankam in državljanom Slovenije. Prav nasprotno: z izgovorom, da te zakonske spremembe niso usklajene s socialnimi partnerji, so na ta način »potunkali« že nekaj takšnih zakonskih novel. Videti je, da bodo nekaj podobnega poskušali tudi v tem primeru, saj bi težko prenesli, da bi zasluge za razbremenitev plač pobrala Janševa vlada.

Da sindikati nimajo pravzaprav nobenega tehtnega razloga za nasprotovanje tem rešitvam, pa je navsezadnje priznala celo sama predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je 10. maja letos v oddaji Studio ob 17h na nacionalnem radiu dejala naslednje: »Na katerikoli način razmišljam, kako razložiti, zakaj nismo zelo navdušeni za takšno spremembo, ki prinaša večji neto prejemek, NE ZNAM.« Podobno velja tudi za vse štiri stranke iz vrst KUL, saj tudi one nasprotujejo temu, a še same ne vedo, zakaj. Sicer pa, narod naš dokaze hrani:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine