12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Attila Demko: “Evropa potrebuje vojsko, da bi se branila in zaščitila svoje meje ter obnovila stare vrednote.”

Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Attilom Demkom, madžarskim strokovnjakom za varnostno politiko, pisateljem in nekdanjim diplomatom, ki trenutno vodi Center za geopolitiko na Matthias Corvinus Collegium.

Po mnenju zahodnih medijev Ukrajina zmaguje v vojni, po mnenju ruskih medijev pa je ravno obratno. Kaj menite, da se v resnici dogaja v tej vojni?

Mislim, da se ta vojna ne odvija dobro ne za Rusijo ne za Ukrajino. Rusiji je spodletela vojaška operacija in to, kar se je zgodilo v Kijevu, ni bila katastrofa, temveč vojaški poraz. Zdaj ofenziva v Donbasu napreduje zelo počasi in Rusija dosega nekatere svoje cilje. Po drugi strani pa v tej bitki Ukrajina zaradi koncentracije ruskega topništva utrpi več žrtev. Dolgoročno je zelo težko razmišljati o ukrajinski zmagi in ta diskurz je preveč optimističen, saj lahko Rusija v vojni uporabi bolj smrtonosno orožje, pri čemer ne mislim na jedrsko ali kemično orožje, temveč na uničenje plinske in naftne infrastrukture, pristanišč itd. Z drugimi besedami, Rusija ima na voljo več orodij, ki jih Ukrajina kljub zahodni podpori nima. Rusija ima več prebivalstva, tankov, artilerije in letal, ki jih lahko uporabi, Ukrajina pa si za to maksimalno prizadeva. Zato ima Rusija v smislu dolge vojne več možnosti in zmogljivosti.

Zakaj Rusija ne uporablja vseh teh zmogljivosti?

Deloma zato, da bi imela manj žrtev, in tudi zato, ker je uničenje ukrajinske infrastrukture lahko dobro pogajalsko orodje. Prav tako je dejstvo, da ne verjame, da izgublja vojno, in se ji to ne zdi potrebno. To so lahko razlogi, čeprav je to res težko vedeti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine