6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Asta Vrečko, tista ministrica za kulturo, ki briše zgodovinski spomin, ima očitno nerazčiščene pojme tudi glede holokavsta. Bodo njena tovarišija obsodila včerajšnji teroristični napad palestinskih skrajnežev?

Piše: Gašper Blažič

V teh dneh smo v Sloveniji in po svetu obeležili spominski dan na žrtve holokavsta. Osrednja slovesnost je včeraj na svetovni ravni potekala v najbolj zloglasnem nacističnem taborišču Auschwitz-Birkenau (v bližini Oświęcima na Poljskem), ki je danes spominski muzej, spominski dan holokavsta pa je vezan pravna obletnico osvoboditve omenjenega taborišča. Znano je, da je omenjeni zloglasni lager v času svojega pontifikata obiskal papež Benedikt XVI. in kot Nemec izrazil sram in obsodbo. 

No, tokrat so se slovesnosti od predstavnikov Slovenije udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko in državna sekretarka za kulturo v Golobovem kabinetu Kaja Širok. Ob tem so zanimive, ali bolje rečeno grozljive izjave, ki jih je ministrica dajala slovenskim medijem ob robu tega dogodka. Kot je dejala, “ob zaskrbljujočem naraščanju skrajno desnih politik in aktualni vojni v Evropi ter drugje po svetu lahko vsakodnevno vidimo, da sovraštvo, rasizem, homofobija in ksenofobija žal niso stvar preteklosti, vendar ne smejo nikoli postati družbeno sprejemljivi”. No, lepo, da obsoja sovraštvo, vendar bi lahko podobno ravnala na slovenskih tleh ob pozivih “smrt janšizmu” in grožnjah s ponovitvijo povojnih pobojev iz leta 1945.

Toda to še ni vse. Med drugim je – tako ministrstvo za kulturo – izjavila: “Industrializirano in sistematično ubijanje je med drugo svetovno vojno doseglo razsežnosti, ki jih je zgodovina videla prvič. Poleg Judov so bili v taboriščih internirani in usmrčeni tudi Romi, Jugoslovani ter pripadniki in pripadnice drugih slovanskih narodov, odporniških gibanj, komunističnih strank, homoseksualci, duševno bolni in drugi, med njimi tudi veliko otrok.”

Seveda se velja vprašati, kdo so Jugoslovani, saj tovrstne narodnostne kategorije ni mogoče najti. Pozabila pa je seveda omeniti, da je v Auschwitzu umrlo tudi veliko kristjanov, med drugim tudi redovnik Maksimilijan Kolbe in redovnica Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein), ki sta bila kasneje razglašena za svetnika. To ministrice seveda ne zanima, je pa vseeno izpostavila, da so bili med žrtvami člani “komunističnih strank”.

Tragikomično je tudi, da ministrica ta dogodek izrablja za nestrpnost, češ “ne smemo dopustiti brisanja mej in relativizacije zgodovine, izenačevanja okupatorjev in odpornikov, storilcev in žrtev v drugi svetovni vojni.” Ob tem pa je sama relativizirala zgodovino z ukinitvijo Muzeja slovenske osamosvojitve, očitno pa jo tudi moti razkrivanje zločinov komunistične revolucije. Jasno je tudi, da je zanjo, pa tudi za njene tovariše iz Levice, vse, kar je desno od skrajne levice, kajpak “skrajno desno”.

Glede na to, kako propaganda tranzicijske levice rada podtika antisemitizem nasprotni politični opciji, pa velja spomniti, da sta se na slovesnosti na spominski dan holokavsta v Mariboru udeležila tudi poslanca SDS Eva Irgl in Anže Logar, pa tudi nekdanji poslanec te stranke Janez Magyar, ki je bil nedavno znova izvoljen za župana Lendave. Vidnih pripadnikov tranzicijske levice ni bilo opaziti.

Sedaj se postavlja vprašanje, ali bo vsa ta progresivna tovarišija, ki pretaka krokodilje solze v Auschwitzu, obenem pa zagovarja komunistične pokole na Slovenskem in briše spomin na slovensko osamosvojitev, zmogla obsoditi petkov teroristični napad palestinskih skrajnežev na udeležence spominske slovesnosti za holokavst v Jeruzalemu. Ubitih je bilo najmanj sedem ljudi. Da je Levica nenavadno solidarna s skrajnimi palestinskimi gibanji, kot je Hamas, opažamo že dolga leta, v tem primeru je mogoče opaziti tudi precejšen antisemitizem med skrajnimi levičarji – tudi slovenskimi. Navsezadnje, tudi ruski avtokrat Vladimir Putin svoj krvav pohod v Ukrajini, ki traja že skoraj leto dni, opravičuje z “bojem proti nacistom”, medtem ko je predsednik Ukrajine Volodymyr Zelensky dejansko – Jud…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine