23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Arhitekturni zgodovinar s Harvarda: Cerkev Notre-Dame je bila obremenjena z idealiziranim krščanstvom, zato je njeno gorenje dajalo občutek osvoboditve

Potem ko je cerkev Notre-Dame v Parizu skoraj pogorela, se je oglasila arhitekturna elita, češ da mora obnovljena cerkev odražati »novo globalno Francijo«.

V ameriški reviji Rolling Stone (TUKAJ) so v članku z naslovom Kako naj Francija obnovi Notre-Dame zapisali, da je cerkev spomenik pomanjkljivi instituciji in preveč idealizira krščansko Francijo. Stavba je s tem obremenjena, zato je njeno gorenje prišlo kot osvoboditev, je dejal Patricio del Real, arhitekturni zgodovinar s Harvarda.

Pisec članka meni, da obnova cerkve ne bi smela odražati »nesekularne, bele evropske Francije«, ampak bi morala biti »odsev današnje Francije, ki je trenutno v nastajanju«.

Enakega mnenja je tudi Cesare Birignani, docent na šoli za arhitekturo v Spitzerju (City College v New Yorku), ki pravi, da je Notre-Dame predstavljala idealizirano Francijo, ki najbrž ni nikoli obstajala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine