11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Aplikacija za preverjanje PCT neuporabna: Navodila so bila, naj se upošteva evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

To je zadnji korak, po katerem lahko rečemo, da je Slovenija res postala Butale. Ja, spodaj je dejanski posnetek zaslona nove aplikacije za preverjanje PCT,” je zapisal uporabnik Twitterja in dodal, da so antivakserji in covid idioti uspeli s podporo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. “Na voljo je nova aplikacija za preverjanje PCT kod. Ne izpiše ničesar razen oznake ‘veljavno’. Ničesar,” je še pojasnil in ogorčeno komentiral: “Sramota, svinjarija in upam, da bo za to odgovarjala, ko bomo državo spet zapirali.

Ne bo odgovarjala Prelesnikova, ampak ministrstvo za zdravje in NIJZ. Oboji so imeli navodila od Vlade RS, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave. Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov,” je odgovoril predsednik vlade Janez Janša. Uporabnik Twitterja je namreč komentiral “novo” aplikacijo za preverjanje QR kode oziroma pogojev PCT, ki po novem ne pokaže nobenega podatka, ki bi potrdil, da je koda zares last osebe, ki jo pokaže: “Sramota, svinjarija in upam, da bo za to odgovarjala Mojca Prelesnik, ko bomo državo spet zapirali.” Na premierjev zapis pa se je odzval tudi predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je pripomnil, da se je pričelo iskanje krivcev ter premierju svetoval, naj mogoče začne pri sebi. “V Bovcu ni bilo videti, da bi se kdo pretirano sekiral zaradi preventivnih ukrepov. Ljudje nagneteni skupaj, pravilna nošnja maske bolj izjema kakor pravilo. Ne drugim predavati tistega, česar sami ne spoštujete,” je še zapisal, z zajedljivim prizvokom. Pripomba glede tradicionalnega srečanja občinskih odborov SDS v Bovcu je bila sicer povsem odveč, saj so za vstop v prostore prireditve veljali pogoji PCT. A od Šarca tako ali tako nismo vajeni prav pametnih komentarjev.

Rad bi, da veste, kako težko je v naši državi izpeljati zaščitne ukrepe, ki tečejo gladko v številnih državah, pri nas pa različni organi ne samo ovirajo implementacijo posameznih ukrepov, ampak tudi zelo oslabijo njihovo delovanje,” je bil v svojem blogu do nagajanja kritičen direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek. V nadaljevanju je dodal, da izredne razmere veljajo za celoten svet. Zato je pozval tako ustavno sodišče kot tudi urad informacijske pooblaščenke, naj jih nehajo ovirati pri delu. “Če parafraziram, vaši ukrepi in vaše aktivnosti ‘v kirurški dvorani so odveč in škodljivi za razvoj epidemije’. Če bi se to dogajalo v kirurški ordinaciji, bi imeli veliko mrtvih,” je Krek podal precej primerno primerjavo. Dejstvo je namreč, da smo tik pred 4. valom epidemije, ki se je v nekaterih državah že pričel. Medtem ko imajo v drugih državah normalne aplikacije, ki prikažejo vsaj še ime in priimek osebe, pri kateri se preverja PCT pogoje prek QR kode, pa se je naši informacijski pooblaščenki to zdelo nedopustno, Sedaj imamo torej aplikacijo, ki se zgolj obarva zeleno ali rdeče – ob tem, da je QR koda lahko od kogar koli, glede na to, da se ne izpiše niti en osebni podatek. Da smo država izredno poštenih ljudi se tudi ne bomo pretvarjali – tudi pri ostalih ukrepih se je že pokazalo, da je precej takih, ki preferirajo iskanje lukenj v zakonu oziroma pravilih. Če se bo zaradi visokega števila okužb zopet vse zapiralo, bo za to, vsaj deloma, prav gotovo kriva tudi Prelesnikova.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine