16.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Anže Logar glede podpore beloruskim političnim zapornikom: O človekovih in državljanskih pravicah se ni mogoče pogajati

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

Predsedniški kandidat in poslanec Anže Logar, se je pridružil plemeniti pobudi botrstva za beloruske politične zapornike. Med pobudniki sta tudi tudi dve predstavnici nemškega Bundestaga. Gre za solidarnostno akcijo partnerstva za človekove pravice Libereco z naslovom #WeStandBYyou. 

Bivši zunanji minister in poslanec Anže Logar se je pridružil projektu botrstva beloruskim političnim zapornikom. Vsak izmed udeležencev akcije je prevzel tudi botrstvo za konkretnega političnega zapornika, Logar za Vatslava Areška. Gre za politologa, javno osebnost in aktivista Beloruskega sindikata delavcev radioelektrične industrije (REM).

Pridržan je bil 19. aprila 2022 in še ni bil obtožen. Logar: “Njegovo pridržanje je del obsežnega napada na neodvisno sindikalno gibanje v Belorusiji. Gospod Areško in več njegovih kolegov sindikalnih aktivistov so bili samovoljno pridržani, potem ko so beloruske oblasti REM označile za ekstremistično skupino, prepovedale njeno delovanje in jo zaprle po odločitvi Beloruskega sodišča.”

Protesti v Belorusiji proti nepravičnim volitvam. (Foto: epa)

Prepričan je, da je pridržanje sindikalnih aktivistov in prepoved REM-a očitno politično motivirano in je v nasprotju s pravicami do svobodnega izražanja, mirnega zbiranja in združevanja ter pravicami delavcev, da se organizirajo v svobodne in neodvisne sindikate. “Rad bi izrazil svojo solidarnost z gospodom Areškom in pozivam beloruske oblasti k takojšnji izpustitvi njega in njegovih kolegov ter k spoštovanju pravic do svobodnega izražanja, zbiranja in združevanja.”

Logar: “O človekovih in državljanskih pravicah se ni mogoče pogajati”

Kot še meni Logar, se o teh in drugih človekovih ter državljanskih pravicah ni mogoče pogajati. Obenem se mora politična represija v Belorusiji ustaviti. Ob Logarju sta se botrstva lotili tudi dve članici nemškega parlamenta (Bundestaga). Paula Piechotta je prevzela botrstvo za Tatjane Kouzine, ki je članica uprave in soustanoviteljica Šole mladih menedžerjev javne uprave Sympa.

Foto: epa

Od 28. junija 2021 je v priporu. Misbah Khan pa je prevzela botrstvo za Aleha Barazna, aktivista skupine “Država za življenje” in za ekipo Svetlane Tihanovske. Večkrat je bil priprt, zdaj pa je od 13. aprila 2021 politični zapornik zaradi domnevnega “nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami brez namena prodaje”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine