29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Anketa: Večina anketirancev meni, da bi morala trenutna vlada nadaljevati s svojim delom! Kritični do ravnanj opozicije!

Sodeč po anketi, ki jo je izvedla agencija Parsifal, je več kot polovica anketiranih mnenja, da je ravnanje opozicijskih politikov škodljivo. Mnenje se navezuje na njihovo aroganco glede uporabe aplikacije Ostani zdrav, ki beleži okužene stike, in na njihove pozive proti nošenju zaščitnih mask v šolah. Le petina anketirancev meni, da je ravnanje opozicije normalno, medtem ko jih le nekaj več kot 8 odstotkov meni, da je ravnanje opozicije pravilno. 

Agencija Parsifal je za Nova24TV opravila raziskavo v kateri je anketirancem zastavila vprašanje, ali je ravnanje opozicijskih politikov škodljivo. Testiranje je potekalo preko telefona na vzorcu 730 anketirancev in je bila izvedena med 2. in 4. novembrom, v raziskavo pa so bili vključeni polnoletni prebivalci Slovenije.

Več kot polovica (57,2 odstotka) anketirancev je mnenja, da je ravnanje opozicijskih politikov, ki si niso naložili aplikacije Ostani zdrav in pozivali proti nošenju mask v šolah, škodljivo. 20,3 odstotka anketirancev meni, da je takšno ravnanje za opozicijo normalno, medtem ko le 8,6 odstotka meni, da je takšno ravnanje pravilno.

Mnenje anketirancev o pozivu opozicijskih politikov k neupoštevanju ukrepov Foto: Nova24TV

Da je delovanje opozicijskih poslancev škodljivo, meni več žensk (57,9 odstotka) kot moških (56,5 odstotka), medtem ko tudi malo višji odstotek žensk meni, da je delovanje opozicije pravilno (9,1 odstotka). Delovanje opozicijskih politikov, ki so pozivali k neupoštevanju ukrepov označuje kot škodljivo večji delež starejših nad 55 let (62,8 odstotka), najmanj pa v starostni skupini med 18 in 34 let (44,8 odstotka).

Prikaz mnenja po demografskih značilnostih Foto: Nova24TV

Mnenja, da je ravnanje opozicijskih politikov škodljivo, je največ med anketiranci s poklicno izobrazbo (59,7 odstotka), na splošno pa večji odstotek meni, da je ravnanje opozicije škodljivo med tistimi, ki imajo poklicno izobrazbo ali več. Ravnanje opozicije kot pravilno, pa označuje večji odstotek starih med 18 in 34 let (11 odstotkov)  in tisti, ki imajo višjo, visoko ali višjo izobrazbo (11,6 odstotka).

Zaradi škodljivih vplivov, med drugim tudi opozicije, Slovenci plačujemo davek smrtnih žrtev

V preteklih mesecih in tednih smo bili priča vplivu tako imenovanih influencerjev, opozicijskih politikov in protestnikov, ki jih je levica navdihovala, da se zoperstavljajo ukrepom in javno izražajo mnenje, da se varovalnih ukrepov ni potrebno držati. Mediji pa so ob tem proteste celo podpirali. Ključen davek neodgovornega obnašanja se je tako pokazal v visokem številu okuženih in prenatrpanih bolnišnicah, saj se v bolnišnicah zdravi preko 1200 bolnikov s covid-19. Po drugi strani pa smo v tem tednu zabeležili tudi rekorde v številu smrti, v petek smo zabeležili kar 41 smrti v samo enem dnevu, medtem ko je zaradi koronavirusa umrlo skupno 797 ljudi.

Večina anketirancev meni, da bi morala trenutna vlada nadaljevati s svojim delom

Trenutna vlada se je znašla pred izzivi, na katerega nikjer po svetu niso bili pripravljeni. Po anketi Parsifala večina anketirancev meni, da bi morala vlada v tem trenutku nadaljevati s svojim delom (48,2 odstotka). 24 odstotkov jih je mnenja, da se čimprej razpišejo predčasne volitve, medtem ko le 15,1 odstotka anketirancev meni, da je potrebno postaviti vlado pod okriljem Jožeta P. Damijana. 12,8 odstotkov ostaja neopredeljenih.

Anketa je bila izvedena med 2. in 4. novembrom 2020, v raziskavo pa je bilo zajetih 730 anketirancev, od tega 49,6 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,6 let, standardni odklon je 15,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,2 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,6 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,2 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,3 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,3 odstotka), 24,4 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 14 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,2 odstotka), sledi mesto (28,2 odstotka) in manjši kraj (16,6 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,7 odstotka), sledita Podravska (14,6 odstotka) in Savinjska (12,8 odstotka) regija.
 
Vir: Nova24TV.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine