1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Anketa madžarskega think tanka razkriva, da so Evropejci večinoma zaskrbljeni zaradi nezakonitih migracij 

Piše: A. S.  

Fundacija Századvég iz Budimpešte je v sklopu evropskega projekta 2022 opravila anketo glede nezakonitih migracij. Rezultati kažejo, da so Evropejci zaskrbljeni zaradi nezakonitih migracij, saj velika večina vprašanih smatra, da so le-te eno ključnih vprašanj za Evropo. Nekaj manj jih je prav tako prepričanih, da je treba ohraniti krščansko kulturo in tradicije.  

Vsak četrti od petih vprašanih, kar znaša 78 odstotkov anketirancev, je zaskrbljen zaradi nenehnega pritoka nezakonitih migracij, 56 odstotkov vprašanih pa meni, da je ohranitev evropske krščanske dediščine pomembna.

Anketa ni pokrivala le Evropske unije, temveč tudi Združeno kraljestvo, balkansko regijo in Turčijo, poroča novičarski portal Remix News. Albanija, iz katere prihaja zadnje čase največ nezakonitih migrantov v Britanijo, je bila edina od držav, v katerih je potekala anketa, kjer večina vprašanih ni izrazila skrbi glede nezakonitih migracij. Med državami, kjer so bili vprašani glede slednjih zaskrbljeni so predvsem Švedska, kjer je 78 odstotkov izrazilo skrbi, Nemčija s 75 odstotki, Francija s 73 odstotki, in Nizozemska s 68 odstotki.

V Franciji in Združenem kraljestvu je 52 in 55 odstotkov vprašanih mnenja, da je treba ohraniti krščansko kulturo. Medtem sta skoraj dve tretjini, oziroma okoli 65 odstotkov vprašanih, iz bivših komunističnih držav mnenja, da je ohranitev krščanske kulture ključnega pomena.

Skrbi glede nezakonitih migracij so povezane z nedavnimi statistikami Evropske mejne agencije Frontex, ki razkrivajo, da so nezakonite migracije znova dosegle v prejšnjem letu isto stopnjo kot leta 2016. Bilo je namreč zabeleženih kar 330.000 nezakonitih prehodov meje v EU, kar je 64 odstotkov več kot leta 2021.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine