28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Anja Bah Žibert: Ali se vlada zaveda razsežnosti nesreče, če bi bil kanal C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja v funkciji?

Območje Mestne občine Ljubljana so v neurjih prizadele obsežne padavine, pri čemer je težave povzročila zlasti hitro narasla Sava, ki je bregove prestopila najprej na območju Tacna, nato pa še v Sneberjah. Poplavljala je tudi Gradaščica. Poplavilo je območje Viča, Broda, Vikrč in Tomačevega. Prebivalci območja Sneberje–Zadobrova opozarjajo, da so po področju razmetane velike cevi.

Poslanka Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s posledicami poplav na območju Mestne občine Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je 8. avgusta 2023 podal oceno, da Ljubljana večje škode ni utrpela zaradi izvedenih protipoplavnih ukrepov. Ob tem je dodal, da je bil pretok vodotokov primerljiv z velikimi poplavami leta 2010.

Nadalje je podal oceno, da so poškodbe, ki jih je občina zaznala na črnuškem mostu in preostalih praktično neznatne. Direktor javnega podjetja VOKA SNAGA David Polutnik je poudaril, da povezovalni kanalizacijski kanal CO med poplavami ni utrpel nobenih poškodb niti na kanalizaciji niti na vodovodnem sistemu, da je v zgornjem delu od reke Save odmaknjen, v spodnjem delu pa je betoniran prav za preprečitev poškodb ob tovrstnih dogodkih.

Vendar velja ob tem opozoriti na dejstvo, da so območje Mestne občine Ljubljane prejšnji petek prizadele obsežne padavine, pri čemer je težave povzročila zlasti hitro narasla Sava, ki je bregove prestopila najprej na območju Tacna, nato pa še v Sneberjah. Poplavljala je tudi Gradaščica. Poplavilo je območje Viča, Broda, Vikrč in Tomačevega.

Prebivalci območja Sneberje–Zadobrova opozarjajo, da so po področju razmetane velike cevi. O tem pričajo tudi spodnje fotografije.

Slika

Slika 2

 

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1.     Ali je Vlada Republike Slovenije seznanjena s posledicami poplav na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja, kot izhaja iz pripetih fotografij? Kaj se je zgodilo na omenjenem področju Sneberje – Zadobrova, kaj so te cevi v zraku in zakaj je do tega prišlo?

2.     Ali se Vlada Republike Slovenije zaveda razsežnosti nesreče, če bi bil povezovalni kanal C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja v funkciji?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine