10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Andreja Katič si je privoščila laži in manipulacije na izdajalski slovesnosti in nacionalni televiziji! Jih bo predsednik RS vendarle ostro obsodil?

Ministrica za obrambo Andreja Katič izkorišča še zadnje dni svojega ministrovanja, prav tako je očitno, da izkorišča tudi obdobja brezvladja v Sloveniji. Njene laži in manipulacije so dosegle vrhunec v soboto, 16.6.2018, ko je položila venec na mesto, kamor je padel sestreljen helikopter Sloveniji sovražne vojske JNA, ob tem pa celo izjavila, da je bilo to krivično. Slovenci smo zgroženi nad dejanji ministrice, oglasil pa se je osamosvojitelj in predsednik društva MORIS Kočevska Reka BgGen Tone Krkovič, ki od Pahorja zahteva, da enkrat za vselej pogumno pove resnico o slovenski osamosvojitvi ter s tem naredi konec potvarjanju zgodovine zlonamernih manipulatorjev.

Predsednik Društva MORiS Kočevska Reka brigadni general Tone Krkovič se je obrnil na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja s pozivom v zvezi s sobotno spominsko slovesnostjo, na kateri se je obrambna ministrica Andreja Katič nezaslišano poklonila spominu na pilota Tonija Mrlaka, ki je upravljal helikopter Sloveniji sovražne vojske JLA. Krkovič opozarja, da so tako v Društvi MORiS Kočevska Reka kot tudi on osebno “zgroženi in ogorčeni nad novo razsežnostjo zlorabe institucij in atributov slovenske države za umazan politični napad na vrednote slovenske osamosvojitve in posameznike, ki smo v tistem času opravljali najbolj izpostavljene funkcije.” BgGen Krkovič ob tem pričakuje odločno sporočilo Pahorja, da bo slovenski javnosti jasno, da so manipulacije, ki so se dogajale v soboto na slovesnosti v spomin na pilota Mrlaka v Rožni dolini, nesprejemljive in nedopustne.

Krkovič poudarja, da se je po skoraj 30-ih letih od sestrelitve sovražnega helikopterja JNA nad Rožno dolino v Ljubljani pojavila ideja, da bi tragični dogodek umazano izkoristili za kompromitiranje osamosvojitvene vojne in tudi njega osebno – kot takratnega poveljnika Brigade MORiS. Naj samo spomnimo, da je žena pilota jugoslovanske vojske Tonija Mrlaka, ki je usodnega dne vojne za Slovenijo letel po nalogu svojih nadrejenih, Emilija Mrlak, Krkoviča celo kazensko ovadila za njegov umor, a je sodišče razsodilo, da je bila sestrelitev legalna in legitimina. “Te umazane igre bi moralo biti za vedno konec,” je Krkovič zapisal v pozivu Pahorju.

Ministrica Katič se je nedopustno postavila nad pravnomočno razsodbo sodišča
A se umazana igra nadaljuje še naprej. Pika na i je bila politična manifestacija na kraju sestrelitve sovražnega helikopterja, ki so jo poimenovali “V spomin slovenskega pilota Tonija Mrlaka, ki je med vojno za Slovenijo umrl ob sestrelitvi helikopterja JNA”. Slovesnost so sicer pripravili Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana in Mestna občina Ljubljana, pri tej raboti pa je celo tvorno sodelovala ministrica za obrambo Andreja Katič. V posmeh vsej slovenski javnosti so dogodek “počastili” celo pripadniki Častne enote Slovenske vojske. Krkovič, eden od najbolj vidnih osvoboditeljev Slovenije, je ob tem zapisal: “Navkljub znanim dejstvom je ministrica za obrambo Andreja Katič v soboto, 16.6.2018, v svojem govoru na manifestaciji v Rožni dolini, kot je poročal osrednji dnevnik RTV SLO, javno izjavila, da je bil helikopter agresorske JLA sestreljen ‘krivično’. To je seveda neposreden napad name, ki sem kot poveljnik Brigade MORiS, ki je bila zadolžena za varovanje najvišjih državnih organov RS v Ljubljani, v izredno zahtevnem obdobju vojne za Slovenijo, dejansko ukazal sestrelitev tega helikopterja. Ministrica je v bistvu pritrdila tistemu, česar me je subsidiarna tožilka Mrlakova obtoževala v času vložitve obtožnice proti meni. To pa je okrutnega umora na grozovit in zahrbtni način. S tem se je ministrica nedopustno postavila nad pravnomočno razsodbo sodišča, za kar bo morala, po moje trdnem prepričanju, tudi kazensko odgovarjati.”

BgGen Tone Krkovič o nedopustni izjavi ministrice Katičeve, da je bil helikopter agresorske JLA sestreljen “krivično”: “To je nezaslišano in podlo s strani prvega človeka ministrstva za obrambo samostojne in demokratične Slovenije, ki bi moral najtrdneje zastopati vrednote slovenske osamosvojitve in častni spomin na zmagovito vojno za Slovenijo.”

“Ravnanje Katičeve je do skrajnosti nemoralno” – dejstvo je, da je bil kritičnega dne
Na izjavo Katičeve bi se zagotovo moral odzvati predsednik Pahor kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske, ki je v času osamosvojitve uspešno obranila domovino, predvsem pa ne bi smel mirno gledati, “da se tako poniglavo in z lažmi ruši resnica o enkratnem nacionalnem podvigu slovenske osamosvojitve, ki ga ne bi bilo brez uspešne obrambe proti agresorski JNA,” je prepričan Krkovič, ki poudarja, da mora biti v prvi vrsti jasno vzpostavljena ločnica med agresorjem in branilcem. “Kdo je bil kdo v vojni za samostojno in demokratično Slovenijo, tudi v primeru sestrelitve helikopterja JNA nad Ljubljano, pa je nedvoumno in vsakomur povsem razumljivo zapisano v pravnomočni razsodbi sodišča, ki jo v resnično pravni državi nima nihče pravice teptati ali se postavljati nad njo. Če je pilot sovražne vojske JNA, Toni Mrlak, resnično želel prestopiti v slovensko vojsko, je njegova smrt posebej tragična. A odgovornost zanjo ni na strani slovenskih branilcev – zato je ravnanje Katičeve do skrajnosti nemoralno. Za razliko od Mrlakovih kolegov, tudi pilotov, ki so prestopili na našo stran, je bil on kritičnega dne vojne za Slovenijo nesporno v službi agresorske armade in njenega poslanstva. To, da je bil Mrlak po rodu Slovenec (njegov kopilot pa Makedonec), pa je povsem irelevantno in še zdaleč ne pomeni, da je bil Toni Mrlak ‘slovenski pilot’.”

Krkovič ugotavlja, da je šokantno, da imamo na čelu obrambnega ministrstva osebo, “ki je za pritlehne politične cilje tistih, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, pripravljena blatiti slovenske branitelje, vojno za Slovenijo in državo kot tako! In to osebo, ki je na tem položaju prva odgovorna za katastrofalne razmere v Slovenski vojski, ki tudi, ali predvsem, po njeni krivdi ni niti senca tiste oborožene sile, ki smo jo ustvarili leta 1990 ali 1991.”

Enkrat za vselej je treba pogumno povedati resnico in narediti konec lažem
Zaradi vsega zapisanega je skrajni čas, da se odzove predsednik in vrhovni poveljnik Slovenske vojske ter ukrepa z odločnim stališčem – tako v javnosti kot znotraj obrambnega sistema. Enkrat za vselej je treba “pogumno povedati zlonamernim manipulatorjem, kdorkoli že so, da vojna za slovensko samostojnost ni okrvavljena s krvjo na račun kršitve mednarodnega vojnega oz. humanitarnega prava, še manj pa z bratomorno krvjo. Zmagovita vojna za samostojno Slovenijo je, kar se tiče nas braniteljev, ena najčistejših in najpravičnejših vojn v zgodovini, saj praktično ni naroda na svetu, ki si je svojo samostojnost, če jo je bilo treba braniti v vojni, izbojeval na tako moralen in strokovno racionalen način.” Krkovič še zaključuje, da je v vsej tej situaciji “perverzno, da tragični primer s pilotom Mrlakom skušajo manipulirati prav tiste politične sile, ki sicer prisegajo na čaščenje komunistične ideologije in njenih nosilcev, ki so v času druge svetovne vojne in revolucije dejansko namerno pobijali civilne osebe, celo ženske in otroke, cela naselja Romov … Mi jih nismo in to vemo mi in oni, ki o nas, osamosvojiteljih, tako nesramno lažejo.”

M. S.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine