17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Andor Ferenc Dávid za Demokracijo: Predstavljanje svoje domovine v tujini je največja čast!

Z njegovo ekscelenco Andorjem Ferencom Dávidom, izrednim in pooblaščenim veleposlanikom  Republike Madžarske v Sloveniji, smo se pogovarjali o slovensko-madžarskih odnosih, višegrajski skupini, odnosih z Brusljem, regionalnem razvoju in migracijah. 

DEMOKRACIJA: Položaj veleposlanika v Sloveniji ste prevzeli pred kratkim.

Dávid: Prvega avgusta sem prišel v Slovenijo in začel prevzemati veleposlaništvo, poverilna pisma pa sem predal predsedniku Borutu Pahorju 25. avgusta in od tega dne uradno opravljam dolžnost veleposlanika. 

DEMOKRACIJA: Slovenski jezik govorite zelo tekoče. Ste po rodu z obmejnega območja, kjer se imeli stik s slovensko manjšino?

Dávid: Ne, rojen sem v Budimpešti in tam sem preživel del otroštva, deloma pa sem odraščal v Sloveniji, ker je bil tukaj v diplomatski službi že moj oče. V Sloveniji sem tako hodil v jezikovno šolo, tukaj sem tudi doštudiral. Na FDV sem diplomiral iz politologije, v okviru programa Erasmus sem se šolal tudi v Gorici. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji leta 2008 sem bil za nekaj mesecev dodeljen veleposlaništvu v Ljubljani kot okrepitev ravno zaradi poznavanja države in tekočega govorjenja slovenščine. V Slovenijo sem se nato vrnil leta 2014 in bil štiri leta namestnik veleposlanika. Po dveletnem službovanju v Bratislavi sem se zdaj vrnil v Slovenijo kot veleposlanik. Če vse seštejem, sem v Sloveniji živel, se šolal in služboval približno dvanajst let. 

DEMOKRACIJA: Zdaj ste se torej vrnili v Slovenijo kot veleposlanik. Kakšni so odnosi med našima državama?

Dávid: Odnosi med obema državama so bili vedno dobri, tudi prejšnji predsednik vlade (Marjan Šarec) je obiskal Madžarsko. V zadnjih mesecih pa so odnosi odlični. Premierja Orbán in Janša imata odlične osebne odnose, oba sta stara borca proti komunizmu, oba sta pod nekdanjim totalitarnim režimom doživela represivne ukrepe, zato se dobro razumeta in spoštujeta. To osebno prijateljstvo in spoštovanje se odraža tudi v meddržavnih odnosih, ki so, kot rečeno, odlični. To se je pokazalo tudi v času zdajšnje pandemije COVID-19. Tesno smo sodelovali pri zavarovanju meja, pri preprečevanju okužb, pri repatriaciji tako naših državljanov kot tudi tujcev, ki jih je zapora ujela zunaj domovine. Madžarska je pomagala pri vrnitvi 34 slovenskih državljanov, ki so se »zataknili« v tujini, Slovenija pri vrnitvi 73 madžarskih državljanov, ki se jim je zgodilo podobno. Pomagali smo si tudi pri opremi; Madžarska je darovala okoli 100 tisoč zaščitnih mask za bolnišnice v pomurski regiji. To ni koristilo samo madžarski manjšini na tem območju, ampak tudi Slovencem,  ki živijo v Pomurju. 

DEMOKRACIJA: Je zato madžarski zunanjim minister gospod Szijjárto dobil naziv častnega občana Lendave?

Dávid: To je eden od razlogov, drugi pa je, da madžarska vlada vlaga sredstva v pomursko regijo in ta sredstva spet ne koristijo samo madžarski manjšini, pač pa tudi Slovencem, ki živijo v regiji. Sicer pa takšna vlaganja niso nič novega, to se je dogajalo tudi pod prejšnjimi vladami in prejšnjimi ministri in naziv častnega občana Lendave je dobil tudi János Martonyi, ki je bil predhodnik ministra Szijjárta.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine