7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Anastazije Martinčić za Demokracijo: Jaz domovine nimam. Niti načrtov. Vsekakor se na Hrvaško ne vračam.

Pred dobrim mesecem je z avtorico pričujočega intervjuja navezala stik urugvajska novinarka oddaje Santo y Seña (sinonim za »Glavni«, op. p.) Fernanda Kosak, v kateri so govorili o »Urugvaju na poti narkosov«. Spraševala me je predvsem glede največjega balkanskega narkokartela, imenovanega po akciji Balkanski bojevnik, kjer so polovili in pozaprli glavne akterje tega kartela. Toda še zdaleč ne vseh. Povzetek oddaje in povezavo nanjo bomo objavili na naši spletni strani. Minuli ponedeljek pa smo se pogovarjali z Anastazijem Martinčićem, ki so ga bralci spoznali pred leti, ko je bil zaprt kot eden od balkanskih bojevnikov v urugvajskem zaporu Libertad, ki velja za enega najhujših zaporov na svetu. Njegov stavek, da Slovenija nima mafije, ampak ima mafija državo, se danes žal, kaže kot resničen.

 

Od prejšnjega četrtka je Martinčić po desetih letih spet na svobodi.Pred dobrim mesecem je z avtorico pričujočega intervjuja navezala stik urugvajska novinarka oddaje Santo y Seña (sinonim za »Glavni«, op. p.) Fernanda Kosak, v kateri so govorili o »Urugvaju na poti narkosov«. Spraševala me je predvsem glede največjega balkanskega narkokartela, imenovanega po akciji Balkanski bojevnik, kjer so polovili in pozaprli glavne akterje tega kartela. Toda še zdaleč ne vseh. Povzetek oddaje in povezavo nanjo bomo objavili na naši spletni strani. Minuli ponedeljek pa smo se pogovarjali z Anastazijem Martinčićem, ki so ga bralci spoznali pred leti, ko je bil zaprt kot eden od balkanskih bojevnikov v urugvajskem zaporu Libertad, ki velja za enega najhujših zaporov na svetu. Njegov stavek, da Slovenija nima mafije, ampak ima mafija državo, se danes žal, kaže kot resničen. Od prejšnjega četrtka je Martinčić po desetih letih spet na svobodi.

Najin zadnji objavljeni pogovor za revijo Demokracija je bil pred dobrima dvema letoma, ko ste se oglasili iz urugvajskega zapora Libertad. Zdaj ste na svobodi. Drži?

Na svobodi sem od 25. septembra 2019. Nekje ob 22. uri so me izpustili na cesto pred zaporom Penal de Libertad, ki je oddaljen več kot 100 km od Montevidea.

Vas je kdo pričakal na svobodi? 

Na svobodi me ni pričakal nihče, ker se do zadnjega trenutka ni vedelo, kdaj me bodo izpustili. Povedati moram, da tamkajšnja sodišča delajo od 13. do 20. ure in izpuščajo zapornike ob koncu svojega urnika. Nekaj časa se potem izgubi, dokler se ne pripravijo izhodni dokumenti.

Bralcem Demokracije moram povedati, da je pred dobrim mesecem navezala stik z mano urugvajska novinarka oddaje Santo y Seña (sinonim za »Glavni«, op. p.) Fernanda Kosak, v kateri so govorili o Urugvaju na poti narkosov«. V oddaji ste nastopili tudi vi. Še iz zapora. Kaj je najbolj zanimalo tamkajšnjo novinarko? Kako je sploh prišla do vas?Bralcem Demokracije moram povedati, da je pred dobrim mesecem navezala stik z mano urugvajska novinarka oddaje Santo y Seña (sinonim za »Glavni«, op. p.) Fernanda Kosak, v kateri so govorili o Urugvaju na poti narkosov«. V oddaji ste nastopili tudi vi. Še iz zapora. Kaj je najbolj zanimalo tamkajšnjo novinarko? Kako je sploh prišla do vas?

Kako je prišla do mene? Hm. Najprej naj povem, da je oddaja Santo y Seña najbolj gledana oddaja v državi Urugvaj. Oddaja je v zadnjih letih prebila led in začela razkrivati različne skrivnosti sistema v državi. Urugvaj je zares nerazvita država, kjer se je pred približno tridesetimi leti dobesedno ubijalo po cestah. Država, v kateri je notranji minister ubil celo policista. Podpredsednica države je morilka, njen mož, ki je nekdanji predsednik, tudi. Kratko povedano, večina politikov stranke Frente Amplio, ki je na oblasti, so nekdanji dolgoletni zaporniki. To vam pove vse. Čeprav želi Urugvaj te politike nekako romantično prebarvati in jih prodati kot borce za demokracijo v slogu Nelsona Mandele, tega ne morejo, saj se je ta stranka financirala z bančnimi ropi. Nekdanji predsednik José Alberto Pepe Mujica je izjavil, da se počuti najbolj spoštovanega s pištolo 45 (revolver Colt 45, op. p.) v roki in v banki. Tudi to vam pove vse.

(Celoten intervju si preberite novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine