12.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Analitiki za Demokracijo: Kakšno Evropo nam ponuja levica in kakšna desnica?

Kakšna Evropa nas čaka v prihodnosti? Bo prihodnja Evropska unija omogočila Evropo narodov in suverenih držav ali pa bomo imeli »talilni lonec« pod taktirko globalistov? Vse je v rokah volivcev, ki v teh dneh odločajo o evropskem »biti ali ne biti«. Napačna odločitev bi lahko pomenila konec evropske civilizacije.

Sedaj je večinoma že znano, kakšno vizijo Evrope nam predstavljajo evropski socialisti in kakšno evropski konservativci. Seveda pa je v zraku veliko vprašanj. Ni skrivnost, da ima Evropska ljudska stranka, tradicionalno najmočnejša skupina v evropskem parlamentu, precej notranjih težav, saj se njen »zahodni« del nagiba k socialistom in ves čas svari pred razraščanjem nacionalizma. Del EPP iz »vzhodne« polovice EU pa meni, da bi se morala EPP vrniti nazaj h koreninam, kot so jih začrtali ustanovni očetje združene Evrope. Na ta način na EPP pritiskajo predvsem predstavniki tabora t. i. alt-right, ki v politiki EPP in evrosocialistov ne vidijo bistvenih razlik, vendar analitiki svarijo, da se vsaj za nekaterimi desnimi strankami skriva tudi ruski kapital.

Analitiki za Demokracijo: Kakšno Evropo nam ponuja levica in kakšna desnica?

Vidne analitike smo vprašali, kakšno Evropo nam ponuja levica in kakšna desnica, tako doma kot v tujini. Za naš tednik so se odzvali dr. Vasko Simoniti, dr. Matevž Tomšič, Mitja Iršič, dr. Stane Granda, dr. Ivan Štuhec ter dr. Matej Makarovič.

Za pokušino objavljamo mnenje dr. Matevža Tomšiča: »Levica in desnica se vedno bolj razhajata glede razumevanja tega, kaj so temeljne evropske vrednote. Levica zagovarja politiko multikulturalizma, ki temelji na kulturnem relativizmu in zanikanju pomena medkulturnih razlik. To se odraža v njeni politiki ‘odprtih meja’. Medtem desnica bistveno bolj poudarja pomen evropske kulturne zapuščine in se v večji meri zavzema za ohranjanje njene specifičnosti in samobitnosti. Zato je evropska desnica, predvsem Evropska ljudska stranka kot njen večinski in zmerni del, kljub velikim napakah in odklonom iz zadnjega obdobja še vedno glavni garant uspešnega razvoja Evropske unije. Množično sprejemanje migrantov iz tretjega sveta, predvsem iz večinsko muslimanskih držav, ki ga zagovarja levica, bi imelo namreč pogubne posledice za evropsko varnost in stabilnost.«

Celoten članek z naslovom Dan odločitve o prihodnosti Evrope kot tudi mnenja ostalih analitikov si preberite v tedniku Demokracija.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine