13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Ameriški predsednik Donald Trump potrdil smrt vodje zločinske Islamske države Abu Bakr al Bagdadija

Vodja skrajne skupine Islamska država (IS) Abu Bakr al Bagdadi je bil ponoči ubit v ameriški vojaški operaciji, je danes na novinarski konferenci v Beli hiši potrdil ameriški predsednik Donald Trump. Kot je pojasnil, se je Bagdadi razstrelil s samomorilskim jopičem, ko so njegovo skrivališče na severozahodu Sirije dosegle ameriške sile.

Ameriški predsednik Donald Trump: »Abu Bakr Al Bagdadi je mrtev. Največji teroristični voditelj je dočakal roko pravice. Umrl je kot pes, kot strahopetec. Svet je zdaj mnogo varnejši kraj. Bog blagoslovi Ameriko.« Razkril je, da je operacija trajala dve uri in da so Al Bagdadija ujeli v predoru, od koder ni mogel pobegniti. S seboj je med begom vzel tri svoje otroke, nato pa sprožil samomorilski jopič. Pred tem so ameriški vojaki iz stavbe odstranili enajst drugih otrok, ki v posredovanju niso bili ranjeni, prav tako ni bil ranjen noben ameriški vojak.

»Ni umrl kot junak, ampak kot strahopetec. Jokal je, cvilil in kričal – in v smrt je s seboj potegnil svoje tri otroke,« je ob tem dejal Trump. »Izsledki identifikacije so jasni – bil je on,« je povedal Trump, ki je znova zatrdil, da so ZDA pod njegovim vodstvom »stoodstotno izbrisale kalifat Islamske države«. »Al Bagdadi je bil bolan moški. Bil je zloben in nasilen in prav na tak način je tudi umrl.«

Ameriški mediji so že pred tem poročali, da so ZDA v operaciji v sirski regiji Idlib ubile vodjo IS. Šlo je za skrivno operacijo, ki jo je odobril ameriški predsednik Donald Trump, navajajo viri iz vlade. Glavni poveljnik Sirskih demokratskih sil, ki delujejo pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi je medtem zatrdil, da je do “zgodovinske operacije” pripeljalo skupno obveščevalno delo njihovih sil in ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem zagotovil, da podobna usoda čaka tudi druge skrajneže. “Svet je sedaj bolj varen,” je ob tem še dejal.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so borce na sirskih tleh odložili ameriški helikopterji. Kmalu zatem je izbruhnil boj z džihadisti. Observatorij s sedežem v Londonu je izpostavil, da je na visoke pripadnike Islamske države ciljala letalska operacija v vasi Bariša na severozahodu Sirije, nedaleč od meje s Turčijo. Koalicijske sile z ZDA na čelu so Bagdadija iskale dolgo časa, v preteklosti so ga že večkrat zmotno razglasili za mrtvega.

Abu Bakr al Bagdadi, domnevno 48-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Islamska država je odgovorna za smrt na tisoče civilistov in je zagrešila številne vojne zločine.

Koalicija pod vodstvom ZDA je sicer uspela v dveh letih Islamsko državo močno oslabiti in jo pregnati z ozemlja, ki si ga je prilaščala. Končno zmago nad skrajneži so razglasili marca letos, Bagdadi pa je bil ves čas na begu. ZDA so za informacijo o tem, kje se nahaja, ponudile 25 milijonov dolarjev nagrade.

Aprila je Islamska država objavila prvi propagandni videoposnetek Bagdadija po petih letih. Bagdadi je na njem borce pozval, naj znova strnejo vrste in skušajo osvoboditi na tisoče soborcev, ki so jih ujele Sirske demokratične sile na severovzhodu Sirije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine