22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Ameriške zvezne države vračajo “deset božjih zapovedi” v šole

Piše: I.K. (Nova24tv)

Podguverner Teksasa Dan Patrick se zavezuje, da bo sprejel zakon, po katerem bi morale javne šole in fakultete prikazovati deset božjih zapovedi, nekaj dni po tem, ko je podoben ukrep v Louisiani postal zakon, poroča Fox News.

V objavi na družabnem omrežju je Patrick kritiziral predsednika predstavniškega doma Teksasa Dada Phelana, republikanca, ker je zavrnil predlog zakona državnega senata, ki bi zahteval prikazovanje desetih zapovedi v šolah in obljubil, da bo ukrep vrnil.

“Predlog 1515 bo vrnil to zgodovinsko tradicijo priznavanja ameriške dediščine in študente po vsem Teksasu spomnil na pomen temeljnega temelja ameriške in teksaške zakonodaje: desetih zapovedi,” je Patrick zapisal na X. “Ponovno vnašanje desetih zapovedi v naše šole očitno niso bile prioriteta za Dadea Phelana.”

“Teksas bi morala biti prva zvezna država v ZDA, ki je 10 zapovedi vrnila v naše šole,” je zapisal Patrick na X. “Toda govornik Dade Phelan je uničil predlog zakona tako, da je zakon zadrževal na odboru in zagotovil, da o njem nikoli ne bodo glasovali.”

Texas sledi Louisiani

Prejšnji teden je Louisiana postala prva zvezna država, ki je zahtevala, da se deset zapovedi prikaže v učilnicah javnih šol v skladu z zakonom, ki ga je podpisal republikanski guverner Jeff Landry.
Ameriška zveza za državljanske svoboščine in druge skupine za državljanske pravice so dejale, da nameravajo zakon izpodbijati. Profesor na pravni fakulteti Notre Dame Richard W. Garnett, ki je direktor šolskega programa Cerkev, država in družba, je dejal, da si bo verjetno več držav prizadevalo posnemati Louisiano.

Primerljive zakone so že predlagali v Oklahomi in Utahu, vendar niso bili sprejeti zaradi groženj, da bodo sprožili pravne izzive.

Razsojalo bo ustavno sodišče
“Treba je preveriti, ali so tovrstni ukrepi dopustni,” je dejal za Fox News Digital. “Doktrina vrhovnega sodišča se je spremenila na nekaterih področjih, vendar se ni spremenila na vseh področjih.”

Ključno vprašanje za višje sodišče bo, ali razume predlog pravnega akta 1515, ki zapoveduje prikaz deset zapovedi v izobraževalnih ustanovah kot “prisilni učinek” na otroke, glede na njihovo starost, če se zapovedi pojavijo v razredu, je razložil Garnett.

Predlog ima nasprotnike
Opozoril je, da bodo izpodbijalci takšnih zakonov najverjetneje poudarjali, da so ZDA versko raznolik narod in da javne šole vodi vlada za “pluralistično ljudstvo”, kljub temu, da je bila ustanovitev države navdihnjena s krščanskim prepričanjem nekaterih posameznikov.

V skupni izjavi, v kateri so objavili svoje nasprotovanje zakonu Louisiane, so ACLU in skupine za državljanske pravice zapisale, da je vera zasebna stvar. “Prvi amandma obljublja, da se bomo vsi sami odločili, katera verska prepričanja, če sploh, bomo imeli in izvajali, brez pritiska vlade,” je zapisano v njihovi izjavi. “Politiki nimajo pravice vsiljevati svojo versko doktrino učencem in družinam v javnih šolah.”

Trump je izrazil podporo
Predlog 1515 sicer podpira republikanski predsedniški kandidat Donald Trump.
“VŠEČ MI JE DESET ZAPOVEDI V JAVNIH ŠOLAH, ZASEBNIH ŠOLAH IN NA ŠTEVILNIH DRUGIH KRAJIH,” je zapisal Trump na svoji platformi Truth Social, pri čemer je v objavi uporabil velike tiskane črke.
“KAKO SE LAHKO GREMO KOT NAROD V NAPAČNO SMER??? TO JE MORDA PRAVZAPRAV PRVI VEČJI KORAK PRI OŽIVLJENJU VERE, KI JE V NAŠI DRŽAVI OBUPNO POTREBNA.”

Deset božjih zapovedi:
1. Veruj v enega Boga.
2. Ne skruni božjega imena.
3. Posvečuj Gospodov dan.
4. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.
5. Ne ubijaj.
6. Ne nečistuj.
7. Ne kradi.
8. Ne pričaj po krivem.
9. Ne želi svojega bližnjega žene.
10. Ne želi svojega bližnjega blaga.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine