6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ameriške volitve 2020: Zaradi Trumpovega vodstva v Pensilvaniji že histerija med levičarji! Poročajo o ustavitvi štetja glasovnic; bo v dogajanje poseglo sodišče?

Volitve v ZDA se približujejo koncu. Za zdaj mediji poročajo o vodstvu demokratskega kandidata Bidna, a projekcije štetja glasov v nekaterih zveznih državah kažejo, da bi Trump ob koncu štetja glasov povedel.
 
O tem, kakšen sistem volitev imajo v ZDA, si lahko preberete TUKAJ. Mediji so medtem sporočili, da je Trump osvojil dve trdnjavi z velikim številom elektorskih glasov in sicer Florido in Teksas. Slednji prinaša pomembnih 38 glasov.

Potek volitev lahko sicer spremljate TUKAJ.

Sedaj je tudi jasno, da je Trump na pragu nove zgodovinske zmage, ki jo lahko prepreči samo veliko presenečenje. Namreč, dosedaj prešteti glasovi kažejo na njegovo prednost. Formalno je sedaj v prednosti Biden, vendar prednost ni velika. Rezultati vseh dosedaj preštetih glasov v državah, kjer še ni uradnih rezultatov, kažejo na Trumpovo zmago. Slovenski mainstream mediji se medtem raje ukvarjajo z namišljeno afero, ker naj bi slovenski premier Janez Janša prezgodaj razglasil Trumpovo zmago.

Ker pa Trump vodi tudi v Pensilvaniji, je levičarje že zajela histerija. Več TUKAJ. Prihajajo pa tudi poročila, da naj bi ponekod prekinili štetje glasovnic.

Zaprta tudi zadnja volišča

Po vseh ZDA so se danes zaprla volišča, na katerih so Američani med drugim odločali o prihodnjem predsedniku države. Kot zadnja so se ob 7. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča na Aljaski na skrajnem severozahodu ZDA. V ZDA zdaj preštevajo glasovnice, odločitev o predsedniku pa morda ne bo znana še več dni.

Glede na projekcijo ameriške tiskovne agencije AP je demokrat Joe Biden zaenkrat zbral 236 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zdaj kaže, da lahko Trump računa tudi na zmago v ključnih državah Michigan (16 elektorjev), Georgia (16 elektorjev), Severna Karolina (15 elektorjev) in Pensilvanija (20 elektorjev), Biden pa v Nevadi s šestimi elektorji. Za zmago je sicer potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.

Čakanje na končne izide volitev se lahko zavleče tudi zaradi glasovanja po pošti. Zaradi pandemije covida-19 se je za to možnost glasovanja odločilo precej več Američanov kot običajno, posamezne države pa glasovnice po pošti začnejo šteti ob različnem času.

Še pred zaprtjem volišč so jih od ključnih držav lahko začeli preštevati v Michiganu, Georgii, Ohiu, Severni Karolini in na Floridi. V Pensilvaniji so jih lahko začeli šteti po zaprtju volišč, V Teksasu, ki ima 38 elektorjev, in Wisconsinu z desetimi pa skoraj vsaka krajevna skupnost sama odloča, kdaj bodo šteli. V New Yorku, ki ima 29 elektorjev, jih lahko štejejo šele dan po volitvah. V nekaterih državah, kot je Iowa, pa bodo upoštevali glasovnice, ki bodo prispele še nekaj dni po volitvah, a bodo imele žig z datumom najkasneje 2. novembra.

Demokrati so prepričani, da bo Trump tam, kjer bodo glasovnice po pošti začeli šteti kasneje, v primeru vodstva po preštetih glasovnicah z glasovanja na dan volitev razglasil zmago in poslal svojo pravniško armado in armado tako imenovanih opazovalcev volitev na sodišče, da se štetje glasovnic zaustavi.

Ob predsedniških volitvah so v torek v ZDA potekale tudi volitve vseh 435 poslancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev, pa še številne lokalne volitve in glasovanja o različnih vprašanjih.

Ferfila: Lahko pride do neredov

 Profesor ameriških študij z ljubljanske Fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila je med čakanjem na končne rezultate predsedniških volitev v ZDA v pogovoru za STA opozoril, da tekma še ni končana, četudi je aktualni predsednik Donald Trump že razglasil zmago. Je pa dejal, da ankete očitno spet niso pravilno napovedale rezultatov.

“Trump še ne more razglasiti zmage, čeprav bi jo seveda zelo rad,” je dejal Ferfila in spomnil, da jo je tudi leta 2016 razglasil že zelo zgodaj. “Tedaj je imel na nacionalni ravni celo za približno milijon glasov več od Hillary Clinton, ki pa je potem na koncu zbrala približno dva do tri milijone glasov več.”

Demokrat Joe Biden trenutno sicer vodi tako v elektorskih glasovih kot glasovih volivcev. Clintonova je leta 2016 dobila okoli dva odstotka glasov volivcev več, izgubila pa po glasovih elektorjev. “Večinoma si je večji delež volivcev priborila na račun volivcev v Kaliforniji, kjer velika večina tako ali tako voli demokrate. Verjetno se bo zgodba ponovila tudi letos, a Biden bi vendarle potreboval vsaj za pet odstotnih točk glasov volivcev več kot Trump, da bi zmagal tudi v elektorskih glasovih,” je opozoril Ferfila.

Tokrat je sicer odločilno glasovanje po pošti, je še opozoril Ferfila. “Na ta način in predčasno je letos glasovalo okoli sto milijonov volivcev, leta 2016 samo 47, se pravi za polovico manj. Še vedno ni preštetih približno 27 milijonov glasov po pošti in tu so možni kar precejšnji zapleti,” je dejal.

Težavni bi bili lahko predvsem glasovi, ki jih volivci oddajo v poštne nabiralnike. “Pri tem so pomembni roki, kdaj ta pošta potem pride v roke volilni komisiji, in Trump je že zahteval od sodišč v posameznih okrožjih, da se ne upoštevajo glasovnice, ki bi prišle po 3. novembru.”

Na tem področju se že odpirajo široke možnosti sodnih sporov, je še napovedal profesor. Zlasti v Pensilvaniji, ki se spet kaže kot ena odločilnih zveznih držav. Ravno tu bi lahko bili odločilni glasovi po pošti in največji spori glede njihove veljavnosti, opozarja Ferfila.

Glasove v Pensilvaniji sicer štejejo precej počasi (do pogovora je bilo preštetih okoli 64 odstotkov glasov), zaenkrat pa Trump močno vodi – z več kot desetimi odstotnimi točkami naskoka. Kot opozarja Ferfila, so javnomnenjske ankete pred volitvami nakazovale vodstvo Bidna. “Res da je veliko glasov še nepreštetih, a je vprašanje, koliko so te javnomnenjske agencije uspele zajeti pravo sliko,” je dejal Ferfila in spomnil, da so podobno v napovedih zgrešile tudi pred štirimi leti.

Po svoje je bil presenetljiv tudi rezultat na Floridi, kjer so ankete prav tako napovedovale sicer tesno zmago Bidna, na koncu pa je izgubil za okoli 400.000 glasov ali 2,5 odstotne točke. Trump očitno ni izgubil starejših volivcev, ki naj bi jih odgnal s svojim upravljanjem pandemije covida-19. “Ampak jim je obljubil brezplačno zdravilo, ki je pozdravilo njega, dal pa jim je tudi 200 dolarjev bonov za nakupe zdravil,” je opozoril Ferfila.

Predvsem pa so bili po njegovih besedah na Floridi odločilni glasovi volivcev latinskoameriškega porekla. “To je bila kritična točka za Bidna. Moral bi dobiti okoli 70 odstotkov njihovih glasov, dobil jih je pa okoli 50.”

To se je po besedah Ferfile zgodilo zato, ker ti priseljenci po svoje paradoksalno močno nasprotujejo nadaljnji imigraciji in tudi podpirajo Trumpov zid na meji z Mehiko. Poleg tega Bidna ne podpirajo tudi zato, ker so zelo verni kristjani in nasprotujejo splavu. Trump pa jih je na svojo stran dobil tudi s podpiranjem antikomunizma in prikazovanjem Bidna kot privrženca socializma, je razložil profesor.

“Uresničilo se je očitno tudi to, da Biden ni dobil toliko glasov temnopoltih. Dejstvo je, da je Trump v minulih štirih letih veliko bolj zvišal njihove plače kot recimo prej v osmih letih Barack Obama kot demokratski predsednik,” je še pojasnil.

Prav tako Biden očitno ni dovolj navdušil mladih. Volilna udeležba je bila relativno nizka, kar naj bi koristilo predvsem Trumpu.

Čeprav Trump po začasnih rezultatih vodi v ključnih Pensilvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Severni Karolini in Georgii, pa si Ferfila vendarle še ne upa napovedovati končnega rezultata. “Stvari še niso končane in odločene. Razlike so minimalne,” je dejal.

Opozoril pa je tudi na možnost neredov. “Po anketah okoli 20 odstotkov Američanov podpira nasilje zaradi nepoštenih volilnih rezultatov. Se pravi 20 odstotkov jih je pripravljenih priti na ulice. Trgovci v glavnih mestih so že zabarikadirali svoje trgovine. Polovica zveznih držav je vpoklicala nacionalno gardo,” je dejal.

Izbruh nasilja pa bi bil “slab za Ameriko, ameriško gospodarstvo in celoten zahodni svet”, je še opozoril profesor.

Slovenski premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. “Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,” je tvitnil Janša. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine