13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ali vodstvo v KUL prevzema Levica? Tako so obračunali z Igorjem Zorčičem, ki ni sledil njihovim navodilom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Kratek vpogled, kaj bi se zgodilo, če bi KUL-ovci spet v svoje roke dobili oblast: obtoževanje med seboj, kdo je kriv, prepiranje. Najprej so očitno skovali načrt, kako bodo obstruirali sejo, kjer so sprejemali pomembne zakone, da bi javnosti pokazali, da vlada nima večine. Načrt se jim je klavrno izjalovil, in za to potrebujejo nekoga, na katerega bi zvalili vso krivdo in se med seboj prepirali, kdo je kriv. Vam je znano? Seveda je, to smo poslušali vsak dan v času Šarčeve vlade. Zorčiča je Kordiš opozoril, da je zaradi njih obstal kot predsednik državnega zbora, Violeta Tomić mu je očitala, da je izdal opozicijo, Šarec pa mu je dal vedeti, da več ni del njihove “ekipe”.

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci so na predlog Levice obstruirali glasovanja na današnji seji DZ, med katerimi je bilo predvideno tudi odločanje o ustavnem sodniku, a so ga na predlog SDS prestavili na eno od prihodnjih sej, saj je nekaj poslancev bolnih. Tako so glasovanje prepustili koaliciji, SNS in poslancema narodnosti, ki pa so oba pomembna zakona o dolgotrajni oskrbi in novelo zakona o dohodnini potrdili.

Predsednik DZ Igor Zorčič je zavrnil očitke, da sodeluje s koalicijo, ker se ni pridružil poslancem opozicijskih LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki so sejo obstruirali. Kot je še pojasnil, predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot preostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ. Za STA je pojasnil, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil.

Obtoževanje je njihova praksa
Zdaj KUL-ovci besnijo in kot smo pri njih navajeni, iščejo nekoga, ki bo kriv za vse. Tokrat so si izbrali Igorja Zorčiča. Violeta Tomić iz Levice je dejala, da je Zorčič izdal nepovezane poslance, opozicijo in državljane. “Manjšinski vladi je zagotovil sklepčnost in legitimnost. Sramota”, je dodala. Enake besede je uporabil Marjan Šarec, kot bi se s Tomićevo dogovarjal: “Sklepčnost današnjemu glasovanju v DZ o škodljivi zakonodaji je omogočil PDZ, Igor Zorčič. Zato je jasno, kdo je del opozicije in kdo ne.”


Miha Kordiš
 pa ga je celo opomnil, zakaj je še vedno predsednik državnega zbora. “Igor Zorčič obsedi v dvorani in zagotovi 46. glas, brez katerega bi seja padla in vsi škodljivi predlogi z njo. Če se sprašujete, zakaj je Janez Janša še kar na vladi, je danes odgovor eno samo ime. Igor,” in dodal zakaj se z zakoni ne strinja. “Pri tem si, Igor, sploh preživel kot predsednik Državnega zbora samo zato, ker smo te pred rušenjem iz desne pokrili v opoziciji. Z obstrukcijo! Dvakrat! Vse, da se le še tega mesta ne polastijo Janez in prijatelji. Igor, če bi si res želel narediti nekaj dobrega za to državo in njene ljudi, bi danes odšel z nami.”

Omeniti velja tudi Tanjo Fajon, ki je Zorčiča celo obtožila, da je glasoval za prej omenjene predloge, čeprav se je v resnici vzdržal glasovanja. Fajonova je tako v javnost lansirala debelo laž, njena izjava pa izraža zelo avtoritarno in nedemokratično držo, ki jo večkrat pripisuje drugim.

Takšnih scenarijev in obtoževanj smo bili že navajeni v prejšnji vladi. Sedaj bi nas ti isti prepričali, da bodo v prihodnje sodelovali kot vladna ekipa. Prepozno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine