9.9 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Ali vlada taji, da so požar pri Socerbu zanetili migranti? Nekateri portali ta podatek omenili, potem pa tišina…

Piše: Tomaž S. Medved

Požarišče na goriškem Krasu se še niti ni dobro ohladilo, ko je v noči na torek zagorelo na kraškem robu pri Socerbu. Požar še vedno ni pogašen, je pa pod nadzorom, je danes zjutraj poročala STA. Pri gašenju je največja ovira burja, saj so se morali zaradi nje z ognjem boriti včeraj cel dan.  

Po torkovih popoldanskih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je zvečer ocenil vodja intervencije David Hrvatin, se je ta številka proti večeru nekoliko povečala. Na italijanski strani so morali zaradi ognja evakuirati tudi dve vasi. Najnovejši požar pa bo zagotovo še bolj ogrozil oskrbo slovenske Istre s pitno vodo.

Zanimivo je sicer, da nihče ne poroča o vzroku požarov, ki so letos poleti še posebej intenzivni na Primorskem, čeprav imajo težave z njimi večji del Evropske unije. Medtem ko so režimski mediji in razni influenserji razlog za požare našli kar v klimatskih spremembah ter globalnem segrevanju, pa se v primeru najnovejšega požara pri Socerbu vse bolj širijo govorice o tem, da se je vse začelo s kurjenjem na prostem, kar je v tem času sicer strogo prepovedano in to domačini tudi upoštevajo. Med možnimi vzroki požara je tudi odmetavanje cigaretnih ogorkov, kar je sicer dokaj grda navada tudi slovenskih voznikov, ki še goreče čike odmetavajo kar skozi odprto okno avtomobila. Vendar je ugibanj o tem, da so požari povezani tudi s povečanimi migracijami, vse več.

Poglejmo bolj natančno. Območje Policijske uprave Koper je zadnje mesece glede ilegalnih migracij najbolj obremenjeno območje, saj na dan odkrijejo tudi več kot sto migrantov, pri čemer policija ne poroča, kaj se nato zgodi z njimi, koliko jih zaprosi za mednarodno zaščito in koliko jih je vrnjenih na Hrvaško. Na žalost vsakodnevna poročila policijske kronike PU Koper tudi ne poroča o tem, kje so bili najdeni migranti, vendar naši neuradni viri trdijo, da njihov koridor poteka v smeri proti Italiji čez dolino Glinščice, kar dokazujejo tudi odvrženi predmeti in oblačila na tem območju. Pred dvema letoma, ko je PU Koper še poročala o krajih, kjer so bili prijeti migranti, je bil večkrat omenjeno tudi območje Kastelca in Socerba, od koder vodi cesta čez mejo v Italijo (Dolina pri Trstu). Januarja 2020 se je pri Socerbu zgodila nesreča, saj je alžirski migrant zdrsnil v dvajsetmetrski prepad. Migracije so namreč še posebej aktivne v nočnih urah.

Dejstvo pa je tudi, da je odstranjevanje ograje na meji ter sporočila ministrstva za notranje zadeve, ki napovedujejo avtomatsko legalizacijo vseh ilegalnih migracij, pravo vabilo tihotapcem, da lahko povečajo pritisk na mejo s Slovenijo. Na drugi strani pa nekatere članice Evropske unije napovedujejo večjo zaščito svojih meja (kar bi pomenilo suspenz schengenskega sporazuma) ter morebitne kazni za države, ki dajejo potuho ilegalnim migracijam (med njimi je z Golobovo vlado na čelu tudi Slovenija). Zunanja schengenska meja naj bi se sicer spomladi prihodnje leto premaknila na mejo Hrvaške s Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Črno goro, kar pa vseeno terja tudi sodelovanje ostalih članic EU pri varovanju zunanje meje.

Glede na to, da je policija politično nadzorovana s strani levičarskih nevladnih organizacij, očitno ne preostane drugega, kot da domačini sami prevzamejo nadzor in preiskavo glede kurjenja na prostem, zlasti tam, kjer potekajo migrantske poti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine