9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Ali je lahko policist Dušan Djogić takšno postavo pridelal po naravni in zakoniti poti?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Kam gledajo na policiji, ko njihov sodelavec več kot očitno poseduje in uživa prepovedane substance? Ali je lahko policist Dušan Djogić takšno postavo pridelal po naravni in zakoniti poti?

Pisali smo že o Dušanu Djogiću, pomočniku komandirja policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica, ki je na državnem prvenstvu Slovenije IBFF leta 2019 v svoji kategoriji starejših od 50 let osvojil prvo mesto, v kategoriji nad 90 kilogramov pa tretje mesto. Vsem, ki vsaj približno poznajo svet bodybuildinga, je jasno, da brez uporabe anabolnih steroidov tam ne gre, sploh kadar gre za tekmovanja. 168. člen Kazenskega zakonika govori o neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, 187. člen pa obravnava omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu. Djogić je torej zaposlen v enoti, kjer med drugim odkrivajo prepovedane droge – istočasno pa se prepovedanih substanc tudi sam poslužuje, čeprav gre za kaznivo dejanje.

Jemanje prepovedanih drog v Sloveniji samo po sebi sicer ni kaznivo dejanje, kar pa ne velja za posedovanje ali kupovanje. Posedovanje določene prepovedane droge se sicer lahko obravnava zgolj kot prekršek (v primerih, ko se dokaže, da je šlo zgolj za osebno uporabo), kar pa pri anabolnih steroidih ne velja, pri njih tudi zgolj posedovanje avtomatično sodi med kazniva dejanja. Kakor koli obrnemo, je močno – tudi moralno sporno, da policist uporablja prepovedane substance, prav to naj bi kot policist namreč preganjal. Le kaj ob tem porečejo njegovi kolegi? Težko je tudi dober zgled svojemu sinu, ki je bil prav tako policist v Novi Gorici, sedaj pa je na GPU UKP v Ljubljani. Ironično je prav Djogić pred leti nagovoril osnovnošolce, v ospredju so bila opozorila pred odvisnostjo od prepovedanih drog in alkohola ter pred nevarnostmi, ki prežijo na internetnih straneh, je zapisano na spletni strani Policije.

Na spletni strani sloado.si najdemo zapisano, da športniki ne smejo jemati katerih koli zdravil ali snovi in uporabiti vseh postopkov za trening. Nekatere droge, zdravila in snovi so v športu prepovedane, prav tako postopki. Lista prepovedanih snovi in postopkov je mednarodni standard, ki identificira snovi in postopke, v športu prepovedane. Prvič jo je leta 1968 izdal Mednarodni olimpijski komite. Od leta 2004 je za pripravo in izdajo Liste prepovedanih snovi in postopkov odgovorna Svetovna protidopinška agencija (WADA), ki seznam posodobi vsako leto 1. januarja, najnovejša verzija pa je vedno na voljo na spletni strani wada-ama.org. Bodybuilding je “non drug testing sport”, kar pomeni, da prisotnosti prepovedanih substanc niti ne preverjajo. Tekmovalci tako praktično brez vsake omejitve jemljejo anabolike, kot je na primer testosteron, pa tudi peptide, rastni hormon in razne stimulanse, prav tako nevarni so tudi diuretiki. Kot zanimivost pa lahko povemo še to, da so na Obali za pridobitev določene licence “bodybuilding in fitnes trener” pred leti pričakovali znanje s področja jemanja steroidov, kot učno gradivo je bilo namreč priporočena tudi brošura “Zajtrk prvakov“.

Kaj se dogaja v novogoriški policijski upravi?
Pisali smo že, da je predsednik vlade Robert Golob pogojeval zaupanje v ministrico Tatjano Bobnar s tem, da se opravijo določene kadrovske menjave na PU Nova Gorica – predvsem ji je med vrsticami ukazal, da je treba zamenjati Evgena Govekarja, direktorja PU Nova Gorica, pod katerega poveljstvo spada tudi prej omenjeni politični aktivist Djogić. Kot smo že omenili, bi se lahko zgodilo, da bi prav PU Nova Gorica preiskovala sporne balkanske posle družbe Gen-I, zato je seveda pomembno, kdo je tam na ključnih položajih. Djogić je strasten Golobov podpornik, ki je po zmagi Gibanja Svoboda v zrak izpraznil šaržer svoje pištole, na družabnih omrežjih pa tudi precej agresivno izraža svoj odpor do prejšnje vlade in njenih simpatizerjev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine